Dopul gelatinos în sarcină: cum arată, ce este, când și de ce îl pierzi
- 2020-11-30
- 54362
Dopul gelatinos, după cum îi spune și numele, este exact asta: o barieră de consistența mucusului, ce apare doar în timpul sarcinii și se dezvoltă pentru a bloca intrarea/ieșirea în și din colul uterin.
Rolul dopului gelatinos este să împiedice intrarea corpurilor străine, precum bacterii și alte microorganisme, lichid seminal sau spermă.
Dopul gelatinos e bogat în componente antimicrobiene, distrugând pereții celulari ai bacteriilor ce ți-ar putea amenința sănătatea.
Această membrană se formează devreme, încă de la implantarea embrionului, ca urmare a creșterii nivelului de estrogen și progesteron. Dopul gelatinos va rămâne o barieră de protecție a uterului până la nașterea bebelușului, însă corpul continuă permanent să creeze mucus, pentru a-l menține proaspăt.
Cum arată dopul gelatinos
Dopul gelatinos nu e tocmai cea mai frumoasă priveliște, probabil din acest motiv nu e nici un subiect frecvent abordat când vine vorba de sarcină.
El este similar ca și consistență cu mucusul din gât sau cu albușurile groase de ou: are aspect de gelatină, poate fi transparent, alb, verde, galben, ușor roz sau chiar maroniu.
Când este încă o barieră antibacteriană, dopul gelatinos are o consistență solidă, însă la scurt timp după eliminare, devine lichid.
De ce se elimină dopul gelatinos
Odată ce copilul coboară și se poziționează înainte de naștere, colul uterin începe și se deschide.
Când cervixul se subțiază și se pregătește pentru naștere, dopul gelatinos nu mai este bine susținut pe poziție și adesea alunecă. Modificările apărute la nivelul colului pot cauza mici sângerări, motiv pentru care uneori dopul gelatinos poate fi de culoare roz.
Acesta poate ieși pe parcurs, în mai multe bucăți, sau poate ieși tot odată. Dacă nu ești la prima naștere, colul tău este mai elastic și e mai probabil ca dopul gelatinos să fie eliminat tot odată, fără sânge.
Dopul gelatinos e adesea pierdut când femeia însărcinată merge la baie sau în timpul unui dus, lucru care poate face pierderea membranei mai greu sesizabilă. Alteori, secrețiile vaginale sunt atât de abundente încât femeia însărcinată nu observă eliminarea dopului gelatinos.
Când se pierde dopul gelatinos, în mod obișnuit
În mod firesc, organismul va elimina dopul gelatinos între săptămânile 37 și 42 de sarcină.
Uneori, se poate întâmpla ca acesta să iasă exact înainte de travaliu sau foarte devreme.
În acest caz, organismul va crea alt mucus pentru a proteja bebelușul.
Ce înseamnă dacă ai eliminat dopul gelatinos
Principalul rol al acestei substanțe este de linie de apărare a uterului, în fața mediului înconjurător. Când dopul gelatinos este eliminat, cel mai probabil înseamnă că organismul se pregătește de travaliu.
În cât timp vei naște, dacă ai pierdut dopul gelatinos
Pierderea dopului gelatinos nu este, în sine, semn de travaliu. Nu te grăbi către maternitate încă, deoarece acest semn nu înseamnă neapărat că urmează să naști în viitorul imediat apropiat.
După eliminarea dopului gelatinos, nașterea poate să aibă loc la câteva ore, câteva zile sau câteva săptămâni distanță.
Dacă ești la primul bebe, e foarte probabil să ai de așteptat câteva zile sau chiar săptămâni până la travaliu. Dacă însă nu e prima dată când treci prin asta, pierderea dopului gelatinos e un semn că în câteva ore vei naște.
Ce se întâmplă dacă pierzi dopul gelatinos mai devreme
E adevărat că uneori poate fi semn timpuriu de travaliu, însă dacă e pierdut înainte de 37 de săptămâni de sarcină, dopul gelatinos se poate regenera. În principiu, atât timp cât nu vine însoțit de sângerări și/sau de contracții, nu există motive mari de îngrijorare. Dacă ai fost recent la control și ești în al treilea trimestru, e probabil că aceasta să fie cauza pierderii dopului gelatinos.
Dacă însă ai pierdut dopul gelatinos înainte de a ajunge la 37 de săptămâni de sarcină, informează-ți medicul pentru ca acesta să te poată monitoriza. Pierderea lui poate fi un semn de travaliu prematur.
Pierderea dopului gelatinos: Există un risc de infecție?
Dacă se întâmplă să pierzi dopul gelatinos devreme în sarcină, hormonii care au determinat formarea lui prima dată sunt încă activi și îl vor reface. Chiar dacă dopul gelatinos nu s-ar regenera, între lumea înconjurătoare și bebelușul tău există încă o altă barieră: sacul amniotic.
Pentru a evita orice complicație însă, în cazul pierderii dopului gelatinos se recomandă a se evita:
- raporturile sexuale
- înotul în piscine, lacuri etc.
Sursa: baby.unica.ro