Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cu cel mic în vacanță. Ce poți face dacă bebe are rău de mișcare

Cu cel mic în vacanță. Ce poți face dacă bebe are rău de mișcare

Răul de mișcare ne poate afecta la orice vârstă, însă este mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani întrucât sistemul lor senzorial nu este încă dezvoltat pe deplin. Chiar dacă nu reprezintă o problemă des întâlnită la copiii mai mici de 2 ani, în anumite cazuri răul de mișcare afectează semnificativ starea de bine a acestora în intervalele în care se află într-un mijloc de transport. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi nu numai detalii despre manifestările ce însoțesc răul de mișcare la bebeluși, ci și ce măsuri ar trebui să iei ca să te asiguri că puiul tău se va simți în largul său pe parcursul călătoriilor din următoarea vacanță, indiferent de mijlocul de transport pe care îl veți utiliza.

Ce înseamnă rău de mișcare?

În general, răul de mișcare survine când urechea internă transmite creierului mesajul că te afli în mișcare, însă ochii îi transmit că nu te miști. Uneori, se întâmplă ca urechea internă să îi transmită creierului că nu te miști, iar ochii să îi transmită că ești în mișcare. Practic, răul de mișcare se declanșează când creierului i se transmit mesaje ce indică faptul că te afli în mișcare, în timp ce pielea, mușchii și articulațiile transmit că stai pe loc.

În cazul copiilor, cea mai cunoscută formă de rău de mișcare este răul de mașină, însă nu este exclus ca aceștia să se confrunte cu așa ceva și când călătoresc, de exemplu, cu autobuzul, cu avionul, cu vaporul sau cu trenul. Totodată, răul de mișcare se poate instala și când un copil se dă în leagăn, când se află într-un carusel, într-un trenuleț dintr-un parc de distracții etc.

De ce apare răul de mișcare la bebeluși?

Chiar dacă nu se poate vorbi despre o cauză anume responsabilă de răul de mișcare la bebeluși, trebuie să știi că există mai mulți factori care conduc la apariția acestei probleme. Spre exemplu, un factor de risc este legat de faptul că micuții stau pe locurile din spate din mașină, ceea ce le îngreunează accesul la parbriz. De altfel, acest geam este cel care asigură percepția clară asupra mașinii în mișcare. În același timp, poziția din scăunel nu le permite să vadă linia orizontului, creându-se următoarea situație: corpul resimte mișcarea în față, iar creierul se străduiește să proceseze acea mișcare fără să o vadă.

În plus, în special pe parcursul unei călătorii mai lungi, bebelușul poate începe să se joace, așa că ajunge să privească și în jos. În acest context, riscul de rău de mișcare crește. 

Mai mult, factorul genetic joacă și el un rol important în producerea răului de mișcare. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: dacă unul dintre părinți a avut de suferit din cauza răului de mișcare în copilărie, șansele ca și copilul său să se găsească într-o asemenea situație cresc cu până la 50%.

Cum știi că bebelușul are rău de mișcare?

La fel ca în cazul copiilor mai mari și adulților, simptomele care acompaniază răul de mișcare la bebeluși sunt greața și vărsăturile, letargia și amețelile. Cu toate acestea, până când intervin asemenea simptome, poți să-ți dai seama că bebe va începe să aibă rău de mișcare dacă:

  • Este agitat și plânge;
  • Cască mai mult ca de obicei;
  • Transpiră din ce în ce mai mult;
  • Devine palid sau, dimpotrivă, se înroșește la față. 

De cele mai multe ori, simptomele amintite dispar după aprox. 4 ore de când bebelușul nu se mai află într-un mijloc de transport aflat în mișcare. 

Cum poate fi gestionat și prevenit răul de mișcare la bebeluși?

Pe de o parte, există numeroase metode prin care se poate diminua riscul de rău de mișcare la bebeluși. Pe de altă parte, prin punerea în aplicare a unor măsuri simple, înainte și/sau în timpul călătoriilor, îți ajuți micuțul să depășească mai ușor stările neplăcute prin care trece. Iată ce ai de făcut:

Alege cu grijă locul în care stai cu bebe în mijlocul de transport cu care călătoriți

Când nu călătoriți cu mașina, răul de mișcare poate fi evitat dacă ești atentă la locul în care te așezi cu bebelușul. Mai exact, în funcție de mijlocul de transport folosit, ai în vedere să găsești locuri poziționate astfel:

  • Un loc aflat în direcția de mers a autobuzului/a trenului;
  • Un loc situat în zona aripilor avionului;
  • Un loc aflat pe puntea inferioară a unui vas etc.

