Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ghidul complet de îngrijire după cezariană: cum contribui la o vindecare mai rapidă a cicatricei

Ghidul complet de îngrijire după cezariană: cum contribui la o vindecare mai rapidă a cicatricei

Operația cezariană este o operație majoră, care necesită o perioadă mai lungă de vindecare. Dacă te întrebi ce tip de îngrijire îți este necesară după acest tip de naștere îți explicăm în continuare în detaliu, începând de la modul de îngrijire al inciziei și până la ciorapii compresivi pe care se poate să fie nevoie să îi porți.

Îngrijirea operației de cezariană

Pentru a-ți îngriji operația de cezariană este important să ții cont de aceste sfaturi, care vor contribui la o vindecare mai rapidă a cicatricei:

  • Păstrează zona curată – o dată pe zi (când faci duș) lasă să curgă apa peste rană; nu trebuie să o protejezi de umezeală, însă evită să o freci. Când termini tamponează ușor cu un prosop curat;
  • Ar putea fi necesar să folosești o cremă specială și să îți acoperi cicatricea – unii medici recomandă un antibiotic topic și acoperirea rănii cu un bandaj, în vreme ce alții recomandă să lași rana descoperită;
  • Aerisește incizia – aerul stimulează procesul de vindecare când vine vorba de leziuni ale pielii, prin urmare expune-ți cât de des posibil cicatricea la aer. Nu înseamnă că trebuie să stai dezbrăcată, ci să porți o rochie largă care să permită circulația aerului;
  • Mergi la programările medicale de după naștere – dacă incizia a fost închisă cu suturi neresorbabile, asigură-te că mergi la toate consultațiile postnatale pentru ca medicul să le extragă și să monitorizeze vindecarea ta. Dacă sunt menținute un timp prea lung se poate să rezulte o cicatrice neplăcută. Pentru cezariană nu există un interval și o frecvență standard a acestor programări, medicul va decide ce este potrivit în situația ta;
  • Renunță la exercițiu fizic – trebuie să faci mai puțin efort fizic pentru a permite cicatricei de pe uter și abdomen să se vindece. Evită să te apleci, să te răsucești sau să faci mișcări bruște și nu ridica nimic mai greu decât bebelușul tău;
  • Fă mișcare – chiar dacă nu este bine să depui un efort prea mare, nu înseamnă că nu trebuie să te miști. Creșterea fluxului sanguin ajută la vindecare și scade șansele de a dezvolta tromboza venoasa profundă. Imediat ce te simți în stare și ai aprobarea medicului, poți ieși cu bebelușul tău la plimbare.

 

Îngrijire după cezariană – picioare umflate

Majoritatea femeilor care nasc prin cezariană vor experimenta edem postpartum după ce bebelușul vine pe lume. Umflarea se datorează faptului că organismul tău transportă cu 50% mai mult sânge și lichide în timpul sarcinii, iar tranziția hormonală are loc în mod extrem de dramatic după naștere, este de părere medicul specialist în obstetrică-ginecologie, Sherry Ross.

Aceste lichide suplimentare nu dispar pur și simplu după naștere. Mai degrabă ajung redistribuite prin corp, conducând la inflamație. Atunci când naști prin cezariană și ți se administrează lichide intravenos în timpul operației, acestea vor ajunge de asemenea redistribuite, contribuind la o umflare suplimentară post partum. Conform specialistului, picioarele sunt cel mai adesea observabile, alături de glezne, mâini, față și vulvă.

Ce ai voie să mănânci după cezariană

Cea mai importantă problemă care apare după cezariană vizează predispoziția spre constipație a proaspetei mămici, ceea ce presupune o atenție deosebită la alimentele consumate. Astfel, este bine să incluzi următoarele produse pentru a grăbi procesul de vindecare:

  • – alimente cu proteine, minerale și calciu. Proteinele ajută la creșterea unor noi celule care grăbesc procesul de vindecare. Alimentele bogate în proteine contribuie la repararea țesuturilor și mențin puterea mușchilor post-operator. Calciul fortifică sistemul osos, relaxează mușchii, ajută la coagularea sângelui și previne osteoporoza, fiind util mai ales dacă alăptezi. Sunt indicate: produse lactate cu puțină grăsime (lapte, iaurt și brânză semidegresate), leguminoase, mazăre, semințe de susan;
  • – alimente cu cereale integrale. Carbohidrații din ele îți mențin un nivel ridicat de energie și te ajută să produci mai mult lapte. Unele produse îmbogățite cu nutrimente conțin fier, fibre și acid folic. Sunt indicate: paste, orez și pâine integrală;
  • – alimente bogate în vitamine. Vitaminele au un conținut ridicat de antioxidanți și ajută la repararea țesuturilor, stimulând producția de colagen (utilă în construirea de țesut, ligamente și piele). Sunt indicate: broccoli, spanac, frunze de schinduf, portocale, papaya, pepene roșu, căpșuni, grapefruit, cartofi dulci;
  • – alimente bogate în fibre. Fibrele sunt un nutriment esențial în combaterea constipației, care poate întârzia procesul de vindecare, punând presiune pe rană și incizie; acestea asigură un tranzit intestinal ușor. Sunt indicate: fructe și legume crude, ovăz, linte și leguminoase;
  • – alimente ușor de digerat. Corpul acumulează multe gaze după naștere, prin urmare este bine să eviți acele alimente cauzatoare de gaze și constipație. Nu consuma junk food sau băuturi carbogazoase și optează pentru: supă, brânză de vaci, iaurt și altele similare.

