Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Călcâie crăpate? Iată cum rezolvi problema

Călcâie crăpate? Iată cum rezolvi problema

Călcâiele crăpate sunt inestetice și uneori dureroase. Poţi ameliora problema cu îngrijirea potrivită, iar unele soluţii şi-au dovedit eficacitatea.

Lipsa hidratării adecvate, expunerea prelungită la aer uscat, băile cu apă fierbinte, folosirea produselor agresive pentru piele, statul în picioare pentru perioade lungi, în special pe podele dure, se numără printre factorii care favorizează apariția crăpăturilor. De asemenea, încălțămintea rigidă și excesul de greutate afectează pielea de la nivelul picioarelor, iar unele afecțiuni precum psoriazisul și hipotiroidismul, pot avea printre manifestări călcâiele crăpate. Din fericire, există unele soluții care ajută la tratarea acestui disconfort.

Pasul 1: Aplică un emolient precum uleiul de cocos

Un produs cu acțiune emolientă poate ajuta la menținerea umidității în piele. Odată aplicat, emolienții din compoziție pătrund în piele, reduc pierderile de apă, iar pielea devine netedă, moale și flexibilă. Cei mai cunoscuți emolienți folosiți în produsele de îngrijire sunt: ureea, glicerina, uleiul de cocos, uleiul de măline și acidul hialuronic.

Pasul 2: Folosește cremă hidratantă  

Odată ce produsul emolient a pătruns în piele, aplică pe călcâie o cremă hidratantă ocluzivă. Aceasta formează o barieră protectoare pe suprafața stratului superior al pielii, ceea ce împiedică evaporarea apei și menține hidratarea în interior.  Ceara de albine, lanolina, vaselina și dimeticona sunt ingrediente naturale des folosite în produsele hidratante ocluzive. Deoarece pot lăsa un strat gras pe piele, produsele hidratante ocluzive se aplică înainte de culcare.  

Pasul 3: Poartă șosete din bumbac 100%

Bumbacul are proprietatea de a menține umiditatea, așa că după ce ai aplicat produsul hidratant, folosește șosete din bumbac 100%, deoarece îi intensifică acțiunea. La fel de indicată este purtarea șosetelor din bumbac pe timpul zilei, deoarece ajută pielea să respire, iar astfel previne transpirația excesivă și împiedică dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

Pentru rezultate optime, respectă această rutină timp de cel puțin o săptămână.  

Pasul 4: Utilizează un produs keratolitic

Cremele keratolitice sunt adesea recomandate pentru îndepărtarea bătăturilor. Keratoliticele sunt agenți care subțiază țesutul îngroșat, slăbesc stratul exterior al pielii și ajută la îndepărtarea celulelor moarte.

Dacă pielea călcâielor este groasă, folosește de cel puțin o dată pe săptămână o cremă keratolitică, ulterior îndepărtează excesul de piele moartă cu o piatră ponce și aplică un unguent sau o cremă cu efect hidratant.

Folosirea pietrei ponce în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet necesită atenție specială, deoarece diabeticii sunt sensibili la infecții și leziuni. Pentru prevenirea complicațiilor, solicită sfatului unui dermatolog sau podiatru înainte de folosire.

Cum previi crăparea călcâielor

Pentru a preveni crăparea călcâielor, este necesar să ai o rutină regulată de îngrijire a picioarelor.  

1. Evită expunerea la apă fierbinte și limitează timpul pe care îl petreci în duș la cel mult 10 minute;

2. După ce te-ai spălat, când pielea este încă umedă, aplică de fiecare dată un unguent sau o cremă hidratantă, deoarece sunt mai eficiente decât loțiunile sau gelurile;

3. Evită să mergi desculț în zone publice, precum piscine și dușuri, deoarece ciupercile și bacteriile mediului în care ești pot agrava crăpăturile;

4. Folosește cât mai des tampoane din gel siliconic pentru protecția călcâielor.

 

Share:

Articole recomandate