Ignorarea copilului nu ar trebui să fie o formă de disciplină. Află de ce
- 2023-03-10
- 890
A fi părinte presupune să fii răbdător și empatic cu copilul tău. Din păcate, pedeapsa încă este una dintre cele mai folosite metode de disciplinare a copilului. Deși există multe tipuri de disciplinare a copilului, ignorarea acestuia nu face decât să îi creeze răni emoționale și să-i afecteze stima de sine, scrie suntmămică.ro.
Este normal ca cei mici să facă greșeli, iar noi, ca și părinți, trebuie să-i îndrumăm și să-i încurajăm să aibă un comportament sănătos. Pentru a face acest lucru, este esențial să folosim dialogul ca instrument de mediere. Dacă te îndepărtezi de problemă și îți ignori copilul, nu doar că nu reușești să rezolvi problema în sine, ci îi și transmiți copilului un mesaj greșit.
De ce ignorarea copilului este o formă de disciplină greșită?
Toți părinții reacționează în moduri diferite atunci când copiii lor depășesc limitele și corectarea comportamentului lor devine imperativă. Cu toate acestea, indiferența, lipsa de afecțiune și schimbările bruște de atitudine pot fi foarte confuze, dureroase și chiar înjositoare pentru majoritatea copiilor. Mai mult, aceasta deteriorează inevitabil relația părinte-copil.
Evitarea problemelor nu este o variantă pentru rezolvarea lor. Parentingul pozitiv presupune și conversațiile incomode, dar necesare, astfel încât copiii să înțeleagă unde au greșit și cum pot corecta greșeala făcută.
Ce se întâmplă dacă îți ignori copilul? Iată câteva dintre consecințe:
Ignorarea copilului generează încredere și stimă de sine scăzute
Baza securității emoționale și a stimei de sine la copii stă în dragostea și grija pe care le primesc încă din copilărie, din partea părinților. Acest lucru implică educarea lor cu blândețe, pentru a înțelege că nu ar trebui să depășească limitele impuse de părinți.
Ignorarea copilului produce tensiune și teama de abandon
Câteodată, părinții nu știu cum să reacționeze la greșelile pe care le fac copiii lor și pur și simplu își schimbă atitudinea radical față de ei, alegând să îi ignore. Acest lucru reprezintă o decizie imatură, care nu ar trebui să vină din partea unui adult.
Copiii nu numai că nu știu să descifreze comportamentul volatil al părinților, ci se și tem pentru că nu știu cum să-și recupereze dragostea și afecțiunea din partea lor. Acest lucru poate declanșa viitoare tulburări mentale, cum ar fi anxietatea și stresul. Poate chiar genera o mare nevoie de a face pe plac oamenilor din jurul lor, pentru a evita orice fel de conflict.
Ignorarea copilului nu transmite nici o lecție pozitivă
Comunicarea eficientă și ascultarea activă sunt necesare în relația părinte-copil. Este indicat să discuți lucrurile cu calm și să-i explici copilului care sunt consecințele acțiunilor lor.
Sursa foto: suntmămică.ro