Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psiholog: Metode de calmare pentru părinți pentru a nu își bate copiii

Psiholog: Metode de calmare pentru părinți pentru a nu își bate copiii

Pentru multe familii, corecțiile fizice precum bătaia încă sunt metodă de educație. Și nu în toate cazurile, copiii sunt vinovați sau au făcut ceva atât de grav, încât părinții să își piardă cumpătul. Există situații în care părinții își varsă efectiv nervii pe copii și devin violenți fizic.

Și evident, părinții au nevoie de educație, informație, compasiune, ajutor în creșterea copiilor în anumite momente și metode prin care să își mențină starea de bună dispoziție și să-și descarce energia negativă. Despre toate acestea vorbește psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

Furia și ceea ce numim „ energie” negativă le calmăm, în primul rând, prin respirația conștientă. Care trebuie să devină un obicei.

Sunt multe metode de „descărcare”: număra (cel puțin) până la 10!, fă pași în altă direcție, nu înspre locul unde se află copilul… poți să ai o repriză de plimbare, de mers rapid, de alergat. 

Să te bagi sub duș și să lași să-ți curgă apa șuvoi din cap până-n picioare… Să bei 3 guri de apă, înainte să acționezi. (Poate așa înveți să te și hidratezi).

Și după aia „să te lansezi” în a-ți beșteli copilul… Și nu uita de umor, nu totul e așa grav și serios cum pare…”, menționează psihologul.

Iertarea, scuzele, compasiunea, explicațiile – alte instrumente pentru o relație sănătoasă părinte-copil

„Există situații, contexte, momente în care părinții, copleșiți de poveri, boli, stimuli exteriori etc. cedează. Și țipă, amenință, își bat copiii. Scenariul acesta este autentic și face parte din viață…

Vestea bună ar fi că „procedurile greșite” se pot remedia prin: iertare, scuze, părere de rău, explicații, argumente. Îmbrățișări, lacrimi, afecțiune… 

Contează mult recunoașterea greșelii și eliberarea într-un fel sau altul, părintele nu trebuie să trăiască cu sentimente de vinovăție în timp…Vă reamintesc că suntem ființe imperfecte într-o lume imperfectă!”, specifică psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate