Maternitățile de stat vs maternitățile private. Tu unde alegi să naști?
- 2016-10-25
- 15368
Dacă eşti o viitoare mămică, cu siguranţă că pe lângă multitudinea de schimbări, provocări şi chiar probleme pe care le aduce cu sine această perioadă, au apărut şi unele întrebări, iar una dintre ele este unde mergi să naşti: la privat sau la stat? Pentru a înlesni luarea unei decizii, am decis să analizăm mai îndeaproape maternităţile din ţară, pentru a vă prezenta avantajele şi dezavantajele pe care le numără, condiţii, pachete promoţionale etc.
Au MATERNITĂŢILE DE STAT suficiente avantaje pentru ca să ne ademenească?
În Chişinău avem trei maternităţi de stat: Maternitatea nr.1, Maternitatea nr.2 şi Instituţia medico-sanitară publică Institutul Mamei şi Copilului. După ce am luat în calcul experienţele mai multor mămici care şi-au adus copilaşii pe lume la una din aceste trei maternităţi, am bifat atât avantajele, cât şi dezavantajele naşterii în oricare din ele.
AVANTAJELE maternităților de stat
- Toate trei activează de decenii bune, or, asta înseamnă că medicii care primesc naşteri într-o maternitate de stat sunt destul de calificaţi.
- Un alt avantaj al maternităţilor de stat, şi aici e vorba în special de Institutul Mamei şi Copilului, este că în caz de complicaţii, sau situaţii neprevăzute, instituţia este dotată cu aparataj medical care poate îngriji un copil născut prematur.
- Preţuri mai mici. Deşi oficial, medicina în Republica Moldova este una gratuită, putem vorbi fără perdea de cheltuielile pe care le suportă o femeie ajunsă pe masa de naştere. Cu toate acestea, preţurile sunt cu mult mai mici decât la maternităţile private.
Şase IMPEDIMENTE în calea unei medicini de nivel european.
Femeile care merg să nască în maternităţile de stat se confruntă cu:
1. Condiţii precare de spitalizare – saloane cu trei-cinci paturi, dar şi blocuri sanitare comune pentru două sau chiar mai multe saloane.
2. Şi în saloanele de travaliu sunt de multe ori mai multe mese de naştere, ceea ce poate constitui elemente descurajatoare pentru multe viitoare mămici.
3. Din cauza numărului mare de lăuze, atitudinea personalului nu este totdeauna aşa cum şi-ar dori-o femeile, în cele trei zile de spitalizare. De multe ori, femeile se întorc din maternităţile de stat dezamăgite de experienţa pe care au trăit-o.
4. Lăuzele internate în Maternitatea nr. 1 și Maternitatea nr.2. trebuie să aducă cu sine toate cele necesare pentru naştere. Şi doar Institulul Mamei şi Copilului oferă de curând tuturor mamelor la naştere (după modelul european) o cutie cu toate cele necesare unui nou născut în primele săptămâni de viaţă (scutece, body-uri medicamente, suport informaţional etc.)
5. Situațiile jenante de a „răsplăti” personalul medical pentru orice serviciu, pentru a-i stimula să-și facă munca.
6. Alimentaţia nu este una foarte bogată şi diversificată.
Sunt MATERNITĂŢILE PRIVATE mai bune decât cele de stat?
În Chişinău activează trei maternităţi private. Este vorba de Extramed, Clinica Familia şi MedPark, în care activează nume sonore din domeniul obstetricii, şi care sunt dotate cu aparataje medicale performante. În afară de aceasta, există o serie de alte AVANTAJE pentru maternităţile private.
- Ţinând cont de faptul că în maternităţile private nu sunt multe naşteri, vei avea parte de toată atenţia medicului, or, acesta este unul dintre cele mai importante aspecte la care atrage atenţie o lăuză.
- Controlul de dinainte de naştere are loc în cabinetul medicului, şi nu în sala de aşteptare a maternităţii.
- Personalul medical care asistă la naştere îţi va răspunde la toate întrebările, va fi alături ori de câte ori vei avea nevoie, iar după aceasta îţi va face vizite în mod frecvent.
- După naştere vei fi dusă într-un salon care corespunde unor condiţii de hotel: bloc sanitar separat, frigider, televizor, internet, telefon, baie proprie, aer condiţionat etc.
