Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Totul despre trimestrul 3 de sarcină

Totul despre trimestrul 3 de sarcină

Mămica și fătul – ce modificări fiziologice se petrec în al treilea trimestru de sarcină?
 

Începând de la 27 săptămâni și până la 40 de săptămâni de sarcină (sau până la naștere) sunteți în trimestrul 3 de sarcină. În această perioadă, fătul crește cel mai mult în lungime și greutate, iar viitoarea mămică va lua în greutate și e posibil să rețină cantități mari de apă. Spre finalul acestui trimestru, somnul,  mersul, munca, încălțatul și alte activități cotidiene pot crea un grad ridicat de discomfort, scrie arcadiamedical.ro

În săptămâna 27, pleoapele bebelușului se deschid pentru prima oară. Retina începe să se formeze. Bebelușul începe să răspundă prin lovituri atunci când vă va auzi vocea.

În săptămâna 28, senzația de arsură vă poate crea un disconfort mai ales în timpul mesei, așa că porțiile vor deveni mai mici.

În săptămâna 29, continuă dezvoltarea simțurilor bebelușului. Atât părul, cât și unghiile cresc, iar sistemul osos este complet.

În săptămâna 30, bebelușul ocupă aproape tot spațiul din uter (are peste 1,5 kg și măsoară peste 28 de cm). Este bine să dormiți mai ales pe partea stângă, iar o pernă pentru gravide vă poate fi de un real folos.

În săptămâna 31 de sarcină, cea mai mare parte a organelor interne ale bebelușului sunt complet dezvoltate. Doar plămânii mai au nevoie de timp pentru a se maturiza.

În săptămâna 32, este posibil să experimentați contracțiile Braxton Hicks („travaliul fals”, prezent în toate sarcinile), cu rol important în pregătirea organismului pentru travaliu și naștere.

Fătul ajunge la 2 kg în săptămâna 33 de sarcină, iar viitoarea mămică va câștiga în jur de jumătate de kilogram pe săptămână, până la finalul sarcinii. 

Începând cu săptămâna 34 și până la naștere, bebelușul se pregătește pentru viața extrauterină. Iar acest proces înseamnă o serie de alte schimbări și dezvoltări.

La finalul săptămânii 35 de sarcină, bebe va cântări în jur de 2,5 kg și va măsura peste 30 de cm. Nu prea mai are mult loc în uter, așa că mișcările lui vor fi mai puține.

Măsurarea dilatării cervixului îl va ajuta pe medic să anticipeze debutul travaliului.

Începând cu săptămâna 36 vizitele la medicul obstetrician vor fi mai dese. Este important să fiți atente la mișcările bebelușului și să anunțați orice schimbare.

Sunteți în săptămâna 37 și știm că sunteți nerăbdătoare, dar experimentați alte senzații. Poate fi vorba de frică, stres. Comunicarea cu medicul obstetrician vă va fi de ajutor, ca întotdeauna.

Bebelușii născuți începând cu săptămâna 38 de sarcină sunt considerați născuți la termen. 

În săptămâna 39, bebelușul se pregătește pentru momentul nașterii, așa că își va schimba poziția. Presiunea se exercită acum asupra vezicii urinare a mămicii.

Unele mămici nasc cu două săptămâni înainte, altele  un pic după, dar săptămâna 40 este, în general, termenul la care ne raportăm în legătură cu momentul nașterii.

Majoritatea bebelușilor pot fi născuți natural, însă există și numeroase cazuri în care se impune operația de cezariană.

Trimestrul 3 de sarcină: recomandări pentru viitoarele mămici
Pentru siguranța ei și a bebelușului, în trimestrul 3 de sarcină recomandăm fiecărei viitoare mămici:

continuarea administrării de vitamine de sarcină;

evitarea consumului de alcool, cafea, droguri, ceai verde/negru/roșu și a medicamentelor, în lipsa recomandărilor medicale;

hidratare adecvată, alimentație sănătoasă, odihnă;

efectuarea analizele recomandate de medic;

în cazul în care nu există factori de risc, viață sexuală moderată până la maxim 34 de săptămâni de sarcină;

concediu prenatal – începând cu 31 de săptămâni;

pregătirea lucrurilor pentru îngrijirea nou-născutului;

evitarea călătoriilor lungi (mai ales cu avionul);

pregătire fizică și emoțională.

Analizele necesare în trimestrul 3 de sarcină
 

Ecografia morfologică de trimestrul 3 se efectuează la 32 de săptămâni de sarcină și reevaluează eventualele structuri patologice descoperite la morfologia de trimestrul 2, completează informațiile legate de starea de sănătate a fătului și oferă cadrul necesar unui bun management în situația în care există patologii fetale.

Screening-ul pentru Streptococul din grupa B se efectuează la 35-36 săptămâni de sarcină. În cazul nașterii naturale, prezența și infectarea cu aceasta bacterie afectează bebelușul (pneumonie, meningită, deces). Dacă rezultatul este pozitiv, medicul va recomanda tratament și culturi de control. Dacă tratamentul nu a fost instituit la timp, antibioticul va fi administrat imediat ce travaliul a început sau a intervenit ruperea membranelor. Antibioticul trebuie administrat cu cel puțin două ore înainte de naștere și la fiecare patru ore pe toata durata travaliului.

În acest trimestru se va realiza și un set de analize antepartum, similare celor de trimestrul 1.

Teste suplimentare

Cardiotocografia (CTG) sau testul fetal non-stres este un test simplu, neinvaziv, care se efectează după săptămâna 28 de sarcină. În jurul abdomenului mamei se vor atașa două centuri – una pentru a măsura frecvența bătăilor inimii fetale și a doua pentru măsurarea contracțiilor timp de 20 minute.
Testul este considerat normal atunci când ritmul cardiac de bază este între 120-160 bătăi/min. și contracțiile sunt absente.

Profilul biofizic este un test non-stres combinat cu o ecografie, se realizează după săptămâna 32 și se recomandă femeilor cu risc crescut în sarcină. La realizarea profilului biofizic, se corelează bătăile cordului fetal, respirațiile, mișcările, tonusul muscular și cantitatea de lichid amniotic rezultând un scor. Un scor scăzut reprezintă un factor de risc iar uneori ar putea fi recomandată nașterea imediată. Procedura este neinvazivă și 100% sigură pentru mamă și făt.

Rețineți!
 

Trimestrul 3 poate dificil din puncte de vedere fizic (retenție de apă, picioare umflate, burtică voluminoasă, dificultăți diverse legate de activități zilnice, somn dificil, constipație, posibile contracții apărute înainte de termen) și emoțional.
Medicul obstetrician va juca un rol important în suportul moral și cel medical. Încrederea în profesionalismul medicului curant este cheia unei finalități bune ale sarcinii și împlinirea cât mai fidelă a așteptărilor legate de momentul primei întâlniri cu bebelușul.

Sursa foto: ro-mamma

Share:

Articole recomandate