De ce simți nevoia să-ți trosnești degetele în momente de stres?
- 2022-03-09
- 882
Momentele solicitante, stresante sau apăsătoare scot la iveală obiceiuri din cele mai diverse prin care încercăm să ne reechilibrăm din punct de vedere psihic. Unii se calmează rupându-și unghiile, alții jucându-se cu firele de fire. Și există și cei care simt nevoia să-și pocnească încheieturile: ale degetelor, mâinilor sau gâtului. Gestul în sine și sunetul, deranjant pentru unii, par să ajute la gestionarea unor astfel de momente, scrie avantaje.ro
Întrebarea este însă dacă acest obicei pune în pericol sănătatea acestor încheieturi, pe termen lung. Până nu demult se credea că repetarea acestui gest ar fi putut duce la apariția artritei. Însă cercetări mai recente vin cu o veste bună. Acest lucru este puțin probabil să se întâmple.
Sunetul, reconfortantul pentru unii, insuportabil pentru alții, are și o explicație. O echipă de cercetători canadieni care a studiat fenomenul, pe baza mai multor RMN-uri, a arătat cum articulațiile se îndepărtează ușor, iar în fluidul dintre ele se formează o bulă. Sunetul puternic este, de fapt, formarea și distrugerea acestei bule.
Un alt cercetător, Donald Unger, a făcut un altfel de experiment. Timp de 50 de ani, și-a trosnit degetele de la una dintre mâini, de două ori pe zi, fără ca aceasta să rezolve artrită. Însă chiar dacă nu duce la apariția artritei, acest obicei poate cauza o slăbire a forței în mâini.
Nu este ușor să scapi de obiceiurile menite să te detensioneze. În ceea ce privește trosnitul degetelor, e nevoie de multă voință și de conștientizare a momentelor când simți nevoia să tragi de degete. În plus, se recomandă ca atunci când vrei să faci acest gest, să-ți ocupi mâinile cu un obiect antistres.
Sursa foto: playtech.ro