Prăjitura cartof de post (kartoshka) – o rețetă simplă și rapidă
- 2021-03-29
- 7571
Nu cred că există persoană care să nu fi mâncat în copilărie acest desert – prăjitura cartof de post. Inspirată din bucătăria rusească, prăjitura cartof sau „kartoshka” poate fi preparată atât în variante de dulce, cât și de post, fără unt, lapte și ouă.
Firește, rețeta poate fi adaptată, în funcție de gusturi: poți folosi miez de nucă, stafide, merișoare, mai mult sau mai puțin zahăr, biscuiți sau pesmet.
Cu o aromă îmbietoare de rom și cafea, prăjitura cartof de post va fi pe placul tuturor și este foarte ușor de preparat. În plus, nu necesită preparare termică.
Doar amesteci ingredientele, modelezi „cartofii” și îi lași deoparte câteva ore. Aromele se vor întrepătrunde și „blatul” de biscuiți se va înmuia, rezultând un desert minunat.
Ingrediente:
- 250 grame biscuiți populari
- 100 grame miez de nucă măcinat
- 100 grame zahăr tos + 1 lingură de zahăr pudră
- 2 linguri de cafea
- 3 linguri de cacao
- 1 fiolă de esență de rom
- Coaja unei lămâi
- 1 ceașcă de apă
- Fulgi de cocos, de migdale, miez de nucă sau alune tocate (pentru decor)
Mod de preparare:
Macină biscuiții la mașina de tocat carne sau într-un blender. Adaugă miezul de nucă măcinat și coaja de lămâie.
Pune la fiert apa cu zahărul tos, cafeaua și 1 lingură de cacao. Lasă pe foc până atinge punctul de fierbere. Lasă la răcit câteva minute, apoi toarnă lichidul peste amestecul de biscuiți cu miez de nucă.
Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, ușor lipicioasă.
Modelează compoziția în palme sub forma unor cartofi.
Amestecă cele 2 linguri de cacao cu o lingură de zahăr pudră. Dă „cartofii” prin acest amestec și ornează-i cu miez de nucă, alune tocate, fulgi de cocos sau fulgi de migdale. Poftă bună!
Pentru cei care nu țin post, mai jos varianta „de dulce” a prăjiturii cartof.
Sursa: csid.ro