Chisturile ovariene: 13 mituri spulberate de medicul ginecolog
- 2021-02-25
- 3544
Chisturile ovariene afectează între 8 și 18% dintre femei și sunt frecvent descoperite întâmplător, cu ocazia unui consult ginecologic de rutină. Durerile pelviene severe, apărute brusc, sunt simptomul principal al chisturilor ovariene, dar trebuie menționat că uneori afecțiunea este complet trecută cu vederea, mai ales când chisturile au dimensiuni mici.
Printre cele mai mari temeri ale femeilor care se confruntă cu chisturile ovariene se numără necesitatea intervenției chirurgicale și riscul ca acestea să fie cancerigene.
Cu ajutorul dr. George Diaconu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Royal Hospital București, a fost întocmit un top al miturilor despre chisturile ovariene, ca să aflăm ce e fals și ce e adevărat despre această afecțiune ginecologică. Dar, mai întâi, să aflăm ce este un chist ovarian și cum se manifestă.
Ce este chistul ovarian
Chistul ovarian este o colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Aceste formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune și de cele mai multe ori sunt de natură benignă, deci necanceroase.
Orice formațiune chistică ovariană trebuie analizată și stabilită conduita individual fiecărui caz, ținând cont de ciclul menstrual și de vârsta pacientei, de dimensiunea și caracteristica ecografică a chistului, cât și de istoricul medical.
Cum se manifestă chisturile ovariene
Cele mai multe chisturi sunt asimptomatice și sunt diagnosticate întâmplător, la controlul ginecologic de rutină.
Posibilele simptome ale unor chisturi ovariene pot fi:
- modificări ale ciclului menstrual
- durere pelvină severă, apărută brusc
- greață și vărsături
- creștere în greutate
- stare de leșin, amețeală, slăbiciune apărute brusc
- dureri abdominale
- urinări frecvente
Chisturile ovariene…
- Sunt cancerigene
Parțial adevărat. Rareori chisturile ovariene pot provoca cancer, dar acest mit este parțial adevărat. Cele mai multe tipuri de chisturi ovariene nu provoacă cancer, dar anumite tipuri au o rată mai mare de a provoca această patologie. Medicul ginecolog va evalua chistul ovarian respectând criteriile de benignitate/suspecte și va îndruma pacienta către investigații suplimentare pentru stabilirea conduitei corecte.
- Pot duce la infertilitate
Parțial adevărat. Un chist ovarian nu trebuie lăsat nesupravegheat, chiar dacă el este un chist seros simplu. Anumite chisturi pot ajunge la dimensiuni impresionante și pot distruge țesutul ovarian, chiar daca el se resoarbe (singur sau cu tratament). Chistul ovarian endometriozic are cea mai mare rată de apariție a infertilității, dar nu este o regulă.
- Se tratează doar chirurgical
Fals. Chisturile ovariene nu se tratează doar chirurgical. Se încearcă mai întâi tratamente hormonale/non-hormonale. Intervenția chirurgicală este rezervată doar cazurilor unde tratamentul nu are succes sau volumul chistului este mult prea mare pentru a face tratament sau este suspect de malignitate/este urgență. Un chist ovarian necesită chirurgie în procent foarte mare în momentul în care acesta depășește 5-6 cm (de la această dimensiune există un risc de complicație, torsiune/eclatare, care de cele mai multe ori necesită intervenție chirurgicală de urgență).
- Necesită tăieturi mari
Fals. Chistul ovarian, în majoritatea situațiilor chirurgicale, se operează laparoscopic (minim invaziv cu prezența unor mici incizii la nivelul abdomenului). În situații extreme, când un chist ajunge la o dimensiune gigantă (am avut pacientă cu un chist ovarian de 45 cm în volum), poate fi necesară o incizie clasică a abdomenului.
