Medic obstetrician-ginecolog: 7 lucruri esențiale despre testul de sarcină
- 2021-06-22
- 2329
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune câteva lucruri importante despre testul de sarcină.
Într-o lume plină de incertitudini, există un lucru de care vrem să fim siguri: sarcina. Iar un test poate oferi răspunsul. Fie că este unul cumpărat din farmacie și efectuat acasă, în intimitate, fie că este un test de sânge, efectuat în cabinetul medicului.
Pentru o femeie aflată la vârsta fertilă, când menstra întârzie să apară și sunt prezente și alte semne care sugerează că poate fi însărcinată, un test ar putea lămuri lucrurile. Iar testele de sarcină existente pe piață au o acuratețe care poate ajunge și la 99%.
Testele de sarcină funcționează prin măsurarea nivelului unui hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG), care este prezent în urină după aproximativ 10-14 zile de la concepție.
HCG este cunoscut sub numele de „hormonul sarcinii” deoarece este produs de celulele care formează placenta și oferă hrană embrionului în creștere, acest hormon fiind eliberat atunci când ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterului.
Efectuarea testului cât mai curând după apariția… bănuielilor este o idee foarte bună, pentru că dacă este însărcinată, femeia va trebui să-și monitorizeze sănătatea cu mai multă atenție și să facă unele modificări în stilul de viață.
Când poate fi efectuat testul de urină
Efectuarea testului de urină se face cel mai devreme după 14 zile de la data posibilei concepții, însă un rezultat cert se obține după menstra ratată.
Care este cel mai bun moment al zilei în care se poate efectua testul de sarcină
Teoretic, testul de sarcină din urină poate fi realizat în orice moment al zilei. Cu toate acestea este de preferat ca el să fie făcut dimineața, imediat după trezire.
Explicația este aceea că un consum de lichide înainte de a face testul poate duce la un rezultat fals negativ. Mai exact, rezultatul testului va indica faptul că femeia nu este însărcinată, când de fapt este.
În cât timp este vizibil rezultatul
Un test de sarcină la domiciliu implică plasarea urinei pe o bandă chimică. Rezultatul este vizibil în aproximativ 1-2 minute, dar timpul poate varia la diferitele mărci de teste.
Este foarte important să fie citite instrucțiunile date de producător pe prospectul produsului, pentru ca testarea să fie făcută corect. O utilizare incorectă poate duce la un rezultat de asemenea incorect.
Un rezultat negativ poate avea mai multe semnificații
Un test de sarcină pozitiv înseamnă pur și simplu că HCG este prezent în urină, în timp ce un test negativ poate avea o varietate de semnificații.
Rezultatul negativ poate însemna că nu există sarcină, că testul a fost efectuat prea devreme pentru a detecta HCG sau că nu a fost efectuat corect.
Cum se procedează dacă rezultatul este negativ, dar simptomele de sarcină sunt prezente?
În această situație se recomandă repetarea testării după o săptămână sau adresarea la medic în vederea efectuării unui test din sânge. Acesta prezintă avantajul de a permite detectarea precoce a sarcinii prin măsurarea concentrației de HCG.
Unele medicamente pot afecta precizia testului de sarcină
Este vorba despre medicamentele folosite în tratarea alergiilor și a insomniei, despre diuretice, antipsihotice, tranchilizante și anticonvulsivante (folosite în tratamentul epilepsiei). Inclusiv unele medicamente de fertilitate care conțin HCG pot conduce la rezultate fals pozitive.
Factori care afectează rezultatul testului de sarcină
Uneori, testarea HCG din sânge poate indica un rezultat pozitiv deși femeia nu este însărcinată. Un nivel ridicat al HCG poate avea legătură cu un deficit de imunoglobulină A (un anticorp important în funcția imună), o boală trofoblastică gestațională sau o tumoră uterină rară.
HCG poate crește ca urmare a unor tipuri de cancer, acest tip de testare putând fi utilizat și pentru evaluarea acestora.
Sursa: csid.ro