Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Regula 3S: somn, sex, snickers sau ce secrete ascunde o mămică relaxată

Regula 3S: somn, sex, snickers sau ce secrete ascunde o mămică relaxată

Mămicile relaxate chiar există, dar nu prea a auzit nimeni de ele pentru că sunt experte, se ascund bine. Și nu este o glumă! Un simplu exercițiu de imaginație despre ce înseamnă a fi proaspătă mămică se va solda cu un rezultat cât se poate de previzibil. Să nu-mi ziceți că nu v-a apărut în minte figura unei femei ciufulite, cu cearcăne sub ochi și cu hainele pătate de lăptic sau alte tipuri de pete de proveniență misterioasă. Anume aceasta este imaginea promovată, dar mai ales acceptată de societate. Și știți deja ce pățesc cei care sfidează cutumele (în cazul dat, bine conservate încă de pe timpul stră-stră-străăăbunicilor). Se expun oprobiului public și să vezi atunci lecții de morală!

Acum imaginați-vă o proaspătă mămică care spune că este relaxată și fericită în noul său rol. O credeți?! Sigur că nu! Pentru că veți spune că nu s-a inventat încă o rețetă-minune, universală, care să le ajute pe mămici să depășească mai ușor provocările la început de drum.

La o simplă căutare pe internet veți găsi o listă întreagă de articole cu sfaturi și aproape toate încep prin a ne spune cât de complicată și grea este viața de mămică începătoare. Păi dacă este atât de complicat și greu, de unde apar totuși aceste mămici relaxate? Riscăm să vă spunem că sunt mămicile care se conduc de regula celor 3S.

Un top comparat al sfaturilor pentru proaspetele mămici arată, în general, ca o listă de „to doˮ, menită să rezolve o serie de necesități: fizice (somn, alimentație, sarcinile casnice), confort psihic (relaționarea cu partenerul, activități de îngrijire personală: vizite la saloane de înfrumusețare, abonamente la săli de sport) și sociale (relaționarea cu cercul de prieteni, identificarea unor grupuri de suport pentru a discuta probleme similare, reintegrarea în mediul profesional, organizarea unor „evadări de familieˮ - în natură, la rude, la restaurant etc.).

Și ce face o proaspătă mămică „cu o viață grea și complicatăˮ când citește o asemenea listă? Cel mai probabil, închide repede pagina și spune că cel care a scris articolul nu știe nimic despre cum este să ai un copil mic! Prea multe activități și prea puțin timp!

Exact unde am vrut să ajungem, revenind la titlul mai puțin ortodox al articolului. Ceea ce vrem să spunem este că maternitatea, la fel ca sarcina, sunt experiențe foarte intime, personale, pe care fiecare mamă le resimte diferit. Cu toate acestea, noi credem că există un numitor comun desprins cumva din formula celor 3S, care nu trebuie luați ad-literam.

 

Primul „Sˮ - SOMNUL. Trebuie să recunoaștem că privarea de somn reprezintă principala cauză a stresului, nervozității, violenței și a unor gesturi extreme, care, fără voia noastră, se răsfrâng în mod negativ asupra vieții unui individ și își pot lăsa amprenta asupra personalității în dezvoltare a bebelușilor. Totodată, lipsa somnului poate fi un catalizator al stărilor de anxietate, specifice perioadei post-natale, pe care psihologii o definesc ca fiind premergătoare depresiei.

Dragi mămici, trecând peste partea științifică a fenomenului, trebuie să rețineți că somnul nu trebuie neglijat! Multe dintre voi vor spune că nu au timp și pentru bebeluș, treburi casnice, activități sociale, relația de cuplu etc., iar pe deasupra și somn. Dar gândiți-vă că o mămică „dormităˮ are șanse mai mari să le facă pe toate și să aibă un copil liniștit, întrucât bebelușii sunt asemenea unor „bureți emoționaliˮ, care rezonează mereu cu starea mamei. Secretul este să lăsați totul deoparte și atunci când bebe doarme, cuibăriți-vă comod lângă el!

