Psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie: Părinții își cresc diferit - și nu în sensul bun al acestui cuvânt - fiicele și fiii
- 2017-01-26
- 4647
Psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a scris pe pagina sa de facebook că violența are multe forme, iar liniștea oamenilor este perturbată de forma cea mai evidentă - agresiunea fizică. Până la aceasta însă, sunt multe altele forme, considerate mai "soft". Și nu sunt așa. Și explicația este ca de fiecare dată, educația.
Părinții își cresc diferit - și nu în sensul bun al acestui cuvânt - (a se citi, tendențios, greșit, stereotipizat, uniformizat, prin prisma reactivităților personale, etc.) fiicele și fiii. De exemplu, nu se acordă aceleași permisiuni, nu se impun aceleași interdicții sau intoleranțe, și nu se transmit aceleași așteptări față de fiu și față de fiică. În fii se investesc dorințe - ca el să reușească, să muncească bine, să fie disciplinat. În fiice se investesc mai mult sentimente - să placă, să atragă, să nu deranjeze. Așa fiicele ajung să internalizeze convingerea că iubirea oferită sau primită depinde de gradul de satisfacție declanșat în celălalt (la început părinții, apoi partenerii). Este o escrocherie afectivă, totuși. („Sunt iubită atunci când fac pe plac, când nu dezamăgesc, când nu (îl) supăr...când sunt drăguță...").
Fiii, hrăniți cu dorințe, cu așteptarea reușitei sau a realizărilor. Fetița e hrănită cu speranța că va fi iubită nu pentru ceea ce este, ci pentru ceea ce face sau nu face. Băiețelul e hrănit cu presiunea reușitei, cu orice preț - inclusiv a agresivității. Peste câțiva ani, unul gândește, simte și se comportă doar în termeni de „Te vreau sau Vreau să", în vreme ce celălalt își va aduce ofranda sentimentelor prin „Te iubesc sau Te iubesc și sunt gata la orice pentru ca și tu să mă iubești". Bunăstarea emoțională a amândurora este la nivelul canalizației orășenești; unul sub teroarea reușitei de orice fel, percepută desigur că diferit de fiecare - femei, bani, funcții etc., iar altul sub asediu lui „să plac/ să nu deranjez", iarăși cu anumite particularități - soțul, șeful, prietenii, țara.
Psihologa menționează că uzarea relației de aici începe. „Nu neg prezența dragostei. Dar decalajul descris mai sus, neconștientizat și nerezolvat, poate nimici orice iubire. Și așa este de cele mai dese ori”.
Foto: facebook.com/Daniela Terzi-Barbăroșie