Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Tratament pentru petele pigmentare: Cauze, Soluții și Sfaturi Eficiente

Tratament pentru petele pigmentare: Cauze, Soluții și Sfaturi Eficiente

Din acest articol:
Ce sunt petele pigmentare.
De ce apar petele pigmentare.
Cum să începi tratamentul pentru petele pigmentare.
Cum să scapi de petele pigmentare.

Este recomandat să nu încerci să le tratezi pe cont propriu.

Ce sunt petele pigmentare

Petele pigmentare, sau hiperpigmentarea, reprezintă distribuția neuniformă a pigmentului de melanină în piele, ceea ce duce la apariția zonelor mai întunecate. Acestea pot avea nuanțe de maro, aproape negru, cenușiu sau roșiatic, în funcție de culoarea inițială a pielii. Ele nu dor și nu provoacă mâncărime, dar pot fi deranjante.

Petele pigmentare pot apărea la orice persoană, însă o predispoziție mai mare la ele au persoanele cu piele închisă la culoare, indiferent de apartenența rasială.

De ce apar petele pigmentare

Culoarea pielii este determinată de pigmentul de melanină, produs de celulele numite melanocite. Atunci când acestea sunt deteriorate sau sunt stimulate excesiv, anumite zone se colorează mai intens decât celelalte.

Factori genetici

La unele persoane, o parte a melanocitelor sunt hiperactive, ceea ce duce la prezența unor zone mai întunecate pe piele, cum ar fi pistruii. Probabilitatea apariției acestora este mai mare dacă și rudele au astfel de pete.

Leziuni ale pielii

Când pielea este lezată, în interiorul ei începe o inflamație locală. Pe parcursul acestui proces, sunt eliberate diverse substanțe care stimulează melanocitele, determinându-le să funcționeze mai intens și să coloreze pielea într-un mod mai pronunțat. În același timp, când celulele de la suprafața epidermei sunt distruse, melanina din acestea este captată de celulele situate mai în profunzime, rezultând o culoare neuniformă. Această condiție este numită hiperpigmentație postinflamatorie.

Aceasta poate apărea:

  • la locul unei tăieturi sau răni;
  • după afecțiuni cutanate precum acneea, psoriazisul, pitiriazisul rozat;
  • din cauza arsurilor, inclusiv după utilizarea medicamentelor și cosmeticelor fotosensibilizante;
  • după proceduri cosmetice, precum peeling-ul chimic.

Expoziția la ultraviolete

Melanina protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete. Prin urmare, cu cât petrecem mai mult timp în soare, cu atât bronzul este mai intens. Din cauza expunerii constante, anumite zone, cum ar fi fața și umerii, sunt traumatizate și se bronzează mai mult. Această hiperpigmentare este numită lentigo solară.

Schimbările hormonale

Producția de melanină este influențată, printre altele, de hormoni. Sarcina, pubertatea și îmbătrânirea, un alt motiv pentru care petele pigmentare apar mai frecvent în aceste perioade.

Administrarea anumitor medicamente

Hiperpigmentarea poate fi un efect secundar al diferitelor medicamente, cum ar fi:

  • contraceptivele orale;
  • antibioticele;
  • neurolepticele;
  • antifungicele;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene;
  • diureticele;
  • medicamentele antidiabetice.

Afecțiuni ale organelor interne

Hiperpigmentarea poate fi un simptom al bolilor glandei tiroide și glandelor suprarenale, precum și al tumorilor maligne.

Pe lângă tulburările hormonale, printre cauzele interne ale formării petelor pigmentare se numără afecțiunile hepatice și deteriorarea drenajului biliar. De aceea, înainte de a începe tratamentul, medicii dermatologi recomandă efectuarea unei evaluări a organismului și analizele necesare.

Deficitul de vitamine

Uneori, hiperpigmentarea poate apărea din cauza lipsei de acid folic și vitamina B12. De asemenea, potrivit Oksanei Chernenko, problema poate fi cauzată de lipsa vitaminelor A, E, C și PP.

