Nu ignora aceste simptome atunci când apar, indiferent de trimestrul de sarcină în care te afli
- 2024-02-20
- 1403
A început travaliul prematur sau e doar o durere de ligament rotund? Durerea bruscă este normală sau trebuie să suni de urgență medicul? Atât de multe motive de îngrijorare și atât de multe simptome asemănătoare încât orice pare un pericol pe perioada sarcinii, nu? Orice durere mai puternică ne face să ne gândim că ceva nu este în regulă cu bebelușul. Înțeleg perfect, am trecut prin asta recent. Din acest motiv, vreau să știi că, informațiile din acest articol nu îți vor calma teama față de ceea ce urmează și teama de necunoscut, însă îți vor explica mai clar când sunt motive de îngrijorare și când nu. Să știi la ce să te aștepți.
Știm toți că, în orice moment al sarcinii pot să apară complicații. Din acest motiv este important să avem alături un medic ginecolog cu care să putem vorbi deschis despre ceea ce simțim și pe care să ne putem baza oricând va fi nevoie. Am pregătit în continuare o listă cu cele mai frecvente motive de îngrijorare. Dacă ceea ce ți se întâmplă nu se află pe listă, nu înseamnă nimic. Doar medicul poate stabili dacă este sau nu un motiv de îngrijorare, așa că discută cu el detaliile.
Mișcările bebelușului se simt brusc diferit
Vom începe lista cu unul dintre cele mai frecvente motive de îngrijorare pentru viitoarea mămică: mișcările bebelușului. În orice moment al sarcinii, dacă simți că bebelușul din burtică se mișcă diferit sau nu se mai mișcă la fel ca înainte, discută cu medicul despre asta. În primă fază nu este necesar un consult de urgență pentru că există metode prin care poți monitoriza mișcările bebelușului tău chiar de la tine de acasă.
Accidentul de mașină sau un traumatism puternic la nivelul zonei abdominale sunt un motiv evident de a contacta de urgență medicul care îți monitorizează sarcina. Există însă și simptome aparent normale sau nu foarte deranjante care ar trebui însă verificare de medic, indiferent de trimestrul de sarcină în care te afli. Printre acestea menționăm:
- amețeală persistentă și chiar leșin
- respirație îngreunată
- durere abdominală severă și persistentă
- sângerare vaginală
- vomă persistentă însoțită de febră
- temperatura corpului crescută ( peste 38 grade C ) și însoțită de frisoane
- durere și arsură la urinare
- vedere încețoșată cu pete sau lumini
- dureri de cap puternice
- amorțeală
- dificultăți în vorbire
- tuse în urma căreia este este expectorat sânge. Indiferent de cantitatea de sânge expectorată, discută urgent cu medicul despre asta!
- creștere rapidă în greutate ( mai mult de 2 kg într-o săptămână )
- constipație și dureri abdominale persistente
- diaree care continuă de mai mult de 24 de ore
- umflarea în diferite zone ale feței, a mâinilor, picioarelor ( pot și simptome de preeclampsie )
- umflarea unui singur picior la nivelul gambei, umflare însoțită de dureri puternice și persistente
- senzație puternică de mâncărime pe zone întinse ale pielii ( posibil colestază de sarcină )
Uneori poate fi dificil să îți dai seama dacă ceea ce simți este sau nu normal
Este normal să simți asta. Corpul tău trece prin multe schimbări incredibile pentru a îi asigura bebelușului tot ceea ce are nevoie. Ascultă semnalele pe care ți le transmite, dar amintește-ți că o durere în zona abdominală nu înseamnă neapărat că ceva este în neregulă. Oricum ar fi, e mai bine să previi decât să tratezi, mai ales atunci când vorbim despre o sarcină. Discută întotdeauna deschis cu medicul care îți monitorizează sarcina și totul va fi bine.
Sursa: viatademama.ro