Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

De ce apare constipația după cezariană și cum poate fi tratată

De ce apare constipația după cezariană și cum poate fi tratată

Constipația după cezariană este o problemă frecvent întâlnită în rândul proaspetelor mămici. Dacă te confrunți cu acest disconfort, nu trebuie să te panichezi, deoarece multe lucruri care se întâmplă în timpul nașterii determină apariția constipației. Este bine să tratezi cu răbdare problema pe care o ai și să apelezi, în primă fază, la mai multe remedii naturiste. Găsești mai jos cauzele apariției unui episod de constipație după cezariană, dar și care sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei pentru refacerea tractului digestiv.

Constipație după cezariană

Constipația se traduce prin încetinirea tranzitului intestinal, iar principalul efect al acestei dereglări se vede în frecvența scaunelor care nu trec de 3 – 4 pe săptămână și eliminarea greoaie a acestora. De cele mai multe ori, constipația nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, ci mai mult un disconfort frustrant pentru oricine.

Constipația poate fi prezentă ocazional și în timpul sarcinii, dar multe femei se confruntă cu ea abia după naștere. În funcție de metoda prin care și-au adus bebelușii pe lume, constipația după naștere este influențată de anumiți factori. În primul rând, să ne referim la constipație după operația de cezariană, în timpul căreia în zona pelvină a mamei s-a făcut o incizie majoră. Sunt normale 3 – 4 zile de constipație după cezariană, deoarece tranzitul intestinal revine la felul cum era înainte de sarcină.

Alte cauze pentru constipație după cezariană sunt:

  • Analgezicele administrate la debutul travaliului menite să atenueze durerea
  • Anestezicul folosit în timpul operației, care duce la slăbirea temporară a mușchilor
  • Suplimentele alimentare cu fier recomandate de medic
  • Deshidratarea
  • Factorii psihologici, anume starea de inhibare a mamei când trebuie să meargă la baie din teama de a nu i se rupe operația
  • Mușchii pelvieni solicitați
  • Dereglările hormonale: în timpul sarcinii nivelul de progesteron este foarte mare și revine brusc la normal după naștere, ceea ce poate încetini tranzitul intestinal pentru o perioadă
  • Lipsa hranei: atât înainte de operația de cezariană cu aproape 8 ore, cât și după, este interzis mâncatul. În lipsa mâncării, funcțiile organismului încetinesc

Constipația mamei după naștere

Și femeile care nasc pe cale vaginală pot avea constipație. În cazul unei nașterii vaginale, constipația are legătură, în primul rând, cu epiziotomia, adică o incizie pe care medicul o face în perineu cu scopul de a lărgi deschiderea vaginului. Această incizie este adesea folosită pentru a evita rupturile perineale. Constipația apare după o epiziotomie, deoarece zona pelvină este foarte sensibilă, iar femeile evită eliminarea scaunului din cauza durerii resimțite. Trebuie să ții minte faptul că aceste incizii, fie că vorbim de operația de cezariană sau de epiziotomie, nu se rup, așa că nu-ți face griji dacă vei împinge mai tare pentru a elimina scaunul.

Femeile care au trecut printr-o epiziotomie trebuie să știe faptul că procesul de recuperare este unul mai greoi și pe lângă episoadele de constipație, vor resimți un disconfort atât la urinare, cât și în timpul contactelor intime.

Constipația după naștere contribuie și la apariția hemoroizilor sau la agravarea lor dacă proaspăta mămică îi are încă din timpul sarcinii. Defecația greoaie duce la umflarea venelor din zona anusului. De multe ori, acele mici vene se sparg și provoacă sângerări minore. Persoanele ce au hemoroizii experimentează dureri dacă stau mult pe scaun sau au parte de efort fizic intens. Pentru gravide, efortul în timpul travaliului, greutatea fătului care apasă pe zona pelvină și constipația sunt cauzele pentru apariția hemoroizilor.

Remedii naturiste pentru constipație după cezariană

Înainte de a apela la supozitoare sau alt fel de laxative, încearcă să-ți reglezi tranzitul cu ajutorul unor remedii naturiste pentru constipație după cezariană. Constipația poate fi tratată, în primul rând, prin consumul de lichide. Pentru ca tranzitul să funcționeze normal, este esențială hidratarea, mai ales după o naștere care a solicitat organismul la maxim. Pe lângă cele 8 – 10 pahare cu apă ce trebuie băute zilnic, există și alte variante de ceaiuri parfumate care au numeroase proprietăți. Printre cele mai bune ceaiuri pentru tratarea constipației se numără cele de fenicul, nalbă, mușețel sau păpădie. Toate aceste ceaiuri relaxează mușchii intestinelor, ajutând materiile fecale să circule mai ușor. De asemenea, au efect ușor laxativ și calmează sistemul digestiv. Este recomandat ca toate ceaiurile să fie consumate neîndulcite. Eficiente împotriva constipației mai sunt și sucurile naturale din mere sau pere.

În ceea ce privește mâncarea, fibrele sunt în fruntea listei cu remedii pentru constipație după cezariană. Include zilnic în alimentația ta cât mai multe fibre, pe care le găsești din plin în prunele uscate (folosite din vremuri străvechi pentru tratarea constipației), nuci, semințe, cereale, conopidă, linte, mazăre, spanac, fasole sau năut. Necesarul zilnic de fibre pentru o femeie ce tocmai a născut este de 18 – 20 grame.

Dacă vorbim despre constipație după cezariană apărută din cauza suplimentelor cu fier, poți încerca să obții acest nutrient doar prin alimentație. Produsele precum carnea roșie, legumele verzi, puiul sau fasolea sunt bogate în fier.

Nu doar dieta influențează starea ta, ci și obiceiurile pe care le ai. Astfel, pentru a scăpa repede de constipație după cezariană trebuie să:

  • Faci mișcare: ridică-te cât mai repede din pat după naștere. Plimbările în ritm lent ajută la reglarea tranzitului. Câteva minute de mers pe jos sunt recomandate și după masă. Nu te pune imediat în pat după ce ai mâncat, deoarece nu vei face altceva decât să înrăutățești situația.
  • Relaxează-te: organismul tău are nevoie de multă recuperare după operație. Nu te panica din orice lucru mărunt și stai departe de stres și agitație.
  • Evită băuturile reci sau fierbinți: deoarece vor „strânge” și mai tare intestinele. Bea ceaiuri și apă la temperatura camerei. Ceaiurile enumerate mai sus ajută și la stimularea lactației.
  • Folosește un scaun mic: pe care să-și sprijini picioarele în timp ce elimini scaunul. Dacă picioarele tale sunt poziționate mai sus și împingerea va fi mai ușoară.

Constipația după cezariană este un disconfort pe care majoritatea proaspetelor mămici îl experimentează. Constipația apare ca efect la etapele solicitante ale nașterii. De obicei, o femeie scapă de această constipație după cezariană în maxim 3 – 4 zile. Dacă în cazul tău situația stă diferit este recomandat să apelezi la remedii naturiste pentru constipație după cezariană, iar referitor la orice motiv de îngrijorare pe care îl ai trebuie să-ți contactezi medicul.

Sursa: nastenatural.ro

Share:

Articole recomandate