Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Iată câteva idei de a vă îmbunătăți relațiile cu copiii

Iată câteva idei de a vă îmbunătăți relațiile cu copiii

De obicei, ziua unei mame începe și se încheie cu grijile copiilor. Cu toate acestea, tot mai frecvent se vorbește despre faptul că cei mici simt o insuficiență acută de atenție și dragoste din partea părinților. Fiind absorbiți de rutina zilnică, părinții pierd, treptat, legătura cu copiii, iar relațiile calde și buna înțelegere cu aceștia se evaporă. O cauză este faptul că, din dorința de a avea grijă de copii, de a-i proteja, de a-i iubi, ei uită în realitate să le demonstreze aceste sentimente, de parcă un copil este obligat să înțeleagă totul așa, de la sine.

Uneori, o mamă nu reușește să găsească măcar o oră pentru a se juca cu copiii. De unde să ia această oră, dacă cina încă nu este gata, vesela încă nu este spălată, poșta electronică este arhiplină de mesaje care așteaptă să fie citite, iar telefonul sună întruna și hainele își așteaptă rândul să fie băgate în mașina de spălat?

Rebecca Ines, pedagog și scriitoare din Spania, susține că pentru îmbunătățirea legăturilor cu copiii, nu e nevoie de foarte mult timp. Ea a alcătuit o listă din mai mulți pași mici pe care îi putem face pe parcursul unei zile, pentru a îmbunătăți relațiile cu cei mici.

* Spuneți-le ceva plăcut în fiecare dimineață. În loc să-i grăbiți și să-i stresați că vor întârzia la grădiniță/școală, născociți salutări speciale pentru copil. De exemplu: „Bună dimineața, soare!” sau „Bună dimineața, ursulețul meu! Eu sunt foarte bucuroasă să te văd!”. Această schimbare îi poate ajuta pe toți să aibă o dispoziție bună toată ziua.

* Demonstrați-le dragostea voastră. Sărutați-i pe obrăjori, îmbrățișați-i – acestea vă iau doar câteva secunde, însă astfel de momente simple la prima vedere adaugă atât de multă dragoste în viața noastră!

* Faceți ceva neobișnuit în timp ce luați micul dejun. De exemplu, scrieți bilețele cu inimioare și lăsați-le lângă farfuriile celor mici sau faceți mutrițe haioase din fructe.

* Spuneți ceva bun despre copii în fiecare dimineață, la dejun. De exemplu: „Astăzi arăți minunat” sau „Mulțumesc că ai făcut patul în această dimineață. M-ai ajutat foarte mult”.

* Născociți o formulă de salut specială, despre care știți doar voi.

* Binecuvântați-i de fiecare dată când ies din casă.

* Niciodată nu-i lăsați să iasă din casă fără să îi fi îmbrățișat.

* Strecurați-le în buzunare bilețele înainte ca ei să plece la grădiniță sau la școală, în care să fie scris „Sunt atât de fericită că ești copilul meu!”.

* Dacă copilul are telefon mobil, trimiteți-i un sms cu textul „Mă gândesc la tine și zâmbesc!”.

* Faceți ceva în locul copilului.

* Dăruiți-i ceva bunișor fără ca el să vă fi cerut.

* Comentați lucrul făcut de ei. „Ce bine, ai făcut progrese!”, „Cum îți merge cu temele pe acasă?”, „Ești foarte harnic și sârguincios!”.

* Întâmpinați-i întotdeauna cu voie bună și zâmbete și nu cu interogatorii despre note și purtarea de la școală: „Salut, scumpul meu! Mă bucur că ești acasă”.

* Faceți patul în locul lui și lăsați-i un bilețel: „Făcut cu dragoste. Mama”.

* Găsiți 10 minute pentru a le spune copiilor: „Eu renunț la treburile mele și vreau să fiu cu voi în următoarele 10 minute, pentru că vă iubesc. Ce ați vrea să facem în aceste 10 minute?”

* Umflați baloane până nu vor mai încăpea pe pat sau pe jos. Așa, fără niciun motiv.   

