Ce legătură există între travaliul dureros și depresia postpartum
- 2019-10-23
- 2923
Femeile care au dureri mai mari la naştere și care persistă și după sunt mai predispuse depresiei postanatale decât acelea care au avut nașteri mai puțin dureroase, potrivit unui studiu recent, citat de Livescience. La această concluzie au ajuns specialiştii din Singapore după ce au analizat legătura dintre durerile care persistă mai mult de patru săptămâni după naştere şi riscul de apariţie a depresiei postpartum.
Deşi nu se cunoaşte cu exactitate mecanismul prin care durerile pot declaşa depresia după naştere, ei sunt de părere că de vină sunt schimbările hormonale, dar şi faptul că femeia este mai vulnerabilă atât la durere, dar şi predispusă depresiei ca urmare a lipsei somnului suficient şi a schimbărilor pe care această etapă le presupune.
„Pentru sănătatea fizică şi psihică a viitoarei mame este bine ca medicul supraveghetor să-i evalueze sensibilitatea la durere, dar şi predispoziţia pentru depresia ce poate apărea după naştere, problemă tot mai des întâlnită”, este de părere Ban Leong Sng, medic în cadrul Spitalului de Copii din Singapore.
Legătura dintre durerile ce persistă după naştere şi depresia postpartum este un domeniu ce trebuie intens cercetat, susţin specialiştii. Mai mult, aceştia spun că startul de care are parte proaspăta mamă după ce vine acasă cu bebeluşul este extrem de important pentru sănătatea ei. Dacă ea încă are dureri după naştere (cum sunt cele de după operaţia de cezariană, cele de sâni sau cele vaginale) şi acestea persistă pe o perioadă mai lungă de timp, atunci este posibil să simtă că nu este o mamă bună şi îi va fi afectată şi încrederea pe care o are în sine.
De aia este foarte important să fiți atenți la starea proaspetei mămici, dar și femeia să nu-și ignore durerile și să se consulte cu medicul său pentru a le ameliora, astfel încât să aibă cât mai multă plăcere de la noul său rol.
Sursa: totuldespremame.ro; doc-tv.ru