Când sexul este interzis sau nerecomandat în sarcină?
- 2017-07-04
- 7754
Medicii le recomandă femeilor gravide să nu renunțe la sex. Însă există situații când sexul poate afecta sarcina și dezvoltarea fătului. Despre acestea scrie în articolul ce urmează.
1. Placenta previa
Placenta previa înseamnă o afecțiune marcată prin faptul că placenta blochează cervixul. Într-o astfel de sarcină o serie de precauții trebuie luate în considerare de gravidă, iar una dintre ele se referă la contactul sexual pe perioada sarcinii. Totuși, unii medici recomandă încetarea activității sexuale după săptămâna a 28-a de sarcină.
2. Placenta abruptio
Aceasta se referă la separarea prematură a placentei de peretele interior al uterului. Această complicație poate pune interdicții pentru sex în timpul sarcinii.
3. Riscul de avort spontan
Daca gravida are un istoric medical care cuprinde o serie de pierderi de sarcină, atunci medicul va recomanda repaus sexual. Evitarea contactelor sexuale este esențiala pentru prevenirea apariției avortului spontan.
4. Incomptetența cervicală
Incompetenta cervicala apare atunci când colul se dilată prematur. Este determinată de slăbiciunea colului uterin care nu mai poate susține greutatea fătului și apare astfel riscul de naștere prematură sau de pierdere a sarcinii. În astfel de situații gravidei i se recomandă chiar să stea mai mult în pat în perioada sarcinii.
5. Riscul de naștere prematură
Daca apar afecțiuni care pot provoca nașterea prematură, atunci trebuie încetate orice fel de contacte sexuale până la momentul nașterii.
6. Metroragia și scurgerea de lichid amniotic în timpul sarcinii
Daca apar sângerări vaginale în timpul sarcinii, este bine ca relațiile sexuale să fie evitate. Acestea reprezintă un simptom al avortului.
Metroragiile mai pot fi semn de:
- naștere prematură;
- sarcină extrauterină;
- placenta previa;
- probleme ale cervixului;
- ruptură uterină.
7. Preeclampsia
Aceasta reprezintă o complicație apăruta în urma creșterii presiunii arteriale. Se mai numește și "hipertensiune indusă de sarcină". În acest caz riscul de naștere prematură este foarte mare, iar medicul poate recomanda încetarea activității sexuale pentru evitarea complicațiilor.
8. Sarcină multiplă
Medicul care se ocupă de o sarcină multiplă (gemeni, tripleți) poate interzice activitatea sexuală pe parcursul celor noua luni. Sexul este interzis mai ales dacă există și alte afecțiuni asociate, care reprezintă factori de risc pentru făt.
În unele cazuri aceste restricții pot apărea încă de la începutul sarcinii. Alte situații presupun doar întreruperea temporară în sarcină, perioada despre care se crede că reprezintă un risc crescut pentru dezvoltarea normală a fătului.
Informații: copilul.ro
Foto simbol: uplady.ru