* Propuneți copiilor să le faceți masaj, având mare grijă de gât, umeri, picioare. Vă vor fi foarte recunoscători pentru aceste clipe de relaxare!

* Alegeți o temă pentru discuția de la prânz, de exemplu, un film nou sau planurile pentru următoarele zile de odihnă. Astfel, veți depăși liniștea neplăcută care ar putea urma după întrebarea „Cum ți-ai petrecut ziua?”.

* Ascultați muzică și dansați la bucătărie câteva minute, până va fi gata mâncarea.

* Faceți o tradiție din ceaiul de după prânz. Luați cele mai frumoase cănuțe pe care le aveți și așezați-vă cât mai aproape unii de alții. Dacă nu vă place ceaiul, înlocuiți-l cu suc sau chiar cu apă. Oricum, copiii, vor aprecia acest lucru.

* Iarăși a venit timpul laudelor. Evidențiați ceva bun din ceea ce au făcut recent și spuneți-le copiilor despre aceasta în timpul cinei.

* Faceți cele mai simple lucruri împreună cu copiii.

* Cum ar fi să spălați împreună vesela, dar totodată să mai și cântați ceva vesel?

* Faceți împreună diferite experimente științifice, nostime, și care nu necesită prea mare efort și mult timp.

* Alegeți un moment al zilei în care să ascultați muzică clasică, timp în care să ronțăiți biscuiți pe care tocmai i-ați scos din cuptor. Copiii vor fi încântați și atmosfera din casă va deveni mai caldă.

* Citiți cu voce tare un pasaj din cartea voastră preferată. Invitați-i pe copii în lumea voastră, ca ei să afle ceva nou despre voi.

* Povestiți-le despre cartea pe care o citiți în prezent sau propuneți-le să faceți sport împreună.

* Plimbați-vă împreună după cină.

* Implicați-vă în jocuri de masă, acestea reușesc să apropie oamenii.

* Lăsați în cât mai multe locuri din casă bilețele prin care să le spuneți cât de mult îi iubiți.

* Dacă copiii sunt foarte mici, jucați-vă cu ei jos, pe covor, timp de 10-15 minute, fără întrerupere. Dacă ei sunt mai mari, construiți ceva împreună din piese Lego sau participați la jocurile lor, măcar câteva minute.

* Adresați întrebări mult mai interesante și mai captivante decât banalele „Cum ți-ai petrecut ziua?”. Încercați să-l întrebați „Ce nou ai învățat azi?” sau „Povestește-mi despre ce ți-a plăcut azi cel mai mult”.

* Luați o lanternă și băgați-vă împreună sub plapumă, pentru a vă povesti unul altuia istorii captivante.

* Faceți ca băița copiilor să fie neobișnuită, adăugați jucării noi, faceți bule de săpun.

 * Jucați-vă cu copiii în loc să-i grăbiți să facă ceva.

* Timp de 5 minute, râdeți cu copiii, făcând diferite grimase, povestind bancuri sau redând sunete haioase.

* Spuneți „DA” atunci când vă propune să vă jucați împreună. Întrebați-i „Ce vă place cel mai mult?” sau alte întrebări de acest gen, până se vor epuiza ideile. S-ar putea să aflați lucruri noi și interesante unii despre alții.

* Povestiți-le istorii amuzante din copilăria voastră.

* Vorbiți cu copiii despre arborele genealogic al familiei voastre. Dacă știți prea puțin despre bunici și străbunici, descoperiți împreună această istorie.

* Luați-i în brațe ca pe niște bebeluși, chiar dacă ei sunt cam mari pentru aceasta.

* Improvizați lupte. Săriți, târâți-vă împreună.

* Petreceți un timp special cu ei înainte de culcare. Așezați-vă pe marginea patului lor sau culcați-vă alături de ei și ascultați-i despre ce vorbesc. Dacă ei tac, îmbrățișați-i.

* În fiecare seară, culcați-i cu o rugăciune specială sau binecuvântare. Întotdeauna sărutați-i înainte de culcare!

 

Informații: ihappymama.ru

Foto: campdeinformatii.ro

Share:

Articole recomandate