Constipaţia în timpul sarcinii, un rău ce poate fi tratat naturist
- 2015-09-21
- 9189
"Statistica medicală spune că mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate face constipaţie în timpul celor nouă luni. Se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale şi a poziţiei fătului, a uterului care se măreşte şi apasă asupra organelor digestive (intestinele şi rectul). Toate acestea îi provoacă gravidei o stare de disconfort.
Din Jurnalul unei Mame...
Din păcate, m-am înscris şi eu “de minune” (cu ambele sarcini) în categoria viitoarelor mămici care au avut de suferit din această cauză. Deşi ştiam că este o afecţiune specifică sarcinii, care va dispărea odată cu naşterea, a trebuit să depun efort pentru a-mi recăpăta starea de bine.
Întrucât în prima sarcină constipaţia a evoluat până la hemoroizi (slavă Domnului, fără sângerări rectale), de îndată ce am simţit că sunt din nou constipată (fiind însărcinată cu al doilea copil), am apelat la medicina tradiţională şi cea naturistă. Vreau să împărtăşesc din experienţa mea şi cu voi, dragi viitoare mămici, cititoare ale Revistei “Odoraş”.
Medicul îmi spunea frecvent că deshidratarea este prima cauză a constipaţiei. Astfel, am început să beau foarte multă apă. Consumam, în fiecare dimineaţă, cel puţin două pahare de apă căldă cu lămâie şi miere pe stomacul gol, apoi ieşeam la o plimbare scurtă. Am început să mă simt mult mai bine. Voi, dacă aveţi posibilitate, faceţi nu doar plimbări zilnice. Mergeţi la yoga pentru gravide, la înot, dansuri, faceţi aerobică. Toate acestea stimulează activitatea tranzitului intestinal.
Când reveneam de afară, luam micul dejun care consta din cereale sau iaurt, indispensabile pentru asigurarea colonului cu bacteriile necesare. Al doilea şi al treilea trimestru de sarcină au coincis cu perioada de toamnă – iarnă şi m-am delectat din plin cu prune şi struguri. Ulterior, am inclus în meniu portocale şi suc proaspăt stors. Mai consumam câte o lingură de tărâţe de grâu cu suc de fructe sau iaurt, pentru regularea tranzitului intestinal.
Mai târziu, am introdus în alimentaţie curmalele, care sunt foarte utile în combaterea constipaţiei. Acestea au un rol major în circulaţia sângelui, dar şi în asigurarea cu fier a organismului. Şi usturoiul ajută la eliminarea gazelor, reduce balonarea, întăreşte colonul şi atenuează constipaţia. În schimb, am evitat pe cât a fost posibil pânea albă, orezul, coacăzele, afinele, bananele (deşi aveam mare poftă de ele, dar sunt alimente care constipă). La fel, am renunţat la cafea (respectiv şi la cofeină), pentru că favorizează deshidratarea. Am mărit numărul de mese pe zi, de la trei la şase, pentru a fi mai puţin balonată. Am optat pentru alimente bogate în fibre şi am băut ceai din ghimbir, păpădie şi nalbă, care sunt unele dintre cele mai bune remedii împotriva constipaţiei şi indigestiei în sarcină. Atunci când hemoroizii au început să dea semne (lucru care s-a întâmplat o singură dată) am făcut băi cu ceai din gălbenele.
Am încercat să evit stresul şi anxietatea, un alt moment foarte important, întrucât acestea accentuează constipaţia. Am făcut băi calde, masaj şi exerciţiide respiraţie – toate împreună mi-au fost de mare ajutor. Dacă vă deranjează şi pe voi constipaţia în timpul sarcinii, nu ezitaţi să încercaţi măcar câteva dintre aceste sfaturi, care, cu siguranţă, vă vor fi de mare ajutor. Sănătate multă şi o sarcină uşoară! Daniela."
Foto: www.doctorfm.ru