Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Medic ORL despre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului toamnă-iarnă: Virusurile care determină răceala sau gripa se pot răspândi mai ușor în perioada rece

Medic ORL despre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului toamnă-iarnă: Virusurile care determină răceala sau gripa se pot răspândi mai ușor în perioada rece

Un sistem imunitar slăbit și expunerea crescută la germeni ne fac vulnerabili la afecțiunile din sezonul rece. Anotimpul friguros aduce cu el probleme de sănătate pentru toți. De aceea, este important să îți iei măsurile de precauție acum, înainte să te îmbolnăvești.

Vremea rece nu provoacă îmbolnăvirea, însă o favorizează. „Potrivit unor studii, s-a descoperit că atât virusurile care determină răceala comună, cât și cele care determină gripa se pot multiplica și răspândi mai ușor în condiții de temperaturi scăzute și umiditate. În plus, aerul rece reduce circulația sângelui la nivelul mucoaselor nasului, gâtului și plămânilor, ceea ce poate diminua răspunsul sistemului imun” afirmă Dr. Craig Jones, specialist ORL.

Însă expunerea la germeni este ceea ce declanșează cu adevărat îmbolnăvirile dese care se produc în timpul iernii. „Temperaturile scăzute îi țin pe oameni mai mult timp la interior. Dacă sunt mai multe persoane într-o încăpere, circulă mai puțin aer și, astfel, este mai ușor să contractezi virusul, fiindcă persoanele stau mai înghesuite,” explică Dr. Suzanne Salamon, medic geriatru.

Există mai multe tipuri de boli care se manifestă în sezonul rece. Iată care sunt cele mai frecvente:

Răceala comună sau rinita virală poate fi determinată de peste 200 de virusuri. Simptomele se manifestă treptat și pot include durere în gât, congestia nasului și sinusurilor, rinoree (nasul curge), strănut, tuse sau răgușeală.

Sinuzita este o infecție care poate fi provocată de virusurile răcelii sau de bacterii. Membrana sinusurilor se inflamează, împiedicând drenarea mucusului. Simptomele includ presiune, durere (la nivelul obrajilor, în jurul ochilor), congestie nazală, mucus gros galben sau verzui, diminuarea simțului olfactiv, febră, cefalee și oboseală.

Bronșita reprezintă o inflamație a mucoasei tuburilor bronhice, pasajele care leagă traheea de plămâni. Virusurile determină majoritatea cazurilor de bronșită acută (pe termen scurt), deși și bacteriile pot provoca afecțiunea. Simptomele includ presiunea toracică și tusea productivă.

Pneumonia este o inflamație în profunzimea plămânilor, care afectează săculeții pulmonari și țesutul din vecinătate. Afecțiunea poate fi determinată atât de virusuri, cât și de bacterii. Simptomele includ febră, frisoane, tusă productivă, respirație dificilă, oboseală și uneori durere toracică atunci când respiri profund.

Gripa este o boală virală contagioasă și potențial fatală. Simptomele debutează brusc și includ febră, tuse, durere în gât, secreții nazale apoase, dureri musculare, oboseală și, uneori, vărsături și diaree.

Infecțiile digestive sunt produse de virusuri precum norovirusul, care este contagios și provoacă vărsături și diaree timp de câteva zile. Te poți îmbolnăvi de la o persoană infectată sau prin contactul cu mâncarea, băutura sau un obiect care au fost contaminate cu virusul.

Prevenție:

Pentru a evita îmbolnăvirile în timpul iernii, trebuie să îți iei măsuri suplimentare de protecție. Vaccinează-te împotriva gripei, asigură-te că ai primit vaccinul pneumococic dacă ai peste 65 de ani, spală-te pe mâini înainte să mănânci sau înainte să îți atingi ochii, nasul sau gura. Poartă la tine dezinfectant de mâini atunci când călătorești. Evită contactul apropiat cu persoanele bolnave.

„În cazul majorității bolilor frecvente, așteptarea timp de două săptămâni după ce persoana s-a infectat este timp suficient pentru a reduce riscul de a contracta infecția. În cazul copiilor mici care au gripă, este mai bine să aștepți trei săptămâni după vindecare bolii,” spune Dr. Jones.

Tratează simptomele cu seriozitate și comunică-le medicului dacă sunt severe sau durează mai multe zile. În cazul infecțiilor bacteriene, cum sunt pneumonia bacteriană sau sinuzita, vei avea nevoie de antibiotic. În cazul gripei, poți reduce durata acesteia și evita complicațiile severe cu ajutorul medicamentelor antivirale. Însă acest lucru se întâmplă doar dacă începi tratamentul în maximum două zile de la debutul simptomelor.

În caz contrar, nu poți face prea mult în privința gripei sau a altui virus (cum este răceala) decât să tratezi simptomele. Cum? Ia tablete de supt pentru durerea din gât, analgezice pentru durerile musculare și antidiareice pentru diaree.

„În congestia nazală, poți folosi spray nazal cu oximetazolină, însă nu mai mult de trei zile decât dacă medicul îți recomandă acest lucru, deoarece poate determina creșterea congestiei nazale,” explica Dr. Jones.

„Pentru strănut, eu recomand antihistaminice – unele dintre ele ajută în secreții nazale apoase fără să provoace oboseala,” spune Dr. Salamon.

Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: i1.wp.com

Share:

Articole recomandate