- Apar doar la femeile în vârstă
Fals. Chisturile ovariene apar la toate vârstele, înainte de debutul vieții sexuale, la menopauză, la adolescente, copii, chiar extrem de rar și intrauterin la fetițele nenăscute încă. La femeile aflate în menopauză, apariția chisturilor ovariene trebuie atent investigată, pentru în această perioadă hormonală crește cel mai mult riscul de apariție a cancerului de ovar, mult mai mult decât la o femeie aflată la vârstă reproductivă.
- Pot cauza dereglări menstruale
Adevărat. Chisturile ovariene pot favoriza apariția dereglărilor hormonale. Apariția unui chist ovarian survine pe fondul unui dezechilibru hormonal, prin lipsa contrabalansării cantităților de estrogen-progesteron, dezechilibru care poate persista mult timp și după formarea lui. Indiferent de natura chistului, acesta poate da dereglare hormonală la femeia tânără. În consecință, trebuie investigat chistul și să se încerce corectarea dezechilibrului hormonal.
- Laparoscopia nu îndepărtează complet chisturile ovariene
Fals. Intervenția minim invazivă pe cale laparoscopică poate îndepărta în totalitate chistul, fiind situații în care metoda laparoscopică rezolvă mult mai bine această problemă decât metoda clasică.
- Anticoncepționalele sunt de ajuns pentru a trata chisturile
Fals. Nu toate chisturile se tratează hormonal și mai ales cu anticoncepționale. În funcție de natura chistului (indiferent de dimensiunea acestuia), tratamentul cu anticoncepționale poate fi total contraindicat sau să nu fie potrivit pentru chistul respectiv și tratamentul să fie strict chirurgical. Trebuie menționat că aceste tratamente hormonale, mai ales cele cu anticoncepționale, trebuie alese cu mare grijă și prudență, să se administreze în funcție de vârstă și să se investigheze anumite patologii, istoric familial sau stil de viață (fumat, exces caloric, sedentarism etc.).
- Valorile crescute ale CA125 indică un diagnostic de cancer ovarian
Fals. CA125 nu este specific doar cancerului de ovar. Într-adevăr, o valoare crescută a CA125 poate indica o suspiciune, dar nu întotdeauna înseamnă cancer. CA125 este folosit în monitorizarea pacientelor diagnosticate deja cu cancer ovarian pentru a putea urmări eficiența tratamentului chimioterapic sau pentru monitorizare de rutină.
- Apar mai rar la femeile care fac copii
Fals. Chisturile ovariene apar indiferent de vârstă și de faptul că o femeie are sau nu copii. În schimb, există un sâmbure de adevăr – femeile care nasc au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer ovarian. Femeile care nu au născut niciodată au un risc dublu de a dezvolta cancer de ovar față de cele care au născut.
- Excesul de estrogen duce la apariția chisturilor ovariene
Adevărat. Orice exces de estrogen poate duce la dezechilibre hormonale și, în consecință, la apariția chisturilor ovariene. Chiar dacă pare ciudat, anumite substanțe din mediul exterior (șampoane, cosmetice, pesticide, plastic etc.) pot crește brusc concentrația de estrogen din corp și, în consecință, apare un dezechilibru hormonal.
- Alimentația sănătoasă previne apariția chisturilor ovariene
Adevărat. O alimentație sănătoasă și echilibrată menține echilibrul hormonal normal din corp și reduce foarte mult riscul de apariție a chisturilor ovariene. Trebuie menționat faptul că nu este suficientă doar o alimentație sănătoasă pentru a reduce riscul dereglărilor hormonale. Reducerea stresului și activitatea fizică sunt, de asemenea, foarte importante.
- Remediile naturale nu tratează chisturile, ci efectele acestora
Adevărat. Remediile naturale nu tratează chisturile ovariene. Pot ajuta foarte mult la restabilirea unui echilibru hormonal și acesta, în consecință, să ducă la resorbția/diminuarea chistului. Acțiunea remediilor naturale poate fi minimă, așa că nu trebuie să neglijăm monitorizarea chistului, este indicat să apelăm la tratamente studiate și, foarte important, să nu amânăm o intervenție chirurgicală care poate salva ovarul, funcția reproductivă sau chiar viața.
Sursa: csid.ro