Alimentația mamei în perioada alăptării
- 2016-06-06
- 18276
Fiecare mamă își dorește să își asigure nou-născutul cu lapte matern hrănitor, motiv pentru care acordă o atenție deosebită alimentației, care este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
De câte calorii zilnice ai nevoie?
O mamă care alaptează produce în jur de 650 – 750ml lapte pe zi, ce conțin 330mg de calciu per litru. Acest lucru necesită un consum suplimentar de energie de minim 500 calorii pe zi. Astfel, zilnic trebuie să mănânci cel puțin 2000 de calorii, fără însă a mări cantitatea de mâncare. Secretul este de a consuma alimentele de bază ce pot ajuta să îți menții tonusul și sănătatea.
De ce trebuie să ții cont?
- Împărțiți consumul caloric pe parcursul a cinci mese: mic dejun, prânz, gustare de după-amiază, cina, gustare de seară. Fiecare gustare este o nouă ocazie pentru a bea apă, a mânca un produs lactat sărac în grăsimi și un fruct.
- Consumă multe fructe și legume, cereale și alimente bogate în calciu.
- Introdu în dieta ta alimente bogate în proteine, precum și alimente bogate în magneziu.
- Înlocuiește suplimentele cu surse naturale de fier precum ficatul, carnea, oul, legumele verzi.
- Nu uita de lichide, deoare acestea te vor ajuta împotriva deshidratării.
În linii mari, cam așa trebuie să arate piramida alimentară a unei femei care alăptează:
Ce trebuie să eviți?
- Mâncărurile condimentate.
- Ceapa, prazul, fasolea, lintea, mazărea, deoarece pot produce balonări.
- Evită consumul regulat de alcool deoarece aceste trece în lapte în mai puțin de 1 oră, iar dacă bebelușul îl ingeră în cantitate mare, îi poate încetini creșterea.
- Evită alimentele bogate în carbohidrați (paste, chifle și produse de patiserie).
- Prăjelile sau mâncărurile gătite cu ulei de floarea soarelui pot produce arsuri gastrice și o stare de disconfort generală.
- Alte alimente ce pot provoca colici, alergii, agitație: broccoli, varza, conopida, porumbul, usturoiul, prunele.
Cum îți dai seama că bebelușul tău este intolerent la un aliment din dieta ta zilnică?
Uneori unul din alimentele incluse în dieta ta poate afecta negativ copilul. Printre semnele ce pot ajuta să îți dai seama că e intolerant la un aliment, se numără:
- Se agită mai mult decât de obicei și plânge mai mult;
- Este constipat sau are diaree;
- Are gaze și abdomenul balonat;
- Are eczme (bubițe cu lichid la nivelul pielii);
- Transpiră și îi curge năsucul;
- Vomită des;
- Respiră mai greu etc.
În cazul apariției acestor neplăceri și în situația în care intuiești ce anume le-a provocat, încearcă să eviți alimentul respectiv atât timp cât durează alăptarea.
Foto: danonenutricia.in, o-krohe.ru