Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

10 reguli de aur atunci când vizitezi un nou-născut

10 reguli de aur atunci când vizitezi un nou-născut

Să vizitezi un nou-născut este o bucurie, mai ales dacă părinții îți sunt persoane apropiate. Dar înainte să mergi în vizită, asigură-te că respecți câteva reguli, în așa fel încât și mămica să se bucure de întâlnire.

1. Aminteşte-ţi că ei sunt cei mai importanţi, nu tu!

Asigură-te că vizita se concentrează pe ei şi nu te supăra dacă ți se spune că mama nu e pregătită să primească musafiri. Ceea ce la conduce la îndemnul următor.

2. Nu te simţi jignită!

Apreciază că vrei să îi vizitezi, chiar apreciază. Dar nu e pregătită pentru acest moment şi trebuie să îşi revină. Spune-i că înţelegi pe deplin şi că nu ești jignită. Spune, de exemplu: „Înţeleg, şi eu m-aş simţi la fel. Dar dorinţa de a vă vizita rămâne valabilă. Ce-ar fi să mai vorbim peste o săptămână sau două şi să vedem cum te simţi atunci?”. Fiecare experiență de naştere este diferită. Unele femei nu simt nevoia de interacţiune când ajung acasă, altele vor vrea să socializeze imediat. Mama are nevoie de sprijin și de încurajări.

3. Dă un telefon înainte!

Telefonează sau trimite un mesaj să ştie că ești pe drum, chiar dacă aţi convenit anterior să vă întâlniți. Poate a aţipit sau hrăneşte copilul şi mai are nevoie de câteva minute de răgaz. Apropo, vizita va fi și mai apreciată dacă zici: „Trec pe la magazinul X, îţi trebuie ceva?”

4. Ai mare grijă la microbi!

Probabil e tare preocupată de acest subiect – majoritatea mamelor sunt şi pe bună dreptate. Nou-născuţii nu au imunitate, aşa că şi o mică infecţie ar putea fi o problemă.

Iată cum poţi ajuta:

  • Nu merge în vizită dacă ești bolnavă sau ai fost în contact cu oameni bolnavi (dacă ai  copilul bolnav, anulează vizita pentru că ai fost în contact cu el).
  • Nu merge cu copilul în vizită, chiar dacă nu e bolnav, decât dacă mama spune că e în regulă. Copiii pot fi purtători de virusuri.
  • Spală-te pe mâini de îndată ce intri în casă, nu aștepta să te roage gazda să faci acest lucru.
  • Nu pupa copilul: Stiu, ştiu! E greu!  Dar dacă nu ți se spune direct că e ok să faci asta, nu o face!

5. Du ceva de mâncare

Lasagna, negresă, o supă…orice. Ține cont de preferinţele alimentare ale mamei. Poți duce un meniu pentru astăzi și unul care poate fi congelat.

6. Fii de ajutor

Și asigură-te că e genul de ajutor de care are nevoie mama. Iată nişte idei:

  • Stai cu bebelușul cât ea doarme sau face un duş
  • Cere lista de cumpărături înainte să mergi în vizită
  • Joacă-te cu ceilalți copii ai familiei/ Scoate la plimbare câinele
  • Fă puțină curățenie și întreab-o ce anume ar vrea să facă şi nu reuşeşte.

7. Atenţie la întrebările pe care le pui

Chiar dacă ești bine intenţionată, unele mame sunt mai sensibile şi ar putea crede că le judeci.

În loc de: „Alăptezi?” spune: „Bebeluşul arată atât de sănătos!”

În loc să întrebi: „Doarme bebeluşul noaptea?” mai bine întreabă „Nu vrei să tragi un pui de somn?”

În loc să întrebi: „Ai avut anestezie epidurală?” mai bine întreabă: „Vrei să vorbeşti despre naştere?”

În loc să întrebi: „Iubeşti bebeluşul?” mai bine întreabă: „Cum te simţi?”

Ultima întrebare e foarte importantă pentru că nu toate mamele se îndrăgostesc imediat de bebeluşii lor, iar acest lucru le poate provoca anxietate sau depresie post-partum. Întrebările ce pornesc de la presupunerea că totul e perfect o pot face să se simtă şi mai rău. Dacă se simte rău, ar trebui să o convingi să ceară ajutor.

8. Abține-te de la comentarii despre casă sau corpul ei

Ultimul lucru pe care vrea să îl audă este despre casa ei sau sânii dureroşi. Comentarii ca: „Vai, cum arată casa ta!” sau „Ce sâni imenşi ai!” nu sunt potrivite.

9. Nu comenta despre deciziile ei de părinte

Nu e cazul să dai sfaturi nesolicitate oricâte cunoştinţe ai avea, deciziile asupra modului de hrănire, asupra statului acasă sau întoarcerii la muncă sunt personale şi vin la pachet cu multe dileme.

10. Când e timpul să pleci?

Îi face plăcere să te vadă, dar e important să nu stai mult. Are nevoie de somn, de timp cu bebeluşul sau vrea pur și simplu să se uite la un film în liniște.

Pont: Încearcă să repeți vizita peste câteva săptămâni. La început, mama trebuie să facă față unui număr mare de vizite, dar apoi, când lucrurile devin dificile, nu mai e nimeni acolo. Atunci are nevoie de ajutor. Sună când bebelușul împlineşte 4 săptămâni, du-te cu mâncare sau spune-i pur și simplu că te gândești la ea.

 

Sursa: totuldespremame.ro; 9months.ru

Share:

Articole recomandate