10 sfaturi pentru o stare de bine în aceste vremuri grele
- 2022-03-04
- 1008
Cu toții am văzut fotografii triste, citim știri pentru a ne informa despre evenimentele care se întâmplă la vecinii noștri. Împreună ne-am mobilizat pentru a ajuta refugiații care au plecat din calea groaznicului război. Suntem solidari cu durerea lor, situația creată ne afectează și pe noi în mod special psihologic, nu mai suntem productivi la locul de muncă și mereu suntem cu frica în suflet. De aceea am pregătit câteva sfaturi recomandate de centrele psihologice de la noi din țară pentru a putea să ne simțim puțin mai bine.
- Gătiți și mâncați alături de o persoană dragă
Plăcerea pe care o simțim atunci când mâncăm ceva gustos poate declanșa eliberarea de dopamină și endorfine, iar împărțirea unei mese cu o persoană dragă și gătitul împreună cu aceasta poate stimula nivelul de oxitocină. Totuși este important să avem o alimentație echilibrată.
- Aveți grijă de corp
Autoîngrijirea prin alimentația echilibrată, masajul, dușurile cu apă călduță, activitatea fizică zilnică etc. contribuie la ridicarea nivelului tuturor hormonilor responsabil de bunăstarea noastră emoțională.
- Cultivați și mențineți relații umane frumoase; petreceți timp cu cei dragi/ cu persoana iubită
Sentimentul de apartenență, de împărtășire, exprimarea afecțiunii, prin sărut, îmbrățișat, relații intime, contribuie la producția de oxitocină, considerat hormonul atașamentului și al iubirii. Omul când se simte iubit are o stare de bine, frica și anxietatea scade. Putem organiza întâlniri cu familia, cu prietenii, plimbări în aer liber, ieșiri în natură, vizionarea unui film comedie etc.
- Jucați-vă cu un animal de companie
Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la atenuarea anxietății și stresului. Animalele pot ajuta la reducerea depresiei, terapia cu animale este folosită ca tratament pentru depresie și alte boli mintale. Când ne jucăm cu animăluțul de companie crește nivelul de oxitocină, atât pentru oameni, cât și pentru animal.
- Dormiți suficient
Somnul echilibrat este la fel de important ca apa și mâncarea. Pentru a avea o stare de bine și să ne simțim odihniți trebuie să mergem la culcare și să ne trezim la aceeași oră, în fiecare zi, inclusiv în weekend-uri, să ne creăm o ambianță de somn favorabilă și să renunțăm la ”ecrane” înainte de culcare.
- Asociați-vă în grupuri
Ieșiți din casă și comunicați cu oamenii din jur, în special cu care aveți interese comune. Nu vă izolați doar în telefon, informați-vă din surse veridice și încercați să abordați și alte teme de discuție. Relațiile sociale diverse ne mențin starea de bine și ne sporesc șansele să cunoaștem oameni noi, care să ne inspire pentru a ne trăi viața cu sens, pentru noi și pentru alții.
- Ascultați muzică
Atunci când ascultăm muzica preferată, creierul eliberează dopomină, substanță responsabilă de buna dispoziție. Totodată, muzica ajută organismul să sintetizeze dopamina și reduce hormonul stresului – cortizolul. Chiar dacă e foarte trist ceea ce se întâmplă, putem asculta muzica care ne place sau merge chiar la un concert, îndeosebi acum, că tocmai începe Festivalul Mărțișor!
- Meditați
Meditația de învață cum să te concentrezi rapid în momentele de stres. Te simți mai odihnită cu puțin somn. Putem practica meditația acasă, în mod individual, găsind un loc liniștit și confortabil sau putem medita în natură. De asemenea, putem folosi în același scop și aplicațiile existente, orele de yoga sau alte practici similare, care contribuie la gestionarea gândurilor automate, precum și la menținerea sănătății mintale și fizice.
- Râdeți
Râsul în general, dar îndeosebi, alături de un/o prieten/ă sau de o persoană dragă este una dintre cele mai bune activități pentru supraviețuirea psihologică. Râsul ne poate ajuta să reducem stările de anxietate și stres și ne poate îmbunătăți starea sufletească. Umorul și autoironia sunt bune antidoturi chiar și în momente critice, când în general, nu ne este prea a râde, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru. Dar dacă puteți râde de năzdrăvăniile unui copil sau vă amuză animalul de companie, lăsați emoția să iasă, nu vă cenzurați pentru ceea ce ați simțit.
- Faceți mișcare
Plimbările în aer liber sau exercițiile făcute acasă ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Sportul stimulează o serie de centrii nervoși ai creierului, ceea ce vă va ajuta să vă simțiți mai veseli și mai relaxați. În plus, sportul reduce stările de anxietate și depresie.
Sursa foto: kudika.ro