O rețetă foarte originală: Dulceață din flori de mac sălbatic

O rețetă foarte originală: Dulceață din flori de mac sălbatic

Este o vorbă din bătrâni pe la nordul Moldovei că dulceață poți face din orice, doar să adaugi zahăr destul. Am găsit o rețetă foarte originală la Natalia Matiescu, o moldoveancă foarte harnică și iscusită în ale gătitului și care ne impresionează de fiecare dată gătind pâine cu maia, din făină de sorg (fără gluten) și altele, iar acum deja a făcut și dulceață din flori de mac sălbatic.

Vă propunem să vedeți cum se gătește și să vă inspirați și voi:

Am pornit cu mam-mea la cules petale de trandafir, dar ne-am întors cu flori de mac și soc.
Rețeta de socată și trandafirată voi posta în câteva zile, acuma o împart pe cea de dulceață din petalele de mac sălbatic, care m-a impresionat prin gustul său delicat și culoarea bordo-roșu. De doi ani țineam în gând s-o fac si tot nu-mi ajungeau mâini... Nu știu să descriu gustul, pentru că nu am mâncat până azi nimic asemănător, dar merită tot efortul pe care l-am depus. Este o dulceață care nu se mănâncă cu lingura mare, eu aș combina-o cu un cașcaval bun, ca cel de capră de exemplu
”, a scris Natalia, care pe Facebook poate fi găsită cu numele Natka Minunatka.

Moldoveanca a adăugat că nu știe nicio vrajă care ar transforma zahărul într-un produs sănătos, de asta a mers pe calea tradițională de preparare a dulcețurilor pe zahăr. „Nu-mi place gustul de stevia și nu cunosc alt îndulcitor care nu ar schimba gustul produsului final. Secretul este măsura în cazul zahărului, cred eu”, a precizat Natalia.

Deci rețeta:
- 200 gr de petale de mac sălbatic, culese departe de oraș, adică nu de pe acolo pe unde trec multe mașini;

- se înlătură partea neagră de la petale, care este amăruie;

- 650 gr de apă bună

- 1kg de zahăr

- 1 lămâie

- 1 păstaie de vanilie

1 bețisor de scorțișoară

Se prepară siropul din zahăr, apă, vanilie, scorțișoară prin metoda de evaporare până obțineți un sirop consistent ca mierea. Adăugați petalele strivite cu sucul de la o lămâie și lăsați să fiarbă 15-20 de minute. Turnați și păstrați în borcan închis.

 

Foto: facebook.com

Adaugă comentariu