Achiziționează un scăunel de mașină potrivit

Când cauți un scăunel de mașină pentru bebeluș, este esențial să te orientezi către un model care permite să experimentezi, în deplină siguranță, diferite poziții și unghiuri. Cu alte cuvinte, gândește-te că diferite sisteme de închidere și de centuri de siguranță contribuie la reducerea mișcărilor care provoacă și/sau care amplifică răul de mișcare.

De asemenea, este preferabil să montezi scăunelul de mașină la mijlocul locurilor de spate pentru ca bebelușul să beneficieze mai degrabă de vedere în față decât în părțile laterale. 

Hrănește-l cu alimente ușor de digerat

Dacă ai un bebeluș care trece deja prin procesul de diversificare a alimentației, pentru a reduce riscul de rău de mișcare nu greșești oferindu-i hrană ușoară înainte să plecați la drum. Ocolește alimentele acide și dă-i, de exemplu, banană, câțiva biscuiți sărați (care să nu fie grași), fulgi de ovăz, o bucățică de pâine etc. Întrucât îmbinarea dintre mișcare și procesul de digestie poate să genereze sau să amplifice greața, nu îl hrăni în timpul călătoriei.

În situația în care ai început să-l familiarizezi cu consumul de apă, nu îi strică să îi dai mici înghițituri de apă plată înainte să plecați.

Nu uita că, în timpul călătoriei, bebe trebuie să ia aer

Faptul că bebelușul are ocazia să respire aer proaspăt pe durata călătoriei este binevenit pentru prevenirea și/sau pentru depășirea răului de mișcare. Cel mai la îndemână este să-l scoți la aer când călătoriți cu mașina. Spre exemplu, dacă vremea permite, când faceți pauze ieșiți puțin afară din mașină. În același timp, dacă nu puteți ieși din mașină, când oprești poți deschide puțin unul dintre geamuri. De folos este și să utilizezi un mic ventilator sau aerul condiționat, dar fără ca acestea să fie în direcția bebelușului. 

Pentru ca aerul din mașină să rămână cât mai proaspăt, nu lăsa pe nimeni să fumeze acolo și, de asemenea, când călătorești cu bebe, străduiește-te să nu îl expui sub nicio formă la mirosuri puternice.

Când ești cu mașina, nu călători niciodată fără pauze

Ca să reușești să fixezi cât mai bine pauzele pe durata călătoriei, este indicat să-ți observi cu atenție bebelușul pentru a observa când dă primele semne de rău de mișcare. O pauză de la mișcare ajută creierul și corpul să se reorienteze, prevenindu-se instalarea stărilor de greață. Ideal este ca pauzele să dureze aprox. 10-15 minute și să fie regulate. 

Distrage-i permanent atenția

O modalitate de a depăși răul de mișcare la bebeluși este și aceasta: să li se distragă atenția în momentele în care sunt într-un mijloc de transport. De aceea, pentru a-l ține pe bebe ocupat, încearcă, de exemplu, să-i cânți, să-l stimulezi să asculte o poveste dintr-o carte audio, să-l faci să râdă, să-i vorbești cât mai mult etc.

Asigură-te că doarme când călătoriți

Alt demers util pentru a preveni răul de mișcare este să planifici o călătorie cu bebelușul într-unul dintre intervalele în care doarme de obicei. Dacă este vorba despre o călătorie cu mașina, așează-i scăunelul la mijlocul locurilor din spate. Poziția de care beneficiază creează senzația de stabilitate și atenuează efectul mesajelor contradictorii transmise la creier de corp, de urechea internă și de ochi. 

Apelează la suplimente alimentare pe bază de ghimbir

Pe lângă măsurile prezentate anterior, o soluție la îndemână și eficientă totodată pentru a preveni și pentru a gestiona răul de mișcare atât la bebeluși, cât și la copiii mai măricei, este să recurgi la un supliment alimentar din extract standardizat de ghimbir. Acesta este vestit din cele mai vechi timpuri pentru efectele pozitive pe care le are asupra sistemului digestiv și pentru proprietățile sale antiinflamatoare, fiind folosită adesea ca remediu natural contra stărilor de greață și vărsăturilor. Mai mult decât atât, studii recente au ajuns la concluzia că este utilă și în caz de rău de mișcare.

 

Share:

Articole recomandate