Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cea mai bună dietă pentru viitoarele mămici

Cea mai bună dietă pentru viitoarele mămici

Nu cred că există vreo femeie care să nu se fi gândit cu teamă la graviditate ca la o probă de foc pentru silueta ei. Sigur că alte aspecte primează, dar nici acesta nu e de neglijat. Ce şi cât mănânci devine extrem de important pentru amândoi, cu atât mai mult cu cât îi creează preferinţele culinare celui mic, scrie clickpentrufemei.ro

Odată ce ai aflat că vei deveni mamă,începi să simţi pe  umeri apăsarea primelor res-ponsabilităţi. Fie că-ţi dai seama,fie că nu,stările tale emoţionale,ceea ce-ţi place să faci,muzica pe care o asculţi,cosmeticele pe care le foloseşti influenţează în mod direct fiinţa care creşte în pântecul tău. Mai presus de acestea,alegerile tale în privinţa dietei au un impact extraordinar asupra bebeluşului. Vor fi rude,mai ales în vârstă,care te vor sfătui să mănânci pentru doi,însă în această perioadă este bine să te gândeşti mai mult la calitate,decât la cantitate.

Bebe te forţează să respecţi mesele

Nu doar ceea ce incluzi în dietă contează,ci şi frecvenţa pauzelor de masă. Dacă vei mânca mai des şi mai puţin,eviţi greţurile,arsurile,tulburările digestive,nu doar îngrăşarea. Ideal ar fi să ai trei mese principale şi două gustări,în timpul cărora să mesteci pe îndelete,„deconectată“ de la oricare altă îndeletnicire. Oricât de ocupată ai fi,de dragul celui mic,găteşte şi renunţă la fast-food,la prăjeli,la felurile de mâncare cumpărate de-a gata,pentru că este posibil să nu fie preparată foarte bine carnea sau să conţină ouă crude,în care se pot ascunde bacterii ca Salmonela. Aceasta din urmă îţi poate cauza toxiinfecţie alimentară şi-l poate afecta pe copil.

Ce ascund poftele

În general,predilecţia pentru un anumit aliment îţi dezvăluie carenţe pe care organismul ţi le sesizează,deci în timpul sarcinii el are motive în plus să te avertizeze. Dacă ai poftă de dulce,de pildă îngheţată,este semncă-ţi lipsesc proteinele,calciul,cromul,aşa că în loc să dai iama în prima cofetărie,cumpără carne de vită sau de pasăre,nuci,ouă,cereale integrale. Ai mânca numai sărat? E posibil să-ţi lipsească sodiul sau să ai un exces de carbohidraţi,din cauza făinoaselor sau a produselor de patiserie. Pofta de alimente acre arată că sucurile gastrice îşi pierd din aciditate,iar murăturile şi citricele pot readuce pH-ul la valorile normale unei digestii bune. Nevoia de preparate grase o maschează pe aceea de grăsimi sănătoase pe care le găseşti în carnea de peşte,în seminţe şi nuci.

Cum ştii dacă te hrăneşti sănătos

În perioada sarcinii,ai nevoie de maximum 2.500 de calorii pe zi,în condiţiile în care,în afara sarcinii,n-ar trebui să iei mai mult de 2.000 de calorii din alimentaţie. Dacă te temi de kilogramele în plus,află că la sfârşitul celor nouă luni,dacă te-ai hrănit sănătos,nu vei avea decât cu 11-12 kilograme mai mult. Acestea sunt datorate placentei,retenţiei de apă,lichidului amniotic,creşterii în volum a sânilor şi a uterului. Stratul de grăsime de sub piele cântăreşte puţin peste un kilogram şi jumătate.

Extraponturi

Consumă legume şi zarzavaturi de sezon nAlege zilnic 2-3 fructe diferite pentru gustări,pentru  o varietate de elemente nutritive

Găteşte fără adaos de grăsimi,recurgând cât mai puţin la procesul de prăjire

Renunţă la condimente,mai ales în trimestrul al treilea,ca să eviţi apariţia hemoroizilor

Redu consumul de sare,pentru că te face să reţii apă în ţesuturi nMănâncă mai rar ficat,pentru că are o formă de vitamina A (retinol). În cantitate mare îl afectează pe bebe.

Evită peştele care conţine mercur (macrou,rechin,peşte-spadă) şi produsele lactate nepasteurizate (brânză Feta) nSpală foarte bine fructele şi legumele

Bea 1,5-2 litri de apă.

Mineralele,esenţiale pentru amândoi

Fierul te ajută să eviţi anemia,frecventă printre femeile însărcinate. Ea aduce cu sine un risc mare de naştere a unui copil prematur sau cu o greutate mică,predispus la anemie în copilărie. Pe de altă parte,deficitul de fier îţi slăbeşte sistemul imunitar,deci procură-l din carnea de vită,peşte,ouă,nuci,susan,fasole,mazăre,cereale integrale,stafide.

Organismul îl va absorbi mai uşor cu ajutorul vitaminei C aflată în citrice,ardei gras roşu,pătrunjel. Mineralele de care depinde buna dezvoltare a copilului tău şi protejarea lui de malformaţii,încă din prima lui zi,ca embrion,sunt acidul folic şi calciul. Le iei din vegetale,leguminoase,citrice,sardine,cod,lactate şi brânzeturi. Sfătuieşte-te cu ginecologul tău,pentru a-ţi recomanda un supliment alimentar,eventual un complex de vitamine şi minerale.

 

Share:

Articole recomandate