Medic obstetrician-ginecolog despre „ceasul biologic”: O femeie mai are doar 12% din rezerva ovariană la 30 de ani și doar 3% la 40 de ani
- 2020-09-17
- 167096
Rezerva ovariană este un aspect foarte important pentru femeile care își doresc un copil și au depășit vârsta de 30 de ani. Dr. Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV – ne-a vorbit despre ce înseamnă rezerva ovariană și ce trebuie să știm despre așa numitul ceas biologic.
Femeile au un număr presetat de ovocite încă din viața intrauterină și nu produc alte ovocite în timpul vieții. În luna a 5-a din viața intrauterină avem aproximativ 4 milioane de ovocite, iar la naștere mai avem aproximativ 2 milioane. De-a lungul vieții, numărul de ovocite scade și moartea lor este un proces ireversibil nelegat de stilul de viață, de numărul de ovulații, de sarcini, de contraceptive.
Înainte de pubertate, în fiecare lună mor aproximativ 11.000 de ovocite, iar la instalarea menstrelor mai avem 300-400 de mii rămase. De aici înainte, 1.000 de ovocite mor lunar. Scăderea numărului și calității ovocitelor este constantă până aproape de 30 de ani, apoi scăderea devine accelerată.
În medie o femeie mai are doar 12% din rezerva ovariană la 30 de ani și doar 3% la 40 de ani. La vârsta de 37-38 de ani doar 25.000 de ovocite mai sunt prezente și menopauza se va instala peste 13 ani.
Peste 80% din variația rezervei ovariene este legată de vârstă și, de aceea, vârsta maternă singură este cel mai important factor de infertilitate, putând să prezică dacă femeia poate avea sau nu un copil.
Există însă și variații de la medie, sunt femei care își pierd fertilitatea la 20-30 de ani, dar și femei norocoase care pot obține sarcina și peste 40 de ani.
Din păcate, nu există un test care să poată prezice la vârste tinere 18-25 de ani ce femei vor avea o rezervă ovariană scăzută mai devreme sau vor avea insuficiență ovariană prematură, dar există mai multe teste ce pot măsura rezerva ovariană.
De aceea, educarea femeilor încă de la vârste tinere este foarte importantă. Vitrificarea ovocitelor în decada 3 de viață ne asigură șanse importante de obținere a sarcinii și după vârsta de 35 de ani.
Rata de sarcină folosind ovocite congelate depinde de vârsta femeii din momentul congelării ovocitelor, dar nu va fi afectată de vârsta la care vrea să le folosească.
Prin urmare, posibilitatea de a obține sarcina la femeile mai în vârstă de 38 de ani la momentul de congelării este foarte mică, raportat la cea observată pentru femeile mai tinere.
Până în prezent, există puține rapoarte de sarcini la femeile peste 38 cu ovocite congelate la această vârstă.
În plus, sarcina poate fi obținută la femei până la vârsta de 43 de ani folosind embrioni proaspeți, și aproape niciodată peste această vârstă.
Nu știm dacă ovocitele de la femei de peste 40 de ani vor răspunde în același mod la congelare ca cele de la femei tinere sau mai puțin și în plus calitatea ovocitelor scade foarte mult cu vârsta, de aceea nu recomandăm vitrificarea de ovocite la femeile peste 35-38 de ani.
O dată cu creșterea vârstei materne, atât numărul cât și calitatea ovocitelor scad dramatic; riscul de aneuploidii este foarte mare și șansa de succes a unei proceduri de fertilizare in vitro la femeile cu vârsta cuprinsă între 38-41 de ani cu embrioni proaspeți este de 3-8% – deci riscul de a nu obține ovocite care să fie vitrificate și șansa de a nu rezista după devitrificare și, prin urmare, de a pierde toate ovocitele este de aproape 100%.
Teste pentru determinarea rezervei ovariene
- Măsurarea nivelului hormonului Anti-Mullerian (AMH)
Măsurarea AMH-ul este cea mai bună metodă de evaluare a rezervei ovariene. AMH-ul este un hormon secretat doar de foliculii antrali. Un nivel crescut semnifică un număr crescut de foliculi antrali și o rezervă ovariană bună, un nivel scăzut semnifică o rezervă ovariană scăzută.
Se poate măsura oricând în timpul ciclului menstrual, fiind foarte puțin variabil. Sarcina și folosirea contraceptivelor pot da un rezultat fals scăzut.
- Numărarea foliculilor antrali cu ajutorul ecografiei transvaginale – AFC
Medicul poate evalua post menstrual numărul de foliculi antrali vizibili cu ajutorul ecografiei transvaginale. Aceștia sunt foliculi cu dimensiuni între 2-8 mm și din ei se va selecta în fiecare lună un folicul care va crește în dimensiuni și va elibera un ovocit.
Un număr bun de foliculi antrali semnifică o rezervă ovariană bună, iar un număr scăzut o rezervă ovariană scăzută.
Și în acest caz numărul de foliculi antrali poate fi fals scăzut datorită folosirii contraceptivelor.
- Nivelul Estradiolului și al FSH-ului în ziua 2-3 a ciclului menstrual
Un nivel crescut al FSH-ului poate fi un indicator al unei rezerve scăzute ovariene, dar și al unei calități proaste a ovocitelor.
Sursa: doctorulzilei.ro, foto simbol: drernastoian.ro