Țara în care angajații au ore plătite de somn la locul de muncă
- 2019-02-04
- 2455
În Helsinki, a apărut o nouă tendință – somnul de zi în timpul orelor de muncă, plătite de către angajator. Sindicatele finlandeze au ajuns la concluzia că somnul de la amiază la locul de muncă are un efect pozitiv nu doar asupra productivității angajaților, dar și asupra bunăstării financiare a companiei în care angajaților li se permite să doarmă la amiază.
Potrivit publicației yle.fi, în unele firme au fost angajați specialiști care petrec ora corporativă de somn– îi învață pe angajați cum să se relaxeze și să mediteze. În timp ce în toată lumea, pentru un pui de somn în timpul orelor de muncă riști o amendă din partea angajatorilor, în Finlanda, aceștia chiar plătesc ora de somn - câte 5 euro pentru o ședință.
„Este greu să-ți impui corpul și mintea să se relaxeze, însă cu ajutorul antrenorului este mult mai simplu chiar în miezul zilei. Instructorul te trimite într-o mini-vacanță timp de jumătate de oră”, a declarat organizatoarea acestor ore de relaxare, Tiina Vainio, de la Sofia Future Farm.
Sindicatele din Helsinki au ajuns la concluzia că somnul de amiază are multe beneficii, oamenii au nevoie de un somn de 30-60 de minute la amiază (în funcție de companie), după ce au fost efectuate sondaje în rândul angajaților a diferitelor companii. Sondajul a scos la iveală că angajații obosesc foarte mult la locul de muncă, au un disconfort fizic (au dureri de spate și de articulații) și visează cât mai repede să-și părăsească scaunul la sfârșitul zilei.
Mijloacele de comunicare din Finlanda au făcut publice aceste practici. Jurnaliștii nu exclud faptul că obiceiul de a dormi la locul de muncă se va răspândi și în alte orașe.
Acum însă a devenit destul de evident că persoanele care asociau somnul cu lenea nu știau că somnul se face responsabil de productivitatea angajaților și de succesul companiei.
Foto: korrespondent.net; Informații: bzi.ro