Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Fetiţă cu leucemie, salvată de sângele unui bebeluş decedat în urmă cu 10 ani. Cum a fost posibil

Fetiţă cu leucemie, salvată de sângele unui bebeluş decedat în urmă cu 10 ani. Cum a fost posibil

Medicina face progrese uimitoare și ne bucurăm enorm când vedem copii salvați în moduri în care cu puțin timp în urmă ar fi părut din domeniul SF-ului.

Este și cazul unei fetițe de 10 ani din SUA care, bolnavă de leucemie, și-a găsit vindecarea cu ajutorul sângelui unei fetițe care a decedat în urmă cu un deceniu.
Când Zara a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă acută, un cancer agresiv al celulelor sanguine, medicii au lansat o căutare la nivel mondial pentru un donator de măduvă osoasă – dar nu au putut găsi o potrivire. „Nu știam ce vom face”, își amintește mama ei, Taruna. „A fost o veste atât de devastatoare, că nu știam ce îi rezervă viitorul Zarei”.

Medicii au extins apoi căutarea către mostre de sânge din cordon ombilical congelat, care este bogat în aceleași celule stem găsite în măduva osoasă, și au descoperit un eșantion vechi de 10 ani, într-o bancă de sânge din SUA, relatează Daily Mail.

„A fost uimitor. Copilul unui străin mi-a salvat fiica și îi mulțumesc mamei în fiecare zi din viața mea. Mi-ar plăcea să o cunosc într-o zi”, a spus mama fetei.
Taruna Kundra observase pentru prima dată că ceva nu era în regulă cu fiica ei în octombrie 2019, când a început să aibă vânătăi. Au dus-o la medicul de familie și au făcut analize de sânge care au constatat că nivelul de globule albe sănătoase din sângele Zarei era extrem de scăzut şi îi pune viața în pericol.

„Ni s-a spus că trebuie să o ducem imediat la spital. Ne mutaserăm în Kuweit și făcuserăm chimioterapie acolo. A fost în timpul Covid și soțul meu Vikas și fiul meu Sammy nu au putut veni la spital, așa că familia noastră a fost separată, ceea ce a fost sfâșietor”, a mărturisit mama.

Șase luni mai târziu, în Marea Britanie, Zara a mers la un control la care s-a constatat că leucemia s-a întors. Acum singura opțiune era un transplant de măduvă osoasă. Celulele din sângele cordonului ombilical din SUA s-a potrivit doar undeva la 70 %. „Au spus că este suficient de bun pentru un transplant și că era singura speranță a Zarei”, a adăugat mama.

Complicaţie periculoasă după intervenţie

Operația a fost efectuată în iunie anul trecut la Spitalul Royal Marsden din vestul Londrei. Potrivirea incompletă a dus la o complicație periculoasă, deoarece celulele donatoare au atacat propriile celule ale lui Zara, văzându-le ca străine. „Zara a a slăbit 11 kg în cinci zile și de Crăciunul trecut a fost foarte bolnavă”, a spus mama fetei.

Dar în aprilie și-a revenit suficient pentru a merge din nou la școală o zi pe săptămână, iar în septembrie a revenit cu normă întreagă. „Este minunat să o vezi cum se descurcă atât de bine după tot ce a trecut. Este uimitor cum copilul unui străin a salvat viața fiicei mele. Copilul acela ar fi împlinit zece ani acum. Suntem atât de recunoscători”, a încheiat Taruna Kundra.

Share:

Articole recomandate