Cum să începi tratamentul pentru petele pigmentare

Cu o vizită la dermatolog. Medicul te va ajuta să determini dacă este necesară o investigație ulterioară și îți va explica cum să tratezi problema. În unele cazuri, ți se poate propune efectuarea unei biopsii pentru a exclude riscul dezvoltării melanomului.

Dacă pigmentarea este legată de probleme interne ale organismului, trebuie să le abordezi în primul rând. În caz contrar, petele vor apărea din nou și din nou.

Cum să scapi de petele pigmentare

Dacă petele apar din motive generale inofensive, poți lupta împotriva lor.

Combaterea hiperpigmentării implică prescrierea produselor de îngrijire domiciliară cu acțiune antipigmentară, metode aparaturale, precum și mezoterapie și biorevitalizare, adică injectarea în piele a substanțelor precum acid hialuronic, vitamine și antioxidanți.

Una dintre cele mai eficiente metode este fototermoliza selectivă, care ajută la distrugerea și eliminarea depozitelor de melanină inutile din piele. În plus, se prescrie susținerea nutritivă și tratamentul bolii de bază care a cauzat hiperpigmentarea, dacă există vreuna.

Evită factorii declanșatori

Poți aduce mici modificări stilului de viață pentru a nu agrava problema:

  • evită expunerea prelungită la soare, aplică și reîmprospătează crema de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30, poartă haine cu mâneci lungi;
  • dacă este posibil, întrerupe administrarea medicamentelor care pot provoca hiperpigmentare;
  • iei suplimente cu vitaminele B12 sau C conform indicațiilor medicului.

Încearcă tratamentul local

Tratamentul local constă în utilizarea unguentelor și cremelor cu componente de albire. Acestea pot fi recomandate de un dermatolog sau un cosmetolog. De obicei, acestea conțin:

  • hidrochinonă;
  • acid kojic;
  • acizi hidroxilici, cum ar fi acidul azelaic și acidul salicilic;
  • retinoizi;
  • vitaminele C și B3.

Este important să nu uiți să aplici și crema de protecție solară în timpul tratamentului.

Consultă un specialist în cosmetologie

Un cosmetolog poate oferi mai multe metode:

  • Peeling chimic, în care acizii distrug straturile vechi ale pielii cu celulele excesiv pigmentate.
  • Fototerapie, în care un fascicul laser cu o anumită lungime de undă acționează selectiv asupra celulelor pigmentate, fără a le afecta pe celelalte.
  • Crioterapie, adică tratamentul cu frig, care stimulează regenerarea celulară.
  • Dermabraziune cu laser, în care un laser distruge complet straturile superficiale ale pielii.

Aceste proceduri traumatizează într-un fel sau altul pielea, de aceea este mai bine să începi lupta împotriva hiperpigmentării în sezonul de toamnă, când soarele nu este atât de intens.

Aproape orice procedură cosmetică implică o traumatizare controlată a pielii prin ace sau aparate. Prin urmare, dacă ai o predispoziție la hiperpigmentare, există riscul de a o dezvolta după o astfel de procedură. De aceea, noi, medicii cosmetologi, recomandăm să te pregătești pentru astfel de proceduri și să respecți cu strictețe recomandările ulterioare: să utilizezi suplimente nutritive și produse de îngrijire la domiciliu, să protejezi pielea de soare cu creme cu factor de protecție solară (SPF) și să respecți sezonul potrivit pentru proceduri.

Poți scăpa de petele pigmentare singură?

Nu este recomandat. Este puțin probabil să poți identifica cu precizie cauza, iar remedii casnice vor aduce doar probleme pielii. Toate aceste sucuri de pătrunjel și lămâie, iaurt și alte produse nu vor rezolva problema hiperpigmentării. Dimpotrivă, există riscul de a agrava starea: lămâia și pătrunjelul conțin furcoumarine (substanțe care cresc sensibilitatea la soare) și acizi care acționează ca un peeling necontrolat, traumatizează pielea și o vor închide și mai mult.

Share:

Articole recomandate