Mai multe opţiuni pentru concediul de maternitate din 2017
- 2015-10-07
- 6693
Deşi în Republica Moldova este oferit unul dintre cele mai lungi concedii parțial plătite de îngrijire a copiilor, se atestă şi o numeroasă serie de probleme, spun autorii unui studiu Expert Grup. Acest concediu este mult mai prost plătit față de multe țări din UE, fiind de doar 30% din salariul părintelui care ia acest concediu, comparativ cu 85% din salariul oferit în primul an în România sau de 100% oferit în Lituania.
Autoarea studiului „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/ 3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/ grădiniță”, Constanța Popescu, spune că țara noastră are mult de lucrat asupra îmbunătățirii acestui concediu.
„Prevederile actuale pentru concediul de îngrijire a copilului nu permit familiilor cu copii să aibă mai multe opțiuni de alegere, oferta actuala fiind de o singura schemă (pentru părinții asigurați un concediu de maxim 3 ani la 30%, cei neasigurați având o indemnizație fixă de 400 de lei timp de maxim 1,5 ani)”, relevă studiul. De asemenea, circa 64,5% din copiii cu vârsta de 0- 3 ani au părinți neasigurați și primesc indemnizația doar până la vârsta de 1,5 ani. Astfel, momentan există circa 37.000 de copii între 1,5-3 ani în afara oricărei finanțări din partea statului: nici indemnizația lunară, și nici loc la grădiniță conform versiunii noi a Codului Educației.
Părinții vor putea alege dintre două tipuri de concediu
Autorii propun ca oferta de creșe de stat să fie propusă și pentru copiii de la 2 ani în sus, și nu de la 3 ani, cum este redacția actuală a legii. De asemenea, din 2017 fiecare părinte să aibă posibilitatea de a alegere două opțiuni de concediu de îngrijire a copilului: până la 3 ani - cea clasică de 3 ani plătiți la 30% din salariul mediu din cele 12 luni anterioare concediului de maternitate și schema nouă: de 2 ani cu 60% salariu în primul an și 30% în anul următor și drept de concediu neplătit rămas pentru anul 3.
De asemenea, dacă studiul va fi susținut de autorități, ar putea fi extinsă durata de acordare a indemnizației pentru persoanele neasigurate, de la 1,5 ani la 2 ani și mărit minimul acordat pentru anul 1 al concediului de îngrijire a copilului (pentru toți beneficiarii) de la 400 de lei până la 765 lei.
Sursa: Agora.md
Foto: www.imatchdna.com