Diversificarea la bebeluși. Recomandările nutriționistului
- 2017-09-26
- 10042
Procesul diversificării este cu atât mai important cu cât fiecare dintre alimentele solide oferite copilului de 6-12 luni va influența preferințele acestuia mai departe. De-a lungul anilor, recomandările privind nutriția copilului s-au tot schimbat, în special din cauza problemelor de sănătate tot mai frecvente în rândul populației, dar mai ales în rândul copiilor. Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist din România, le recomandă părinților câteva scheme de diversificare.
Schema nr. 1: Schema de diversificare cu supă de legume
Supa de legume presupune fierberea într-o anumita cantitate de apă a 2-3 legume odată. Se recomandă însă ca legumele să fie introduse pe rând, în caz contrar, dacă cel mic are o reacție alergică, nu vei ști la ce a reacționat negativ.
Schema nr. 2: Schema de diversificare cu suc de fructe
În opinia specialistului, sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care să fie începută diversificarea. Asta din cauza concentrației mari de zaharuri și a lipsei fibrelor conținute de pulpa fructului în sine, care ajută procesul de digestie. În plus, există riscul ca gustul pregnant de dulce să creeze în timp o preferință a copilului pentru alimentele pline de zaharuri.
Schema nr. 3: Schema de diversificare cu cereale
Având în vedere că rata obezității a crescut foarte mult în ultimii ani, noile recomandări în materie de nutriție nu mai susțin începerea diversificării cu cereale decât în cazuri speciale, ale copiilor care au luat foarte puțin în greutate sau ale celor care suferă de anumite afecțiuni gastrointestinale.
Schema nr. 4: Schema de diversificare cu piure de fructe
Începerea diversificării cu fructe este o opțiune bună, susține nutriționistul Eugenia Dobrescu. Potrivit acesteia, „gustul fructelor cu care se poate începe diversificarea este dulce. Având în vedere că și laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor acceptă ușor fructele”. Însă, avertizează ea, problema în acest caz ar fi preferința copilului față de gustul dulce și creșterea riscului de a refuza legumele care nu sunt atât de dulci.
Schema nr. 5: Schema de diversificare cu piure de legume
„Ținând cont de aspectele celorlalte variante de începere a diversificării, am considerat că schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivită alegere”, afirmă specialistul citat. În primul rând, legumele sunt introduse pe rând, pornind cu morcovul sau rădăcină de pătrunjel. Astfel, poate fi depistat imediat alimentul care poate declanșa eventuale reacții alergice.
Atenție, începerea diversificării nu înseamnă în niciun caz începerea înțărcării. „Aceste 3 mese de solide vor reprezenta, în intervalul 6-12 luni, maximum 20% din totalitatea meselor copilului, baza rămânând laptele matern”, spune specialistul în nutriție.
Informații: centruldeparenting.ro
Foto simbol: annabelkarmel.com