- Nu trebuie să vii de acasă cu bagaje (de la lingerie de pat şi până la fierbător electric). Toate cele necesare pentru naştere le primeşti din partea instituţiei medicale.
- Orele de vizită nu sunt limitate, astfel că partenerului i se permite să stea atât cât este nevoie alături de tine în salon.
- Alimentaţia se face de patru-cinci ori pe zi, iar meniul este unul destul de bogat şi variat (iaurt, caşcaval, budincă, plăcinte, carne coaptă în rolă, mere coapte etc.).
- Nu vei achita nici o mulţumire medicului, moaşei şi restul personalului, care uneori se pot ridica la sume enorme, pentru o instituţie de stat. Vei fi scutită şi de restul cheltuielilor suplimentare neprevăzute, cu excepţia plăţii oficiale pe care o vei achita conform contractului.
La capitolul dezavantaje am include costuri mai mari comparativ cu cele de stat. Dar acesta nu poate fi considerat un dezavantaj, în momentul în care îţi poţi permite să alegi între o maternitate private şi una de stat. În caz de complicaţii, maternităţile private nu sunt atât de dotate cu echipament medical, precum ar fi Institutul Mamei şi Copilului. Dar, dacă apare o situaţie neprevăzută, maternităţile private au încheiate contracte cu această instituţie medicale, astfel că mama şi/sau nou-născutul poate fi internați de urgenţă.
Pe scurt despre cele trei maternităţi private
Extramed
În cadrul maternităţii private Extramed activează în calitate de ginecologi-obstetricieni nume sonore în medicină precum Ștefan Gațcan şi Elena Luchian, gata să intervină la orice oră de zi sau noapte, dar şi patru medici neonatologi. Maternitatea dispune de zece paturi, de sălile de naștere individuale, dotate cu aparataj modern, gata să facă faţă unor complicaţii neprevăzute şi o sală de operaţie. Clinica primeşte naşteri mature începând cu termenul de 37 de săptămâni de gestaţie. Prețul: 11.000 de lei nașterea naturală, 14.000 de lei operația cezariană.
Adresa: str. Grenoble, 27. Tel.: 022 84 30 18, 022 84 30 19, 022 84 30 20.
Clinica Familia
Clinica Familia, este o altă maternitate privată, fondată de renumitul medic obstetrician-ginecolog Valentin Friptu, care a fost deschisă de curând. Maternitatea numără opt medici ginecologi obstetricieni şi 27 de paturi în total, dintre care opt pentru lăuze, iar restul sunt paturi pediatrice şi ginecologice generale. Și Clinica Familia primeşte naşteri mature începând cu termenul de 37 de săptămâni de gestaţie. După naştere, copilul este preluat de unul dintre cei trei neonatologi, iar în caz de situaţii neprevăzute, Clinica Familia dispune o sală de prelucrare şi de resuscitare a nou-născutului, dotată cu aparataj modern, precum şi de trei săli de operaţie cezariană. Naştere naturală costă - 12 000 lei; naştere naturală cu anestezie epidurală: 13 000 lei; naştere finalizată prin cezariană de urgență - 14 500 lei; naştere naturală gemeni - 16 500 lei; naştere naturală gemeni - cu anestezie epidurală: 17 500 lei; naştere prin cezariană planificată - 17 500 lei; naştere prin cezariană planificată - gemeni: 23 000 lei.
Adresa str. Costiujeni nr. 14 Tel: 022 425 777.
Medpark
Dispune de trei săli de naştere (două pentru naşteri naturale, şi una pentru operaţiile de cezariană) 14 saloane individuale şi VIP. Condiţii foarte bune pentru fiecare salon în parte. Adresa: str. A. Doga, 24. Tel: 022 40 00 40. www.medpark.md
Înainte de a lua o decizie finală, vis-à-vis de maternitatea unde urmează să se producă minunea, ţine cont inclusiv de: instituţia unde medicul tău obstetrician îşi desfăşoară activitatea, pentru că cel mai bine este să naşti cu doctorul care ţi-a monitorizat toată sarcina şi îţi cunoaşte istoricul medical, precum şi de distanţa dintre casa ta şi cea mai apropiată maternitate.
Foto: lifehack.org; extramed.md; medpark.md; facebook.com/Clinica Familia