Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Greșeli de educație la copil pe care le poți corecta prin metoda Montessori

Greșeli de educație la copil pe care le poți corecta prin metoda Montessori

Dacă ești de părere că ai făcut greșeli în felul în care ți-ai educat copiii, atunci află că le poți repara printr-o simplă schimbare de atitudine. Potrivit scriitoarei L. R. Knost, autoarea unor cărți despre educație și metode de învățare, este suficient să ne uităm la metodele școlii Montessori, bazate pe metoda învățării pozitive și pe educarea copiilor cu afecțiune.

1. În loc să manipulezi copilul, fii un exemplu pentru el. Avem obiceiul să ne șantajăm emoțional copiii crezând că îi educăm. Un exemplu concret: „dacă nu-ți strângi jucăriile, nu mergem în parc”. Dar dacă i-ai da tu exemplu? Dacă un copil te vede că îți strângi lucrurile, va dori să te imite și va înțelege că este bine să facă la fel.

2. În loc să intimidezi copilul, invită-l. Mulți părinți fac exces de autoritate și ajung să-și intimideze propriii copii. Dacă îți inviți copilul să facă ceva sau chiar să faceți ceva împreună, în loc să-i ordoni să o facă, vei avea parte de reacții pozitive.

3. În loc să-l faci să se rușineze de ceva ce nu a făcut bine, spune-i ce a făcut bine. Nu este nimic mai rău pentru un copil să fie umilit, făcut de rușine. Cu atât mai mult cu cât asta vine de la unul dintre părinți, oamenii în care are cea mai mare încredere și de la care așteaptă sprijin necondiționat. Cel mai bine este ca, în loc să-i scoți mereu în evidență ce face rău, să-i dai încredere arătându-i că apreciezi lucrurile pe care le face bine. Poți, de asemenea, să-i explici ce a făcut greșit, însă fără superioritate sau cu ton de ceartă, ci încurajându-l să se corecteze.

4. În loc să te înfurii pe el, alintă-l. Păstrează-ți calmul și explică-i ce are de făcut pentru a nu repeta greșeala. Insuflă-i acel sentiment că, dacă va persevera, va reuși.

5. În loc să-l ameninți, învață-l. Este demonstrat că țipetele și amenințările nu aduc nimic bun, ci generează blocaje la copii. Ar fi mai bine să formulezi lucrurile astfel încât să înțeleagă consecințele acțiunilor sale. Nu-l amenința înainte, dar spune-i că, fiindcă nu și-a făcut temele și a preferat să se uite la televizor, acum tot trebuie să le facă, așa că nu va mai avea timp să se și joace.

6. În loc să presupui, ascultă-l. Deseori, ca părinți, facem greșeala de a trage concluzii înainte de a auzi ce are copilul de spus. Ceea ce îl face să se simtă neglijat.

7. În loc să-l rănești, ajută-l. Chiar și când te înfurii pe el, respiră adânc și caută să spui ceva care să-l ajute. De exemplu, în loc să-i spui „ești prost” când greșește, mai bine îl întrebi de ce a făcut asta și oferă-i ajutor să corecteze ceea ce a greșit.

8. În loc să pedepsești, educă. Deși se crede că o pedeapsă îl va ajuta să învețe să nu mai greșească, el va învăța mai degrabă să mintă pentru a scăpa. Educația poate fi făcută și fără pedepse, dacă îl responsabilizezi, dacă îl înveți să respecte o serie de reguli, daca îl înveți lucruri prin puterea exemplului.

 

Sursa: copilul.ro; ya-roditel.ru

Share:

Articole recomandate