Operație cezariană umflată

După cum am menționat, este un aspect normal să observi o oarecare inflamație după cezariană, precum și înroșire și durere în jurul inciziei. Durerile cauzate de gaze pot fi îngrozitoare, însă ar trebui să dispară în decurs de o săptămână, odată ce tranzitul tău intestinal funcționează din nou normal. Medicul îți poate recomanda anumite medicamente anti-balonare, laxative și să faci mișcare ca parte din procesul de îngrijire după cezariană.

Exista însă situații în care umflarea operației de cezariană reprezintă un semn de infecție. Dacă observi o înroșire, durere neobișnuită în jurul rănii, lichid care curge din incizie, disconfort abdominal, precum și simptome asociate febrei (transpirație, temperatură corporală peste 38 grade Celsius, durere de cap, frisoane, pierderea apetitului, deshidratare, oboseală, dureri musculare, dificultate în concentrare) trebuie să mergi la medic. Reține că semnele unei infecții pot să apară chiar și la un interval de 30 de zile după naștere; în orice caz, trebuie să mergi de urgență la medic.

Prima baie după cezariană

Dacă îți dorești să faci baie după cezariană, află că nu trebuie să îți cufunzi corpul în apă decât după ce se vindecă incizia – în general la 7-10 zile după operație. Imediat după naștere vei fi nevoită să porți un absorbant pentru hemoragie, care poate persista câteva săptămâni post-partum (nu doar pentru nașterea naturală, ci și pentru cezariană). Această scurgere este perfect normală și poartă denumirea de lohii, fiind o combinație de sânge, mucus și țesut uterin.

Crema pentru operația cezariană

Ai putea fi tentată să încerci produse cu vitamina E sau unt de cacao pentru o bună îngrijire după cezariană; sunt utile, dar nu îți face speranțe prea mari. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Rajiv B.Gala susține că nu există studii științifice care să le demonstreze eficacitatea prin comparație cu simpla îngrijire a rănii.

Ai grijă să eviți anumite creme cosmetice, mai ales dacă alăptezi. Sunt creme care ajută la vindecarea cicatricei de la cezariană și a vergeturilor, însă acestea nu trebuie administrate pe perioada sarcinii și a alăptării. În cazul în care medicul consideră oportun îți va recomanda o cremă specială, pe bază de rețetă medicală.

Primul scaun după cezariană

Primul scaun după cezariană poate fi dureros și înspăimântă pe multe proaspete mămici. Problema este de fapt legată de faptul că multe femei se confrunta cu constipație după naștere, ceea ce îngreunează eliminarea scaunului; în cazul cezarienei poate dura până la 3 zile. Se adaugă la acest factor și stresul, dar și hormonii acumulați pe perioada sarcinii, care contribuie la un tranzit intestinal lent. Dacă vei consuma o alimentație bogată în fibre, te vei hidrata corespunzător și te vei mișca mult, vei observa că îți este mult mai ușor. Nu uita, de asemenea, că nu trebuie să te abții să mergi la toaletă, deoarece scaunul va deveni și mai dur.

Ciorapi compresivi după cezariană

Medicul îți poate recomanda ca parte din procesul de îngrijire după cezariană să porți ciorapi compresivi; acesta stabilește durata de timp și îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a-i utiliza corect. În principiu, când sunt prescriși, trebuie purtați cât mai mult posibil, zi și noapte, până când te poți mișca în voie. Rolul lor este de a preveni formarea cheagurilor de sânge la  nivelul picioarelor, respectiv tromboza venoasa profundă.

Sunt șanse să ți se recomande purtarea lor dacă nu te poți mișca prea mult după operație/petreci cea mai mare parte dintr-o zi într-un scaun/dacă suferi de o afecțiune medicală care te împiedică să te miști, dacă ai primit anestezie generală mai mult de 90 de minute, dacă ai suferit o intervenție la nivelul genunchiului/șoldului, picioarelor/abdomenului.

Sursa: nastenatural.ro, foto simbol: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate