Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Calculator ovulație. Cum să îți calculezi perioada fertilă

Calculator ovulație. Cum să îți calculezi perioada fertilă

Un calculator ovulație te poate ajuta să-ți calculezi perioada fertilă și, în acest fel să știi fie sa te protejezi pentru a nu rămâne însărcinată, fie, dimpotrivă, să renunți la mijloacele contraceptive, dacă îți dorești să ai un bebe, transmite sfatulparintilor.ro

Ciclul menstrual al unei femei începe din prima zi a sângerării, până în ziua premergătoare a următoarei menstruații.

Organismul femeii trece prin două faze foarte importante:

– faza foliculară (în care se dezvoltă foliculii în interiorul ovarului)

– faza luteala (după ovulație, în care ovulul este eliberat).

În timpul fazei foliculare, crește nivelul de estrogen care pregătește căptușeala uterină să primească ovulul fecundat și să-l hrănească. În același timp, un ovul se maturizează în ovar și este eliberat în a 14-a zi (la un ciclu regulat de 28 de zile).

O femeie care face sex neprotejat cu 3-4 zile înainte de ovulație are toate șansele să rămână însărcinată.

Ciclul fertilității începe cu 5 zile înainte de ovulație. Cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt în ultimele trei zile ale ferestrei de fertilitate. Fereastra de fertilitate este cuprinsă între a 10-a zi și cea de-a 17-a zi din lungimea ciclului menstrual. Specialiștii consideră a 14-a zi dintr-un ciclu regulat de 28 de zile.

Dacă, de exemplu prima zi a ciclului menstrual este 1 al lunii, atunci, zilele 12, 13, 14 sunt considerate cele de fertilitate maximă.

Studiile de fertilitate au demonstrat faptul că fereastra de fertilitate depinde de la femeie la femeie, iar aceasta poate fi cuprinsă între ziua 7 până la ziua 19.

Numai 30% dintre femei au fereastra de fertilitate între ziua 10 și ziua 17, restul de 70 % pot ovula înainte de ziua 10 sau după ziua 17.

Înainte de folosirea acestei metode, femeia trebuie să-și noteze timp de șase luni ciclurile menstruale. Se calculează numărul de zile de la începutul menstruației până la următoarea pentru a se urmări intervalul cel mai mare de zile și care este cel mai mic între cele două menstruații.

Din cel mai mic interval, se scad 18 zile. De exemplu: dacă pe parcursul celor 6 luni de monitorizare, cel mai mic interval de zile a fost de 27 de zile, scăzând 18, ajungem în a 9-a zi după ce ți-a venit menstruația. Din cel mai lung interval de zile, scădem întotdeauna 11. Exemplu: dacă cea mai mare distanță dintre menstruațiile tale a fost de 31 de zile, scădem 11 și ajungem în a 20-a zi de când ți-a venit ciclul.

Folosind aceste exemple, delimităm fazele:

– perioada infertilă: din prima zi de menstruație până în ziua a 8-a;

– faza de fertilitate crescută: între ziua a 9-a și ziua 20;

– a doua perioadă infertilă: din ziua 21 până începe următorul ciclu.

Citește continuarea pe sfatulparintilor.ro

 

Share:

Articole recomandate