Ai aflat că ești însărcinată? Evită cele mai frecvente greșeli ale gravidelor
- 2017-11-21
- 6266
Odată ce ai aflat minunata veste că ești însărcinată te confrunți cu mai multe întrebări: Ce alimente trebuie să incluzi în dieta prenatală? Ce medicamente trebuie evitate? Cum poți menține atât sănătatea ta, cât și a fătului? O mulțime de întrebări și mai multe răspunsuri, care inevitabil pot duce, fără documentarea necesară, la greșeli frecvente în timpul sarcinii.
Noi ți-am pregătit o listă cu cele mai frecvente, iar tu fă tot posibilul să le eviți!
1. Îți anunți sarcina prea devreme.
Unele femei își fac publică sarcina chiar în primele săptămâni de la confirmarea acesteia, fiind nerăbdătoare să adune felicitări, laude și, mai nou, like-uri pe rețelele de socializare. Este un pas greșit, căci primul trimestru este cea mai delicată și riscantă perioadă a sarcinii. Trebuie să aștepți să treacă primele trei luni înainte de a da vestea că ești însărcinată și nu în zadar. Riscul de avort sau pierdere a sarcinii se diminuează considerabil atunci când intri în al doilea trimestru, de aceea, este indicat să aștepți până atunci pentru a da vestea.
2. Eviți relațiile sexuale
Este una dintre cele mai întâlnite greșeli, temeri sau numiți-o cum vreți voi. Cu excepția situației în care medicul ți-a indicat un motiv de natură medicală care impune evitarea relațiilor sexuale, nu sunt motive să te ferești de ele. De fapt, dacă sarcina ta a ajuns la termen și ai optat pentru o naștere naturală, sexul poate chiar să declanșeze travaliul ca urmare a prostaglandinelor din spermă (înmoaie cervixul și cauzează contracții uterine). Poți apela la creativitate pentru a descoperi pozițiile în care te simți confortabil, însă este indicat să eviți să stai întinsă pe spate, deoarece poți comprima vena cavă, care returnează sângele din corp la inima.
3. În timpul sarcinii mănânci pentru doi
Una dintre cele mai frecvente griji a unei femei însărcinate este că dacă nu ia suficient în greutate, atunci fătul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câştige în plus aproximativ 500 gr pe săptămână. La fel de important este ca viitoarele mămici să aibă grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate, astfel vor avea şanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină sau de a apela la cezariană. Această variantă este mai sănătoasă şi pentru bebe, care are un risc mai scăzut de a se naşte prematur.
4. Lipsa activităţilor fizice, un pericol pentru bebeluş
În ceea ce priveşte practicarea activităţilor fizice în timpul sarcinii, moderaţia este cheia! Deşi în trecut viitoarele mămici erau sfătuite să reducă la minim efortul fizic, în prezent există o mulţime de opţiuni pentru menţinerea sănătăţii atât a fătului, cât şi a mămicii. În afară activităţilor fizice, este recomandat de a practica yoga, de a face plimbări zilnice în parc sau de a înota. Beneficiile acestora sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a te menţine în formă, previn şi atenuează edemele, îmbunătăţesc circulaţia şi ajută la susţinerea burticii.
De asemenea, nu trebuie neglijați mușchii abdominali, căci ei pot ajuta la prevenirea accidentelor comune în perioada sarcinii, precum și ușurarea travaliului. Antrenarea mușchilor abdominali poate împiedica dezvoltarea diastasis recti (separarea mușchilor abdominali, care afecteaază aprox. 60% dintre femeile la prima naștere).
5. Duşurile şi băile fierbinţi
Deşi igiena intimă este cu atât mai importantă în timpul sarcinii, un sfat de reţinut este că în timpul duşurilor şi băilor temperatura să fie păstrată în limita de 36-39 de grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen şi expus astfel riscului de apariţie a malformaţiilor congenitale.
6. Privești sarcina ca pe o boală
Medicul Jennifer Lang, specialist în obstetrică-ginecologie în Los Angeles și autor de renume, a declarat că „cea mai mare greșeală pe care am observat-o la gravide este că ajung să își creeze ideea că sarcina este o stare complet diferită de restul vieții și că trebuie să modifice pe parcursul său tot ceea ce obișnuiau să facă”. Aceasta mentalitate este eronată, desigur cu excepția sarcinilor cu risc. Sarcina este o perioadă naturală și normală din viața unei femei; presupune evitarea anumitor alimente/băuturi și medicamente și respectarea acelor reguli ale unui stil de viață sănătos pe care le-ai avut și când nu erai gravidă.
7. Supradoza cu vitamine și suplimente
Majoritatea gravidelor știu că trebuie să administreze vitamine prenatale, însă dacă apelează și la alte suplimente, nu există vreo dovadă că acestea ar putea ajuta (chiar ar putea fi dăunătoare pentru bebeluș). Cea mai bună modalitate de a beneficia de nutriția potrivită este prin alimente; alimentele integrale, dieta bazată în principal pe plante, îți poate oferi cantitatea corectă de nutriente.
8. Consumul excesiv de cafea
Pentru mulţi dintre noi, cafeaua a devenit o parte esenţială din ritualul zilnic. Cu toate acestea, pentru o femeie gravidă această licoare poate aduce o serie de neplăceri: insomnii, stări de iritabilitate, creşterea tensiunii şi palpitaţii, aceste stări fiind oricum intensificate de tulburările hormonale normale din timpul sarcinii. Deşi părerile sunt împărţite în legătură cu efectele cafeinei asupra fătului, specialiştii au demonstrat că excesul creşte riscul avortului spontan şi predispoziţia ca bebeluşii să aibă un deficit de greutate la naştere. Astfel, viitoarea mămică poate consuma cafea, însă cu moderaţie, fără să depăşească 300 de miligrame de cofeină pe zi.
9. Continuarea fumatului
Este binecunoscut faptul că ţigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate. De aceea, este total greşit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor sau le alege pe cele „mai de calitate”. Cum studiile spun că fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe dăunătoare, în calitate de viitoare mămica, gândeşte-te că rişti să naşti un copil cu malformaţii, care este mai predispus la astm sau la alte boli de plămâni.
10. Consumul ceaiurilor din plante
Atunci când răceşti şi eşti însărcinată, este posibil să ai tendinţa să bei ceaiuri sau să asculţi sfaturile celor din jur care-ţi recomanda tot soiul de remedii naturiste pe bază de plante. Tratamentele naturiste sunt sănătoase în general, însă nu neapărat şi atunci când eşti însărcinată.
Dincolo de ceaiurile de muşeţel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină. Coada Şoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, smirna, tătăneasa, frunzele de zmeură, salvia şi lămâiţa sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii.
Sursa: ele.ro, puterea.ro, nastenatural.ro
Sursa foto: totuldespremame.ro