Nu există o muncă mai complicată decât cea de a fi mamă

Nu există o muncă mai complicată decât cea de a fi mamă

Cu toate că și bărbații din Moldova au dreptul să ia concediu de îngrijire a copilului, încă marea majoritate a celor care îngrijesc copilul după naștere sunt mamele. În context am decis să redăm într-un articol opinia unei mame din Rusia, care a scris pe blogul său o postare cu titlul „Eu sunt o gospodină foarte rea, dar o mamă foarte bună”. Mai jos vedeți care este opinia acestei mămici.

Olga spune că mama sa era o gospodină desăvârșită, spăla, călca, gătea, făcea ordinea aproape mereu. Între timp fetița creștea în pătuț, fără ca părinții să se ocupe prea mult de dezvoltarea ei. Astfel, către 8 luni micuța Olga practic stătea toată ziua în pătuț, nu prea a învățat cuvinte, nu era prea activă, iar pediatrul o înregistra cu întârziere în dezvoltare. Olga nu-și învinovățește mama, căci astfel ea se vedea ca fiind o mamă bună – una care ține casa mereu curată, hainele copilului proaspete și călcate impecabil, hrană gustoasă pregătită zilnic. Ulterior fetița a fost dată în grija bunicilor, iar mama își făcea carieră și îi trimitea bani. Atunci femeia tot așa își imagina că este o mamă bună – că trimite destui bani copilului ca să crească fără lipsuri.

Însă când s-a maturizat și a devenit și ea mamă la rândul său, Olga a adoptat o altă strategie. Ea a pus pe prim plan dezvoltarea copilului. Femeia recunoaște că este o gospodină nu prea bună, căci făcea ordine cum putea atunci când copilul dormea, gătea mai multă mâncare odată ca să ajungă pe o perioadă mai îndelungată. În schimb își dedicat mult timp interacționării cu copilul, dezvoltării sale, cititului poveștilor etc. Dar nu uita și de sine – măcar o dată pe săptămână își lăsa copiii cu soțul și mergea la întâlniri cu prietenele.

Acum, după ce a revenit la serviciu după concediul de îngrijire a copilului, Olga menționează că nu există o muncă mai grea decât cea de a fi mamă. Și cum noi, fiecare dintre cei care muncim, avem nevoie de concediu, la fel și o mamă are nevoie de câte un respiro cel puțin o dată pe săptămână. Femeia le îndeamnă pe mămici să-și lase cu încredere copiii cu soțul și să iasă măcar o seară pe săptămână cu prietenele la o cafea, la un film sau la teatru.

Totodată, în postarea sa de pe blog Olga scrie că orice femeie este liberă să aleagă cum vede ea a fi mamă bună – să gătească și să spele/calce cât mai des sau să petreacă cât mai mult timp cu copilul său.

 

Foto simbol: womo.ua

Adaugă comentariu