Prima bancă de celule Stem din Moldova ALFA BIOBANK face primul an de activitate

Prima bancă de celule Stem din Moldova ALFA BIOBANK face primul an de activitate

Acum un an a fost înființată ALFA BIOBANK – prima instituție specializată pentru depozitarea personală a țesuturilor și celulelor umane, ce oferă servicii în domeniul bioasigurării medicale.

În Moldova, spre deosebire de multe țări ale lumii, nu exista până în 2019 nici o bancă pentru stocarea celulelor stem. Și asta, chiar dacă aici sunt multe persoane care și-ar dori să apeleze la astfel de servicii. Din momentul în care Legislația Republicii Moldova a permis deschiderea unei astfel de instituții, a și apărut ALFA BIOBANK.

Serviciile principale pe care le oferă ALFA BIOBANK, sunt: colectarea, extragerea și plasarea celulelor stem în crio-depozitor. Costul pentru serviciile de bază este unul standard, în timp ce costul pentru stocarea în sine variază. Acest lucru depinde de durata de timp aleasă pentru depozitare. Pe lângă serviciile de bază, există și alte servicii. De exemplu, pot fi efectuate teste genetice pentru a depista tulburările genetice sau metabolice ereditare la copil. De asemenea, efectuarea testului farmacogenetic – un ghid personal care pune la dispoziție recomandări pentru alegerea celor mai eficiente și sigure medicamente.

În cadrul bio-băncii lucrează cu celule obținute din mai multe surse, dar, în primul rând, cu celule obținute din sângele și țesutul cordonului ombilical. Sângele cordonului ombilical al nou-născutului este bogat în așa-numitele ,,celule stem hematopoietice”, acestea fiind celulele primare sau ,,strămoșii” celulelor sângelui și sistemului imunitar al omului adult. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata boli, precum leucemia acută și cronică, limfoame, tulburări metabolice ereditare și boli ale sistemului imunitar. Sau, bunăoară, pentru a restabili hematopoieza normală la pacienții care au suferit chimioterapie intensivă sau radioterapie. Mai mult, există dovezi noi că aceste celule încep deja să fie utilizate clinic pentru a trata bolile Alzheimer și Parkinson. Adică, pot fi folosite deja într-o altă direcție decât cea de primă indicație!

A doua sursă de celule stem este însuși țesutul cordonului ombilical din care sunt extrase așa-numitele ,,celule stem mezenchimale”. Aceste celule au proprietățile lor unice. Astăzi, acestea sunt studiate activ, fiind deja utilizate în peste 300 de studii clinice pentru tratamentul diferitor boli: diabet zaharat tip 1, răni, arsuri și ulcere, boala Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni oculare, infarct miocardic, fibroză hepatică. În medicina regenerativă, aceste celule încep să fie folosite pentru refacerea oaselor și a cartilajelor.

Celor care sunt interesați să cunoască ce boli pot fi tratate cu succes prin intermediul celulelor stem hematopoietice, le recomand să viziteze site-ul nostru oficial www.alfabiobank.md.

Conform legislației, în orice maternitate care este autorizată de Ministerul Sănătății se poate dona sânge și țesut din cordonul ombilical. Procedura de colectare a materialului biologic este destul de simplă. După nașterea bebelușului și rezecția cordonului ombilical, medicul introduce un ac de unică folosință în vena cordonului ombilical disecat, timp în care sângele curge prin gravitație într-un crio-recipient steril de unică folosință. În acest caz, nu contează, dacă a fost o naștere naturală sau cezariană. Procedura este absolut sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Conform standardelor actuale, timpul de livrare a biomaterialului către ALFA BIOBANK, din momentul colectării până în momentul înregistrării sale în bio-bancă, nu poate depăși 48 de ore pentru sângele cordonului ombilical și 24 de ore pentru țesutul cordonului ombilical. În realitate, totul se întâmplă mult mai repede, în decurs de până la câteva ore.

Celulele stem pot fi congelate pe un termen nelimitat, fără riscul de a pierde proprietățile biologice unice. Astăzi, în lume, sunt păstrate celule care au fost înghețate cu mai bine de 20 de ani în urmă.

 

 

 

Plata pentru serviciul de recoltare nu e mai mare decât prețul unui smartphone bun. Deși, desigur, nimeni n-ar încerca să compare un lucru care, prin definiție, nu poate fi comparat. Dacă plata este efectuată pentru 5-10-18 ani odată, prețul de depozitare se reduce. Plata pentru servicii poate fi efectuată în orice instituție financiar-bancară din țara noastră.

Mai multe informații pot fi aflate pe site-ul www.alfabiobank.md, sau în oficiul ALFA BIOBANK!

Trebuie doar să sunați la numărul de telefon 022 88 21 21  să vă înscrieți și să veniți la oficiul nostru pentru a primi răspunsuri la toate întrebările dvs.

Notă: Astăzi în lume există peste 450 de bio-bănci în 98 de țări. Printre țările cu cele mai multe instituții se numără (în ordine descrescătoare): SUA, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, India, Canada, Israel, Brazilia, Australia, Belgia, Polonia, Chile, Cipru, China.

ALFA BIOBANK este autorizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova prin ordinul nr. 1097 din 30 septembrie 2019

 

Adaugă comentariu