Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viaţă al bebeluşului
- 2022-11-02
- 16282
Introducerea solidelor reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului, în primul an de viaţă. Dar, deşi micuţul are curiozitatea să bage în guriţă tot ceea ce poate prinde în mânuţe, este important să setăm câteva limite şi să îl ţinem departe de anumite produse alimentare care i-ar putea face mai mult rău, decât bine. Fie că acestea sunt greu digerabile, fie că prezintă riscul de sufocare, fie că au în compoziție prea mult zahăr sau că pot provoca tot felul de alergii și boli grave (din cauza unor bacterii prezente în ele), acestea pot fi introduse în alimentație mult mai târziu, scrie suntmamica.
Ce alimente trebuie interzise în primul an de viaţă al copilului
Mierea - Academia Americana de Pediatrie recomandă să nu dăm miere bebeluşilor sub vârsta de 1 an, din cauza posibilităţii de a fi infectaţi cu o bacteria Clostridium botulinum ce cauzează botulismul. Deşi bacteriile de Clostridium botulinum care provoacă botulismul infantil se dezvoltă de obicei în sol și praf, ele pot contamina și anumite alimente - mierea în special. Părinții pot reduce riscul de botulism infantil prin amânarea introducerii mierii sau a oricăror alte alimente procesate care conțin miere (cum ar fi biscuiții cu miere) în dieta copilului lor, până după primul an de viaţă.
Laptele de vacă – În primul an de viaţă, bebeluşul nu are voie decât la lapte matern sau formula. Laptele de vacă este total interzis copiilor sub 12 luni, din mai multe considerente: pe de o parte, este mai greu de digerat, cee ce înseamnă că poate crea tulburări digestive, iar pe de altă parte, nu îi asigură micuțului necesarul de fier și de vitamina C (conținute însă de laptele matern și de cel praf). Mai mult, există posibilitatea ca bebelușul să fie alergic la proteina lactică, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de sănătate serioase. Sunt specialişti care recomandă introducerea lapteului de vacă după vârsta de 2 ani.
Anumite legume – Legumele precum varza, fasolea uscată, sfecla, spanacul, conţin un nivel ridicat de nitraţi greu de digerat, iar copiii sub un an nu au suficient acid gastric pentru a sparge nitraţii şi a digera corspunzător alimentele. Riscul pe care îl prezintă nitrații din apa de fântână sau din alimente se datorează conversiei acestuia în nitrați. Nitrații alterează moleculele de fier din structura hemoglobinei. Compusul care rezultă, denumit methemoglobină, nu este capabil să lege la fel de bine moleculele de oxigen, pentru a le transporta în organism. Prin urmare, în cursul intoxicației, tot organismul suferă din cauza lipsei de oxigen, care este deosebit de periculoasă în special pentru creier și rinichi, organele cele mai sensibile la hipoxie.
Anumite tipuri de peşte – Tipurile de peşte care pot conţine niveluri ridicate de mercur trebuie evitate: peștele-sabie, macroul sau tonul proaspăt. Recomandat este pește cu carne albă, precum păstrăvul sau crapul. Mai mult, evitaţi să îi daţi copilului rac, crab, scoici și creveți, deoarece pot declanșa rapid alergii bebelușilor sub 1 an.
Fructele de pădure şi citricele - Chiar dacă ne dorim să-i dăm micuţului delicioasele fructe – căpşuni, afine, zmeură sau mure - medicii pediatrii ne sfătuiesc să așteptăm cel puţin până la împlinirea vârstei de doi ani. Pe de o parte, aceste fructe conțin proteine ce sunt mai dificil de digerat, iar pe de altă parte, pot declanșa ușor reacții alergice. Când vom începe să le introducem în alimentația copilului mici, va trebui să avem grijă să fie tăiate în bucăți cât mai mici, iar dacă preparăm cu ele suc, să-l diluăm bine cu apă, să-i dăm o cantitate foarte mică și să-i urmărim cu atenție reacțiile.
De asemenea, şi consumul de citrice trebuie evitat de copiii sub un anişor, deoarece aciditatea crescută din aceste fructe (portocală, mandarină, lămâie şi grapefruit) poate cauza iritații sau erupții cutanate (la funduleț, în jurul gurii etc.) și probleme digestive.
Sarea – Bebeluşii nu au nevoie de o cantitate mare de sare – mai puţin de un gram zilnic – iar laptele matern sau formulă le este suficient, în primul an de viaţă. O cantitate prea ridicată de sare le poate afecta rinichii, poate creşte riscul apariţiei osteoporozei, la vârsta adultă, poate favoriza apariţia astmului şi deshidratarea.
Seminţe şi nuci - Nu numai că nucile şi produsele înrudite cu acestea pot declanșa rapid reacții alergice, dar sunt periculoase și pentru faptul că bebelușii se pot sufoca din cauza lor. De aceea, include-le și pe ele în lista alimentelor interzise până la vârsta de 1 an și nu numai. Astfel, specialiștii recomandă să le introduci în alimentația copiilor mai mari de 3 ani și jumătate-4 ani. Rezultatele unui studiu realizat în 2008 au arătat că a 5-a cea mai comună cauză de înec la bebeluşi o reprezintă seminţele de floarea soarelui.
Strugurii – Deşi sunt dulci şi bogaţi în nutrienţi, strugurii prezintă un risc ridicat de înec pentru bebeluşi. Coaja lor este greu de îndepărtat, iar dimensiunea şi forma îi fac greu de tăiat. Până la vârsta de un an, rămâneţi cu bananele, merele şi perele.
Sursa foto: clubulbebelusilor.ro