Descoperire emoționantă: Bebelușul nenăscut își poate trata mama cu celulele sale stem

Descoperire emoționantă: Bebelușul nenăscut își poate trata mama cu celulele sale stem

Când femeile însărcinate suferă diverse vătămări, bebeluşii nenăscuţi fac lucruri incredibile. Doctorii au făcut această observație în timp ce tratau de probleme cardiace femei însărcinate sau care născuseră recent. Aceștia au ajuns la concluzia că femeile gravide aveau rate de recuperare mai mari decât orice alt grup de pacienți.

Dacă o femeie însărcinată suferă de vătămări ale organelor, fetusul poate trimite celule stem pentru a ajuta la reabilitare.

Cercetătorii au făcut experimente pe șoareci ca să înțeleagă ce se întâmplă. Ei au descoperit că șoarecii care făceau infarct aveau de 8 ori mai multe celule de la fetus în inimile lor decât șoarecii care nu făceau infarct. Ei au mai descoperit și că celulele stem ale embrionului se transformau în diferite tipuri de țesut cardiac. Acestea includeau cardiomiocitele, celulele musculare responsabile cu bătaia inimii.

S-au făcut și alte observații clinice curioase despre corpul uman. De exemplu, s-a descoperit că în inimile a două mame care sufereau de slăbire a inimii se aflau celule derivate din celulele fetusului mascul.

Aceasta se întâmpla la mai mulți ani după ce dăduseră naștere fiilor lor. Mai mult, celulele fetusului nu încearcă să repare numai inima vătămată. Ele apar și în creier, în plămâni și în ficat atunci când o femeie însărcinată suferă de vătămări la oricare dintre aceste organe.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; tonica.ro

Adaugă comentariu