 

 

Sexul sau „S-ulˮ care sună cel mai incitant. Recunoaștem de la bun început că acesta este, de fapt, unul generic, care implică o discuție amplă și cât se poate de importantă atât privind partea psihică, cât și, mai târziu, cea fizică. Totul ține de „setărileˮ relației de cuplu, deoarece confortul psihologic al proaspetei mămici este indisolubil legat de comunicarea și implicarea partenerului.

Din punct de vedere psihologic, proaspăta mămică acumulează foarte multă tensiune (din dorința de a face lucrurile cât mai bine și de a nu greși), pe care are nevoie să o elibereze. Partea bună este că aici femeile sunt experte și nu au nevoie de sfaturi. Fiți naturale, dragi mămici, pur și simplu vorbiți cu partenerului despre ce vă preocupă! Dacă ați ajuns să aveți un copil împreună, ar trebui să simtă ce are de făcut.

Aviz tăticilor: nu neglijați puterea comunicării în cuplu, iar dacă o faceți, fiți pregătiți să dați (iarăși!) ochii cu hormonii. Da, da, ăia mici și răi care v-au terorizat în perioada de sarcină!

Când vine vorba de partea fizică, de regulă ne ciocnim de un subiect tabu. Veți observa că pe forumurile de mămici, există două tabere care sunt într-o continuă polemică: cu sau fără sex în primul an după sarcină. Pe de altă parte, statisticile arată că foarte multe cupluri se distanțează în primul an după nașterea unui copil. Dacă există sau nu o legătură directă între lipsa de sex și răcirea între parteneri, rămâne să decidă fiecare în parte. Totuși, exceptând cazurile clinice, medicii ginecologi, inclusiv studiile în domeniu, recomandă mămicilor să-și reia cât mai curând viața intimă cu partenerul. Să vă mai spunem oare și despre cum stă treaba cu hormonul fericirii - oxitocina?

 

O, Snickers! Acest ultim „Sˮ este despre desert, pentru că vorbim despre restul recomandărilor de activități care pot aduce plăcere unei proaspete mămici, dar vin în porții mici, să nu „îngrașeˮ! Ideea de bază a „snickersului” este să te răsfeți câte puțin, atunci când ai ocazia. Fă orice știi că îți aduce mici bucurii!

Mănâncă ceva „gustoșelˮ! Chiar dacă știm că visul fiecărei proaspete mămici este de a reveni cât mai repede la silueta dinainte de sarcină, atât timp cât alăptezi, îți poți permite câte puțin din orice.

Fugi la salon, la sala de sport sau la o întâlnire cu prietenele! Indiferent că asta ar însemna o negociere serioasă cu partenerul sau altă persoană cu care să îți lași odorașul, merită efortul, pentru că rezultatul, cu siguranță, îți va umple bateriile!

Citește/Dezvoltă-te! Anticipăm că cele mai multe dintre voi vor spune că pentru aceste activități chiar nu le rămâne timp. Noi vă îndemnăm să folosiți și cealaltă mână atunci când legănați copilul, pentru a citi o carte, pentru vă informa pe net, pentru a scrie! Nu râdeți! Acest articol a fost scris parțial ținând copilul într-o mână, parțial legănându-l pe picioare.

Participă la seminare/workshopuri dedicate parentingului sau oricărui alt domeniu care te pasionează. Majoritatea evenimentelor de parenting sunt gândite pentru o eventuală participare a mămicilor împreună cu copiii.

Creează! Ia exemplu de la mămicile care s-au reinventat în perioada de maternitate și au descoperit că pot face și altceva decât job-urile anterioare sarcinii. Aceste pasiuni pot reprezenta și un câștig în plus pentru familie.

 

Dragi mămici, formula celor 3S nu reprezintă o soluție în sine, ci o serie de ingrediente care vă pot ajuta să deveniți relaxate și fericite. Este la latitudinea fiecărei dintre voi cum îmbinați cei 3S pentru a găsi proporția potrivită, fără a ține cont neapărat de stereotipurile societății în care trăim. Nu uitați, mămicile relaxate chiar există!

 

Foto: sonarium.ru; rebenok.by; evollution.com; artleo.com

 
Share:

Articole recomandate