Sondaj: Cum sărbătoresc și ce tradiții respectă moldovenii de Paști
- 2019-04-25
- 2464
Mangenta Consulting a organizat un sondaj cu privire la numărul moldovenilor care sărbătoresc Învierea și obiceiurile pe care le cinstesc în această zi. Datele au fost colectate în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019 la telefon.
Aproape toți moldovenii sărbătoresc Paștele
9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate – în fiecare an, pe când 4% nu au acest obicei deloc. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.
Cine merge la sfințit pasca?
Aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.
Paștele îl petrecem acasă cu familia
87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani. Pe de altă parte, 69% dintre persoanele care sărbătoresc acasă sunt din sat. O mare parte (61%) nu au copii minori la întreținere – deci, au mai multă energie pentru a face pregătirile necesare.
Mâncăm sfințit și ciocnim ouă
Multe dintre obiceiurile de Paște din Moldova sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe duminica de Paște pentru un moldovean tipic. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți. 62% obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă. Cu toate că este un obicei mai puțin întâlnit, 19% dintre respondenți au spus că în ziua de Paște obișnuiesc să iasă la natură sau la un picnic. Majoritatea dintre aceștia au vârsta de până la 50 de ani și sunt din mediu rural.
Sursa: http://consulting.md