Cât de necesare sunt vitaminele și microelementele pentru gravide
- 2017-05-04
- 16202
Fiecare tip de substanțe nutritive joacă un rol important în activitatea organismului nostru. În perioada sarcinii crește brusc necesitatea ca femeia să aibă parte de o alimentație echilibrată și nutritivă.
Carbohidrații oferă energia necesară pentru activitățile organismului mamei și copilului, proteinele ajută la formarea țesuturilor, iar grăsimile oferă la fel energie și formează țesuturi.
Sursa de energie
În prima perioadă de graviditate cel mai important nutrient îl reprezintă glucidele. Acestea ajută la formarea organelor viitorului omulean, iar mama trebuie să aibă puteri pentru a duce sarcina la bun sfârșit. Necesitatea de carbohidrați este de 3-3,5 ori mai mare. În primul trimestru necesarul de carbohidrați este de 300-350 de grame, iar în al doilea și al treilea trimestru volumul se ridică la 400-500 de grame. Se recomandă a fi întrebuințați carbohidrați care se asimilează mai greu – făinoase integrale, crupe, fructe și legume.
Principalul material de construcție
Formarea organismului copilului reprezintă apariția a miliarde de noi celule, iar pentru aceasta este nevoie de „material de construcție”. În cazul dat sunt necesare proteine de calitate, nu doar de proveniență animală, ci și vegetală. Volumul necesar nu se schimbă pe perioada sarcinii și constituie 60-80 de grame. E de dorit să se consume mai multe proteine vegetale: cartofi, boboase, germeni de grâu, terciuri.
Necesitatea grăsimilor
Grăsimile sunt necesare pentru nutrienții care le oferă, cum ar fi vitamina E, K, A și D. Acestea ajută la formarea organelor și sistemelor viitorului copilaș. Dacă mama nu va consuma destule grăsimi, va apărea riscul ca sarcina să nu poată fi dusă la bun sfârșit. În prima jumătate a sarcinii mama are nevoie de 100-110 grame de grăsimi pe zi. Acestea se obțin în mare parte din unt, smântână și uleiuri vegetale. În a doua parte a sarcinii se recomandă reducerea aportului de grăsimi la circa 90 de grame pe zi.
Importanța vitaminelor
Vitaminele participă la multe procese din organismul uman. În perioada de graviditate, necesitatea acestora crește cam cu 25%. Cele mai importante sunt: acidul folic și vitamina E. În mod ideal acestea ar trebui luate înainte de a concepe un copil deoarece ajută la păstrarea sarcinii anume în primul trimestru, când e cel mai înalt riscul unui avort spontan. Alte vitamine importante sunt A, C, D. Vitamina A ajută la formarea placentei, vitamina C combate apariția varicelor și a vergeturilor, iar vitamina D ajută la formarea oaselor și cartilajelor fătului.
Logică de fier
Fierul este un microelement extrem de important mai ales în perioada de graviditate. Astfel, dacă până la sarcină organismul femeii are nevoie de 18 mg de fier pe zi, păi atunci când poartă un copilaș e nevoie deja de 27 mg pe zi. Fierul ajută la formarea eritrocitelor și a volumului de sânge necesar pentru a menține activitatea a două organisme.
Informații: parents.ru
Foto: un1ka.com