Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Remedii naturiste pentru tusea seacă și pentru cea umedă

Remedii naturiste pentru tusea seacă și pentru cea umedă

Tusea este unul dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelii, nu că celelalte ar fi mai plăcute. Dar când ne apucă tusea supărătoare nici nu ne mai dorim nimic. Din articolul nostru aflați câteva remedii naturale pentru a scăpa de tusea uscată sau cea umedă.

Tusea poate fi: umedă (cu expectoraţie), seacă (fără expectoraţie) şi mixtă.

Tusea umedă este o tuse „din piept”, abundentă de mucus. Se întâlneşte frecvent în bolile inflamatorii (astm, sinuzite recurente sau chiar insuficienţă cardiacă).

Tusea seacă este o tuse „din gât”, iritantă şi fără mucozităţi, ce trebuie calmată şi încurajată, nu inhibată. Se întâlneşte în alergii, TBC, afecţiuni ORL sau cardiace, carenţe cronice de fier.

Tusea mixtă apare ca o consecinţă a unui tratament incomplet, în diverse stadii ale vindecării.

Remedii naturiste pentru tusea seacă

Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. Se recomandă sirop din extract de cimrișor, sirop de ridiche neagră cu miere, grindelia. Sunt preferate dezinfectantele locale pe bază de salvie, clorhexidină, albastru de metilen, între administrările de sirop pentru calmarea iritaţiei gâtului.

Se apelează la antiinflamatoare locale sub formă de spray pe bază de propolis pentru acţiunea bactericidă şi fungicidă; cu aceleaşi proprietăţi sunt şi extractul de carpen, caprifoi  şi coacăz negru.

Pentru inhibarea dezvoltării microbiene, sunt recomandaţi agenţi de igienizare şi decongestionare precum serul fiziologic hiperton, picături nazale uleioase (vitaminele A, E, ulei pin, brad) şi extract de pelargonium oral.

Remedii naturiste pentru tusea umedă

Pentru a încuraja expectoraţia mucusului, tusea umedă are nevoie de expectorante, precum ambroxol, guaiafenezină şi bromhexin. Tratamentul poate continua şi cu fluidificatoare precum acetilcisteină (nu în astm), carbocisteină, extract de ciuboţica – cucului.

Pentru efect calmant, decongestiv, mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, nalbă, sovarv, tei, dar şi ulei volatil pelargonium şi pătlagină, pin, brad, lemn-dulce. Sunt recomandate şi antiinflamatoarele local şi sistemice. Se aspiră excesul de mucus prin nebulizare, pentru eliberarea căilor superioare.

Când mergem la medic?

Atenţie! Ne adresăm medicului când tusea noastră prezintă nişte particularităţi:

- este însoţită de febră şi transpiraţii excesive în timpul nopţii;

- apare dificultate la respirat fără a face efort şi fără a ceda cu tratamentul menţionat în maximum 3 săptămâni;

- persoana se încadrează în categorii de vârstă expuse: copii, vârstnici,gravide;

- tusea este cu sânge;

- sputa este colorată (galben, verde, gri,etc.);

- există pierderi în greutate;

- persoana care tuşeşte este fumătoare;

- tusea apare în timpul unui tratament pentru afecţiune cronică (astm, BRGE, alergii cronice, HTA, migrene, glaucom).

 

Sursa: csid.ro; farmaciata.ro

Share:

Articole recomandate