Băile fierbinţi sunt contraindicate femeilor gravide
- 2016-10-11
- 7940
Sarcina presupune dubla mărirea a responsabilităţii pentru sănătatea ta şi a copilului. Avem grijă cu ce ne alimentăm, ce îmbrăcăm şi cum ne simţim. Tabieturile zilnice de îngrijire a corpului rămân neschimbate, dar fii precaută atunci când faci baie.
Sunt păreri împărţite. Există femei care şi-au asumat riscul şi au făcut băi fierbinţi, fie pentru a se relaxa, fie pentru că aşa erau obişnuite, iar acest fapt nu a afectat în nici un mod sarcina sau fătul. Trebuie însă să fii conştientă de riscurile la care te expui.
MIT: Apa poate pătrunde în uter!
Unul dintre miturile şi grijile femeilor însărcinate când se gândesc la baie în cadă sau chiar şi la un simplu duş, este aceea că apa ar putea pătrunde în uter şi ajunge la făt. Acest lucru este complet fals! Uterul este protejat de dopul cervical care s-a format la începutul sarcinii, prin urmare nici apa, nici vreun alt element din mediul extern nu ar putea pătrunde până în uter şi cu atât mai puţin până la făt.
Temperatura optimală
Conform specialiştilor, o temperatură mai mare de 38.3º C poate cauza probleme sarcinii. Unele studii au arătat că bebelușii acelor femei care au o temperatură corporală mare în timpul primului trimestru de sarcină au un risc crescut de defecte la naştere. Supraîncălzirea corpului mamei într-o cadă cu apă fierbinte nu este recomandată în timpul celor nouă luni. De altfel, femeilor gravide se recomandă să nu permită creşterea temperaturii mai mult de 38.9 º C.
Pericole
Ca rezultat al nerespectării acestor sfaturi pot apărea diverse malformaţii congenitale ce pot apărea la făt. În primul rând vă expuneţi unui risc foarte mare de avort spontan sau chiar de pierdere a sarcinii într-o etapă avansată, chiar şi în al treilea trimestru. Scăderea tensiunii arteriale a mamei poate opri alimentarea fătului cu oxigen şi cu alţi nutrienţi necesari unei dezvoltări normale în uter. Ameţelile şi disconfortul termic pe care îl poţi resimţi îţi pot provoca chiar şi pierderea cunoştinţei.
Sfaturi
Cu toate acestea, nu este de neglijat faptul că aveţi nevoie să vă eliberaţi de stres şi să vă relaxați muşchii. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să scoateţi tensiunea din corp:
- Ascultați muzică liniştită;
- Mergeţi la masaj sau rugaţi partenerul să vă facă unul;
- Faceți dușuri călduțe, nu fierbinți;
- Practicaţi exerciţiile de respiraţie pe care le-ați învățat pentru a le folosi în travaliu.
Foto: woman.ru