Scrisoarea unui tătic carierist către fiii săi!

Scrisoarea unui tătic carierist către fiii săi!

 

Este omul care mişcă lucrurile în regiunea de nord şi care se poate mândri deja cu o sumedenie de proiecte menite să contribuie la dezvoltarea regională a ţării. Vorbim despre Ion Bodrug, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională, a cărui funcţie cere multă dedicaţie şi devotament, or, acest lucru vine, de multe ori, în detrimentul timpului petrecut în sânul familiei. Acest fapt, l-a determinat pe Ion Bodrug să scrie o scrisoare emoţionantă către cei trei fii ai săi, prin care îşi motivează absenţa din copilăria lor - o scrisoare în care s-ar regăsi toţi tăticii carierişti din lume.

 

Zilele trecute am primit o întrebare aparent simplă: “ești un carierist sau un tată de succes?”, dar la care nu am putut să răspund imediat.

Am căutat răspuns la această întrebare o noapte. Nu m-am gândit niciodată dacă vreau să fac carieră, dar viața mi-a aruncat provocare după provocare. Am făcut de toate la vremea mea: voluntariat în ONG-uri , acțiuni în  politică, devenind consilier municipal. De două decenii conduc colective mici și mari. Astăzi mă ocup cu ceea ce mi-am dorit încă acum zece ani, fac parte din echipa care Dezvoltă Regiunile. Din păcate, job-urile și funcțiile pe care le-am avut, au însemnat multe responsabilități pentru mine, și puțin timp pentru voi… Prea puțin. Dar anume voi sunteți pilonii pe care se ține azi succesul meu.

Nichita tu ești băiatul meu mai mare, cel care acum 16 ani mi-ai conferit statutul de TATĂ! Sunt mândru că astăzi avem aproape aceeași înălțime, că atunci când mergem pe stradă mulți ne confundă și cred că suntem, de fapt, doi buni prieteni. Te maturizezi sub ochii mei, iar asta mă bucură. Dar și mă sperie. Ah, timpul ăsta cum mai zboară. Îmi place exigența față de tine, dar și față de lumea ce te înconjoară. De fapt, ești nu doar exigent, ci și foarte insistent. Iar acest lucru ți-a permis să atingi multe culmi. Sunt mândru când urmăresc câtă grijă ai față de David, cum îi pregătești terciul și îi spui povești de noapte bună, și cum îl ajuți pe Vladimir în chestii de-ale voastre băiețești! Mă încântă micile tale hobby-uri – skateboard-ul, regia filmulețelor de scurt metraj, pasiunea ta pentru arhitectură. Îți promit – cu prima ocazie, îți dau voie să fiu protagonistul unui filmuleț de-al tău. Ceva de genul – Îl învăț pe tata cum să mânuiască skatebord-ul. Presimt eu că va fi distractiv!

Vladimir ești mijlociul familiei noastre și tot tu cel cu sarea și piperul. Ager în decizii, și cu simțul umorului bine dezvoltat. Oare cu cine te asemeni? (...) Atunci când am aflat că vom deveni părinți pentru a treia oară, ne-am gândit în primul rând la tine, cum vei reacționa… Dar tu ai dat dovadă de maturitate și înțelepciune. Ai cedat ușor tronul mezinului, dară fără a pierde nici un gram din dragostea și atenția noastră. Știi tu cum să le iei pe ambele în doze mari. Iar momentele când mă cuprinzi și îmi șoptești la ureche – ia-mă azi cu tine la serviciu, nu le-aș schimba pe nimic. Îmi râde inima de bucurie când văd cât ești de interesat să faci acte de caritate, să petreci o zi întreagă fără să mă întrerupi la birou, să alegi împreună cu mama ațe pentru broderiile ei.

David, tu ești cea mai perfectă compilare a trăsăturilor de caracter dintre restul membrilor familiei noastre. Atunci când destinul a decis să ne binecuvânteze încă o dată, mi-am zis că nu pot pierde și ultimul tren. Mi-am formulat și o deviză - mai mult timp pentru familie, mai mult timp pentru băieții mei. An de an succesele mele sunt tot mai bune. Spre exemplu, vara aceasta am avut parte de primul concediu de 28 de zile binemeritat, când am avut atâta timp să vă “descopăr”…

În ceea ce ține de educația voastră încerc să nu fiu nici prea categoric, dar nici foarte permisiv. Încă mai caut mijlocul de aur. Deși, recunosc că am fost poate prea sever în unele momente, dar asta v-a călit temperamentul. Ați înțeles că bărbații pot fi și trebuie să fie duri, uneori. Mai ales atunci când este vorba de principii și valori.

Să nu uitați niciodată că aveți o mamă perfectă. Nu mă tem să spun acest cuvânt. Toate evenimentele și amintirile copilăriei voastre sunt legate anume de ea. Este cea mai sinceră, mai pozitivă, mai gingașă, mai frumoasă femeie pe care am cunoscut-o în viața mea. O gospodină desăvârșită și o persoană cu un simț al esteticului înnăscut, cum mai rar găsești. Toți patru avem o susținere enormă din partea ei.  

Regret că am pierdut ani când am fi putut face o sumedenie de lucruri împreună cu fiecare din voi – am fi citit cărți, am fi mers la pescuit, am fi jucat fotbal. Această concluzie, mă duce la ideea că poate nu sunt un tată de succes, dar cu siguranță că sunt un tată fericit.

Foto: Arhiva personală/Familia Bodrug

 

Adaugă comentariu