Frigul extrem tratează și reduce din kilograme. Află cum!
- 2017-06-24
- 5340
Medicina nu stă pe loc nici în Republica Moldova. Și dacă anterior tratamentul cu frig părea ceva de domeniul fantasticului pentru țara noastră, astăzi tot mai mulți pacienți cu o serie de probleme dermatologice, afecțiuni virale, formațiuni tumorale benigne, kilograme în plus și chiar afecțiuni ale părului etc., ajung să se trateze cu ajutorul crioterapiei. Ce înseamnă crioterapie, în ce cazuri este indicată, în ce constă această procedură, care sunt avantajele ei, ne-a vorbit doctorul în medicină, Paladii Natalia.
Ce este crioterapia? Este o metodă de tratament cu ajutorul frigului, eficientă în cazul unui şir întreg de afecţiuni cum ar fi: dermatite, alergii, psoriazis, negi, condiloame genitale, moluscum contagiosum, keratoze seboreice, keratoze actinice, acrocordoane, carcinoame cutanate superficiale, Boala Bowen, afecțiuni ale părului (alopecia areată, alopecia androgeno genetică), leziuni precanceroase etc.
Cum funcționează crioterapia? Frigul este cel care stimulează sistemul imunitar al organismului, mobilizează sistemul endocrin şi neurohumoral, diminuează consecinţele stresului şi suprasolicitării, ameliorează starea generală şi capacitatea de muncă. Și dacă anterior crioterapia includea numai metode tradiţionale cum ar fi: băi reci, înot de iarnă, comprese cu gheaţă, în prezent, acest concept medical include acţiuni cu gaz inert, azot sau aer răcit până la temperaturi foarte joase, care poartă denumirea de aerocrioterapie.
Aerocrioterapia este varianta modernă a crioterapiei. Și este o metodă eficientă de vindecare, care se realizează prin intermediul unui confort pe termen scurt de răcire extremă a întregii suprafeţe a corpului fără răcirea acestuia. În cadrul procedurii se produce o stimulare naturală a sistemului imunitar, direcţionată spre examenul tuturor organelor, stabilizarea fondului hormonal, a metabolismului, obţinerea unui tonus vital stabil, graţie unei eliberări suplimentare de endorfine (hormoni ai fericirii).
Cum are loc tratamentul de aerocrioterapie? Pentru asta se folosește un dispozitiv modern, care poartă denumirea de Criosauna Space Cabin. Aspectul exterior al criosaunei este asemănător unui solar vertical, care permite scăderea temperaturii de la -20°C până la -170°C. Acest lucru se produce timp de 30 sec, după care nivelul temperaturii se menţine constant.
Durata unei proceduri de aerocrioterapie variază între 60 și 180 de secunde. Cursul prevede 10-20 sau mai multe proceduri. Cascada de procese biochimice, care se produc sub influenţa temperaturilor extrem de joase, consumă cantităţi mari de energie, care rezultă din oxidarea grăsimilor cu formarea din ele a H20 şi C02. Aceasta confirmă eficiența metodei de aerocrioterapie pentru tratamentul obezităţii şi de diminuare a celulitei.
Şedinţa curativă este simplă - clientul intră în criocabina în care se introduce un amestec de azot şi aer rece uscat până la nivelul umerilor, iar peste 15 secunde în interiorul cabinei se instalează temperatura de 130°C - 140°C. Amestecul de azot cu aer rece uscat (şi nu apă îngheţată), oferă pacientului niște senzații foarte confortabile. Procedurile sunt absolut inofensive atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal. În cadrul crioterapiei temperatura pielii pacientului instantaneu scade până la 0°C, iar apoi, datorită intensităţii circulaţiei sangvine periferice, creşte până la 35°C (temperatura normală a pielii este 32,5°C. Creşterea compensatoare a temperaturii persistă timp de 1.5-4 ore). Cea mai valoroasă este experienţa aplicării procedurilor comune crioextreme în stările depresive pentru a diminua oricare sindroame de stres.
Criosauna ajută la slăbire și tratarea celulitei, datorită faptului că, în mod implicit, impune organismul să consume o cantitate mai mare de energie. În funcţie de masa corporală şi de temperatura din interiorul camerei, pacientul pierde pe parcursul unei proceduri de la 1000 până la 3000 kcal. Se remarcă faptul că, în unele cazuri aparte, pacienţii care au primit un curs de aerocrioterapie generală intensivă au pierdut in greutate 7-10 kg, cursul fiind de 20-30 de proceduri. Însă, în scopul de a reduce greutatea corpului, aerocrioterapia poate fi indicată numai în combinaţie cu o dietă raţională şi un echilibru de calorii. Alimentele nu trebuie să depăşească 500-700 de calorii.
Avantajele sunt nenumărate. În perioada aplicării procedurilor se ameliorează somnul, dispare iritabilitatea, se îmbunătăţeşte dispoziţia, se reduce dependenţa de alcool, de medicamente sedative, analgezice, de întinerire a corpului, de îmbunătăţire a stării pielii, de prevenire a îmbătrânirii, de reînnoire a celulelor organismului în mod natural, de fortificare şi restabilire a sistemului imunitar, de instituire a unui tonus vital stabil şi, în consecinţă, de întărire a părului. Este cea mai bună modalitate de creare a unei dispoziţii bune, și asta pe lângă ameliorarea problemelor de sănătate de bază. Aproape toţi pacienţii menţionează îmbunătăţirea stării generale, creşterea capacităţii de muncă şi efect pozitiv asupra sferei sexuale. Efectul unui curs de crioterapie este echivalent cu 3-4 ani de călire intensivă.
Crioterapia poate fi aplicată fără riscuri pentru orice vârstă, începând cu adolescenții de 14 ani și până la bătrânii pentru care terapiile convenționale pot prezenta riscuri. Se poate folosi în orice zonă a corpului, inclusiv în zona genitală sau facial/oculară, unde alte metode de tratament sunt intens dureroase și cu risc de cicatrice. Se poate folosi fără riscuri în sarcină. Nu necesită anestezie locală, iar durerea produsă este de intensitate mult mai mică decât cea produsă de alte metode fizice de distrucție celulară. Tratează mai multe leziuni în cadrul aceleași ședindțe.
Aerocrioterapia este interzisă bolnavilor de tuberculoză, cu tumori maligne sau în cazul intoleranţei individuale a frigului. Cât privește efectele secundare și complicații, efectele adverse ale crioterapiei sunt minime și de scurtă durată, având doar impact local. Tolerabilitatea crioterapiei este în general bună atâta doar că local pielea se comportă ca și în cazul unei arsuri.
Unicul centru medical din Chișinău, dar și din întreaga țară, care oferă servicii de crioterapie este “Ridicon”. Acest lucru este posibil datorită faptului că acest centru medical este mereu în top cu cele mai noi tehnologii si metode de tratament la nivel mondial. Însuși personalul medical este unul calificat, întrucât frecventează în permanență diverse training-uri pentru creșterea nivelului profesional și oferă consultație pacienților la cel mai înalt nivel.
Centrul Medical Ridicon se află pe str. Columna 124. Și activează de luni până sâmbătă (luni-vineri - 8:00 - 17:00; sâmbătă - 8:00 - 13:00). Telefoane de contact: fix: +373-22-542879, mob: +373-68-499300, fax: +373-22-542879, email: ridicon@mail.ru
Foto: ridicon.md, klinika-milano.ru, zolotoe-sechenie39.ru