Expert în cosmetică: Demachierea tenului cu șervețele umede este similară cu spălarea hainelor fără clătire
- 2021-03-24
- 4785
Demachierea feței are un rol important în menținerea tenului frumos și sănătos. O demachiere corectă presupune folosirea unei loțiuni demachiante, a unui ulei blând pentru demachiere (care poate fi și sub formă de balsam) sau a unei loțiuni micelare pentru curățarea tenului, nicidecum cu ajutorul șervețelelor demachiante.
Curățarea tenului cu șervețele demachiante este, potrivit medicilor dermatologi, mai benefică decât lăsarea tenului încărcat cu praf și produse de machiaj, însă în niciun caz la fel de eficientă precum demachierea ca la carte, făcută cu un produs special de curățare.
De ce șervețelele demachiante nu sunt o soluție eficientă?
Șervețelele demachiante nu conțin ingrediente potente de curățare, care să facă față îndepărtării produselor cosmetice de pe față și totodată a uleiurilor naturale. În concluzie, atunci când ne curățăm tenul folosind șervețele demachiante, nu facem altceva decât să împrăștiem bacteriile, compușii alergeni din machiaj și murdăria pe suprafața pielii. Mai mult decât atât, dacă nu ne clătim tenul după demachiere, toate aceste produse vor rămâne pe față și vor agresa pielea pe parcursul nopții.
Renee Rouleau, expert în cosmetică american, este de părere că demachierea tenului cu șervețele umede este similară cu spălarea hainelor fără clătire. Agenții de curățare desprind produsele de make-up, uleiurile naturale ale pielii și reziduurile din pori, însă, fără clătire, toate acestea nu sunt îndepărtate de pe suprafața pielii. În timp, toate acestea se vor acumula la nivelul porilor, ducând la apariția de coșuri, puncta negre și puncta de grăsime.
Un alt dezavantaj al folosirii șervețelelor umede pentru demachiere constă în faptul că acestea accelerează apariția ridurilor în jurul ochilor. Întrucât șervețelele îndepărtează cu dificultate machiajul ochilor, persoanele care se demachiază acest tip de produs, seară de seară, au tendința de a agresa foarte tare zona ochilor, apăsând și frecând suprafața foarte delicată de piele în mod repetat, pentru a îndepărta rimelul și creionul dermatograf. Drept urmare, ridurile nu vor întârzia să apară.
Nu în ultimul rând, șervețelele demachiante se află pe lista factorilor poluanți, deoarece nu sunt biodegradabile, conțin surfactanți care dăunează naturii și nu se pot recicla. Este un motiv foarte important pentru a renunța la acest tip de produs, mai ales dacă îți dorești să contribui la inițiativele globale de conservare a mediului.
Cu toate acestea, șervețelele demachiante sunt, uneori, o soluție, în lipsă de altceva. Dacă te afli într-o situație în care nu ai încotro și trebuie să te demachiezi cu șervețele umede, aplică șervețelul pe ochi și ține-l, ca pe o compresă, cel puțin 15 secunde, iar apoi masează ușor zona pentru a îndepărta machiajul înmuiat în prealabil.
Cum este cel mai indicat să te demachiezi?
Demachierea corectă presupune, în primul rând folosirea unui produs de curățare adecvat. Așadar, dacă urmează să te demachiezi după o zi plină, în care ai purtat machiaj și cremă cu factor de protecție solară (nu uita, crema cu FPS trebuie folosită de fiecare dată când ieși din casă, indiferent de anotimp), este recomandat să urmezi procedura de double cleansing.
Double cleansing sau curățare dublă înseamnă curățarea feței în doi pași:
1. Eliminarea machiajului cu un produs solubil în grăsime
2. Curățarea feței cu un produs solubil în apă
În primul pas, te poți folosi de un balsam, lapte sau un ulei demachiant, solid sau lichid, cu ajutorul căruia vei îndepărta cu blândețe machiajul. Este o soluție elegantă și eficientă de a curăța rimelul și tușul de ochi rezistente la apă, fondul de ten rezistent la transfer și cremele cu FPS onctuoase, cu protecție ridicată.
Tot ce trebuie să faci este să aplici o cantitate mică de produs între palme și să întinzi substanțe de curățare, cu mișcări blânde, pe ten. Masează cu blândețe uleiul sau balsamul în jurul ochilor, sprâncenelor și a altor porțiuni ale feței cu machiaj rezistent.
Dacă ai folosit fond de ten pe gât și decolteu, răspândește produsul și pe aceste zone. După dispersarea uniformă a uleiului, așteaptă câteva secunde, până observe dezintegrarea rimelului și a machiajului rezistent, apoi, cu o dischetă demachiantă umezită, îndepărtează machiajul de pe ten.
Trecem la al doilea pas: curățarea feței de reziduuri de machiaj, praf și cremă cu un produs solubil în apă. Aici poate intra orice cleanser sau gel de curățare, dar ai grijă să alegi un produs blând, fără surfactanți agresivi, pentru că nu urmărim eliminarea completă a uleiurilor naturale ale pielii. Sebumul este un scut de apărare împotriva factorilor de mediu nocivi, iar datoria ta este de a îndepărta numai excesul de sebum, care se poate acumula în pori.
Așadar, o pompiță de gel de curățare este suficientă pentru curățarea feței. Dacă e nevoie să îți cureți și gâtul și decolteul, aplică două pompițe. Umezește palmele cu puțină apă călduță, pentru ca produsul să facă puțină spumă, și aplică-l pe ten.
Dacă folosești un gel de curățare tip spumă, nu e nevoie să-ți umezești palmele, dar orice tip de cleanser trebuie aplicat pe fața ușor umezită, pentru a adera la apă și a curăța mai bine. După ce ți-ai curățat temeinic pielea, poți trece la pașii de îngrijire. Dacă vrei să obții o hidratare eficientă, aplică produsele hidratante pe pielea umedă.
Să trecem acum la rutina de curățare a tenului dimineața. Multe persoane folosesc demachiant și dimineața, pentru a elimina excesul de sebum și urmele de transpirație. Deși nu e un pas greșit, s-ar putea să fie puțin prea invaziv, mai ales dacă ai tenul uscat.
Așadar, iată ce poți face dimineața, în funcție de tipul tău de ten:
1. Pentru tenul uscat: îți poți clăti fața cu puțină apă călduță, urmată de un toner hidratant (tonerele au de obicei și agenți blânzi de curățare), și apoi să treci direct la pașii de hidratare și tratament (dacă e cazul).
2. Pentru tenul normal și/sau mixt: îți poți curăța fața cu puțină apă micelară, aplicată pe o dischetă demachiantă. Pasul următor constă în clătirea feței cu apă călduță (micelele din soluția micelară pot rămâne prinse pe piele), iar apoi rutina obișnuită de înfrumusețare.
3. Pentru tenul gras: îți poți curăța fața cu gel de curățare blând sau cu o loțiune micelară pentru ten gras, iar apoi să treci la rutina ta obișnuită de îngrijire.
Sursa: doc.ro