7 reguli pentru a stăpâni un copil furios

7 reguli pentru a stăpâni un copil furios

Probabil te-ai confruntat de nenumărate ori cu crizele de furie ale copilului tău, atunci când își aruncă jucăriile prin cameră, lovește, plânge și nu vrea să te asculte. Ce poți să faci în acele momente când este supărat și furios?

1. Încearcă să porți o conversație cu el

Determină motivele pentru care este supărat sau furios. Adoptă un ton cât mai calm, astfel încât acesta să își dorească să converseze. Această discuție s-ar putea să îl calmeze și să conducă spre rezolvarea problemelor.

2. Nu ridica vocea

S-ar putea să nu te poți abține și să strigi la el, iar asta nu va face decât să intensifice atmosfera tensionantă. Nu îl provoca, aceasta este una dintre cele mai importante reguli!

3. Apelează la mișcare

Dacă dă din picioare, se învârtește nervos prin casă sau sare și lovește, îndeamnă-l să își îndrepte furia în altă parte. Exercițiile fizice îl pot ajuta: dansați împreună, alergați, plimbați-vă etc. Îndeamnă-l să facă ceea ce îi place și să nu se concentreze doar pe lucrurile care îl supără.

4. Nu face scene în fața lui și nu te lăsa condus/ă

Deseori avem obiceiul să ne dăm în spectacol în fața copiilor, pentru că mai avem și noi crize și nervi. La un moment dat copilul însă intenționat va apela la scenele de furie pentru a obține această reacție și din partea ta. Te va provoca fără ca să îți dai seama. Dacă vezi că metodele de mai sus nu dau roade, nu încerca să negociezi cu el, ci spune-i: Nu am de gând să mă cert cu tine. Discutăm după ce te calmezi. În același timp, fii atent ca să nu îi dai de înțeles că ești indiferent, asta îl va aprinde și mai mult.

5. Nu îl pedepsi pentru emoții, ci pentru comportament

Este ceva perfect normal ca un om să aibă accese de furie, așa că ai grijă să nu îl pedepsești pentru asta, ci pentru comportamentul pe care îl adoptă în astfel de momente. Nu îi poți interzice manifestarea nervoasă, ci îi poți interzice să vorbească urât în astfel de momente sau să te lovească.

6. Fii un exemplu pentru copil

Va învăța de la tine ce trebuie să facă în situațiile când este furios, așa că încearcă să te descurci și tu bine atunci când ai o criză de furie.

7. Răspunde corect la furiile sale

Dacă vezi că nu te mai poți abține, apelează la următoarele formule:

- Încep să devin frustrat, voi lua o pauză iar mai apoi vom discuta.

- Nu îți pot vorbi acum, trebuie să mă calmez, iar mai apoi continuăm discuția.

- Sunt atât de supărat încât trebuie să aștept până mă voi calma. Mă întorc și discutăm mai târziu.

În acest mod îi vei arăta copilului cum trebuie să își gestioneze furiile.

Foto: blog.five9.com

Adaugă comentariu