Cerclajul colului uterin - riscurile și beneficiile acestei proceduri
- 2021-07-08
- 7641
Cerclajul cervical este o procedură menită să întărească cervixul și, pe această cale, să prevină deschiderea sa în mod prematur în sarcină. Cerclajul se realizează printr-o sutură în jurul cervixului pentru a preveni dilatarea acestuia, procedură cunoscută și drept sutură sau cusătură cervicală.
Află ce presupune cerclajul, dar și care sunt riscurile și beneficiile acestei proceduri.
Ce este insuficiența cervicală?
Spre finalul perioadei de sarcină, este normal ca cervixul să înceapă să se scurteze și să devină mai moale, în momentul apropierii termenului de naștere. Cu toate acestea, în anumite cazuri, cervixul poate începe să se slăbească prea devreme, ceea ce reprezintă un risc crescut de naștere prematură sau chiar de avort spontan.
Insuficiența cervicală, cunoscută și sub denumirea de incompetență cervicală, se produce atunci când cervixul se scurtează și se deschide în mod prematur în timpul sarcinii. De obicei, insuficiența cervicală este diagnosticată în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Această afecțiune apare la aproximativ 1% din femeile însărcinate.
Insuficiența cervicală poate da următoarele complicații:
- Prolapsul sacului amniotic, care protejează fătul, în deschizătura cervicală
- Ruptura prematură a sacului amniotic, cunoscută și sub numele de ruperea apei
- Pierderea sarcinii în cel de-al doilea trimestru
- Nașterea prematură
Riscul de insuficiență cervicală este mai crescut în următoarele situații, în care cerclajul se impune ca măsură de ajutor:
- Un istoric de sarcini pierdute în cel de-al doilea trimestru
- Un istoric de intervenții chirurgicale la nivel cervical
- Cervixul este mai scurt de 25 ml la început de sarcină (dimensiunea cervixului se poate depista cu ajutorul unei ecografii)
- Cervixul începe să se dilate înainte de împlinirea a 24 de săptămâni de sarcină
În cazul femeilor cu factori de risc pentru insuficiență cervicală, medicul poate recomanda o procedură de cerclaj pentru a asigura ducerea la termen a sarcinii, fără probleme.
În mod normal, această procedură se realizează până la 24 de săptămâni de sarcină. În ceea ce privește femeile cu un istoric de asemenea intervenții în trecut, pe durata altor sarcini, cerclajul se poate efectua chiar și la 12 săptămâni de sarcină.
În ce situații nu se recomandă cerclajul?
Intervenția de cerclaj cervical nu este indicată femeilor cu un cervix slăbit. Așadar, această procedură nu este recomandată în următoarele situații:
- Nașterea prematură
- Sângerări vaginale
- Infecții active la nivelul uterului
- Ruperea sacului amniotic în mod prematur
- Sarcină multiplă (gemeni, tripleți, etc.)
- Prezența anumitor anomalii ce pot afecta sănătatea fătului
Riscurile cerclajului
La fel ca în cazul oricărei proceduri, medicul îți va explica, mai întâi, beneficiile și posibilele riscuri asociate cu cerclajul, înainte de a iniția intervenția. Printre principalele riscuri se numără:
- Infecția
- Ruperea sacului amniotic în mod prematur
- Durerile abdominale sau de spate
- Sângerările vaginale
- Leziunile cervicale, în special dacă sutura nu este îndepărtată până la momentul nașterii
- Nașterea prematură
Cum decurge o procedură de cerclaj?
Cerclajul colului uterin este considerată o intervenție chirurgicală, prin urmare va fi nevoie să rămâi internată în spital pentru câteva zile, după caz, în funcție de tipul de anestezie folosit și de metoda de sutură.
Dacă ai trecut deja prin intervenția de cerclaj cervical, este important să nu depui niciun efort fizic la câteva zile după procedură și să eviți orice factori de stres. Ulterior, medicul îți va spune când îți vei putea relua, în mod treptat, activitățile de zi cu zi.
Înainte de a programa această procedură, medicul te va consulta pentru a determina dacă poți fi supusă unui cerclaj cervical. Acesta poate să solicite:
- O ecografie pentru a confirma stadiul sarcinii
- Anumite analize genetice
- Un consult clinic complet
- Analize pentru a depista o posibilă infecție în organism
De asemenea, medicul îți va explica pașii necesari de făcut după intervenție, precum și posibilele complicații.
Cea mai frecvent utilizată metodă pentru un cerclaj cervical este cea transvaginală, adică sutura va fi aplicată în colul uterin prin vagin. Dacă procedura transvaginală nu poate fi dusă până la capăt, medicul poate lua în calcul cerclajul printr-o incizie făcută la nivelul abdomenului. Acest tip de intervenție poartă numele de cerclaj abdominal și poate fi efectuată chiar și înainte de sarcină în cazul în care factorii de risc sunt majori.
Cerclajul colului uterin se face, de regulă, cu anestezie generală sau locală, pentru a controla durerea survenită pe durata procedurii.
Ce se întâmplă după procedură?
Medicul va efectua o ecografie, după plasarea cerclajului, pentru a evalua condiția colului uterin și pentru a verifica starea fătului.
Anumite femei însărcinate pot manifesta, după cerclaj, crampe abdominale și sângerări ușoare, pentru câteva zile. Pentru orice nelămuriri cu privire la aceste simptome este recomandat să te consulți cu medicul curant.
În funcție de cât de slăbit este colul uterin, e posibil să fie nevoie să petreci câteva zile în plus în spital, pentru observație.Totodată, medicul îți va da anumite indicații specifice cu privire la nivelul de activitate fizică pe care îl poți face după procedură și cât va trebui să aștepți pentru a putea întreține relații sexuale din nou.
După intervenția de cerclaj, va trebui să mergi la medic la fiecare două săptămâni, pentru monitorizare, până la naștere.
Îndepărtarea cerclajului
Îndepărtarea suturii se face, de obicei, între săptămânile 36 și 38 de sarcină. Dacă apar semne ce indică o posibilă naștere prematură, cerclajul va fi eliminat mai devreme, pentru a reduce riscul de posibile lezini la nivelul colului uterin.
Dacă intenționezi să naști prin cezariană, cerclajul va fi putea fi îndepărtat în momentul operației. Procedura de îndepărtare a cerclajului este, de regulă, destul de simplă și poate fi efectuată în cabinetul medicului. În situații mai complicate, e nevoie de spitalizare, dar medicul îți va spune dacă este cazul.
Dacă ai avut un cerclaj transabdominal, este posibil să fie nevoie să naști prin cezariană, astfel că incizia pentru cezariană se va face deasupra inciziei pentru cerclaj.
Sursa: doc.ro