Lista lucrurilor de făcut înainte de sarcină
- 2016-06-08
- 7120
Dacă planifici să rămâi însărcinată în viitorul apropiat, trebuie să ții cont de câteva schimbări în modul tău de viață, dar și de câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le faci.
Iată ce trebuie să faci înainte de a deveni mămică:
1. Urcă pe cântar
Ovulaţia poate fi afectată dacă eşti prea slabă, aşa că, niţică greutate în plus te poate ajuta să rămâi însărcinată. Ai câteva kilograme în plus? Încearcă să ajungi la greutatea ideală pentru tine înainte de conceperea unui copil. Nu numai că te vei simţi mai bine pe durata sarcinii şi vei fi într-o formă mai bună atunci când vei naşte, dar scade şi riscul de hipertensiune şi diabet.
2. Renunță la fumat și alcool
Atât tu, cât și partenerul tău ar trebui să renunțați la acest obicei cu 8, până la 10 luni înainte de a încerca să concepeți un copil. În acest fel, organismele voastre se vor curăța de substanțele nocive. Ai in vedere și fumatul pasiv, care este și el aproape la fel de dăunător ca în cazul în care fumezi chiar tu o țigară.
Și alcoolul se înscrie în categoria produselor care pot afecta serios evoluția sarcinii, conducând la dezvoltarea afecțiunilor cardiace și mentale ale fătului.
3. Fă o vizită stomatologului
Igiena dentară deficitară creşte riscul infecţiilor bacteriene, lucru care poate duce la naştere prematură sau preeclampsie (se produce atunci când creşte tensiunea sangvină a femeii şi afectează 7% din sarcini; simptomele ei sunt: durerea de cap, vederea înceţoşată, faţa sau mâinile umflate, creştere rapidă în greutate, urinare rară). Aşa că asigură-te că dinţii tăi sunt într-o stare bună înainte de a rămâne însărcinată. Radiografiile sunt interzise în timpul sarcinii, aşa că rezolvă-ţi problemele acum.
4. Mergi la ginecolog
Ginecologul îți va recomanda o serie de analize pentru a determina dacă nu există afecțiuni care ar putea avea un impact negativ asupra șanselor tale de a deveni mamă. Ginecologul îți va recomanda un test complex de secreție și îți va face o ecografie transvaginală.
Alte analize pe care ar trebui să le faci înainte de a rămâne gravidă sunt cele legate de presiunea arterială, infecții cu transmitere sexuală, precum și analize ale glandei tiroide.
5. Mărește aportul de acid folic
Vitamina B ajută la reducerea riscurilor, cum ar fi spina bifida (defect congenital care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă) . Aceste defecte apar foarte devreme în dezvoltarea fătului, înainte ca femeile să-şi dea seama că sunt însărcinate. De aceea doctorii recomandă creşterea aportului de acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Îl găseşti în spanac şi multe cereale care se consumă la micul dejun.
6. Renunță la consumul zilnic de cofeină
Atunci când vine vorba de efectele consumului de cofeină, specialiștii se împart în două tabere: cei care recomandă femeilor să nu consume mai mult de 200 mg de cafea pe zi, iar ceilalți susțin că nu există nici o legătură directă între complicațiile din timpul sarcinii și consumul de cofeină.
7. Respectă un program de exerciții fizice
Începe să urmezi un plan de exerciții pentru un corp sănătos, pregătit pentru sarcină. Acest program trebuie să fie de măcar 60 minute pe zi și să includă mers pe jos, merg cu bicicleta sau antrenamente la sală. Pentru creșterea mobilității, adaugă exerciții de streching sau yoga.
8. Gândește-te bine!
Sunteți amândoi hotărâți să deveniți părinți? Ești pregătită să îi acorzi tot timpul tău copilului? Ți-l dorești cu adevărat? Îți poți permite să crești un copil?
Foto: phillymag.com