Canal lacrimal înfundat la bebeluși. Ce este de făcut
- 2024-05-15
- 1727
Dacă micuțul tău are canalul lacrimal înfundat, trebuie să știi că nu este o problemă gravă și nici rar întâlnită. Obstrucția canalului lacrimo-nazal apare frecvent, astfel că în jur de un sfert dintre nou-născuți se nasc cu această anomalie.
Canal lacrimal înfundat la bebeluși. Ce este și cum se manifestă
În mod normal, lacrimile se scurg în punctele lacrimale – acele mici deschideri din pleoape, care se afla în colțul intern al ochiului, aproape de nas. Apoi, lacrimile ajung în sacul lacrimal, după care în canalul lacrimal, care se golește în nas. Numai că, dacă este înfundat canalul, acesta nu se mai golește în nas, ci pe obraz.
Un canal lacrimal obstruat poate să apară când o membrana subțire, care nu s-a resorbit până la naștere, acoperă capătul canalului lacrimal sau când se produce un blocaj în canalul lacrimal. În ceea ce privește simptomele, obstrucția canalului lacrimal poate cauza infecții recurente la nivelul ochilor și lăcrimare excesivă.
În aproximativ 80% dintre cazuri, canalul lacrimal se deschide spontan până la vârsta de 9 luni. Alteori, obstrucția nu se rezolvă de la sine, ci necesită intervenție chirurgicală.
Ce presupune intervenția
Dacă obstrucția se menține după 9-12 luni, copilul trebuie consultat de un specialist oftalmolog. După un examen complet al ochiului, medicul va decide dacă este necesară intervenția chirurgicală. Pentru a desfunda canalul lacrimal, se intervine prin sondare și dezobstrucție.
Procedura se efectuează în sala de intervenții chirurgicale, cu anestezie generală și durează intre 5 și 10 minute pentru fiecare ochi. Medicul oftalmolog inserează fir metalic neascuțit (bont), subțire, în deschiderea sacului lacrimal și prin canalul lacrimal, pentru desfundare. Ulterior, poate injecta apă salină sterilă prin canalul lacrimal, pentru a se asigura că este deschis.
După intervenție, copilul nu ar trebui să simtă durere, ci doar să resimtă puțină oboseală. Dacă este necesar, se recomandă un medicament pentru reducerea durerii (paracetamol sau acetaminofen).